Το έλλειμμα αξιοπιστίας υπονομεύει την οικονομία Ένα από τα μαθήματα της επώδυνης εμπειρίας που βίωσε…
Λουκέτα και πλειστηριασμοί η πραγματικότητα για τους πολίτες το φθινόπωρο-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ iEIDISEIS.gr
– Πώς κρίνετε τα μέτρα της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις κ. Κατρίνη; Ποια παρουσιάζουν πρόβλημα και τι πρέπει να γίνει;
To μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η έλλειψη ρευστότητας . Και σε αυτό το πρόβλημα η κυβέρνηση αποδεικνύεται ότι δεν έχει ούτε λύση αλλά ούτε και σχέδιο.
Ανακοινώνει ημίμετρα, όπως τα δάνεια από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα όπου από τις 100.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν , τελικά δανειοδοτήθηκε το 10% ενώ ανάλογη δυστοκία υπάρχει και με το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Xαμηλές ήταν και οι επιδόσεις , σε ότι αφορά στις εκταμιεύσεις , και στον πρώτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Πολύ φοβάμαι ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να εγγυηθεί ένα μίνιμουμ ρευστότητας στις επιχειρήσεις οδηγεί σε λουκέτα. Και όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κλείνει μια επιχείρηση είναι πολύ δύσκολο να ξανανοίξει.
Η κυβέρνηση έπρεπε να είχε ακούσει εδώ και καιρό την πρότασή μας να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής , η οποία αποδεικνύεται και η μοναδική πηγή ρευστότητας για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Η καθυστέρηση αυτή είναι πολύ κρίσιμη, ίσως και καθοριστική για τη βιωσιμότητα πολλών εξ’αυτών.
–Κυβερνητικά στελέχη δηλώνουν κάποιες φορές ότι φταίνε οι τράπεζες. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να τις πιέσει, ανεξέλεγκτες είναι ή αποτελούν και μια δικαιολογία γιατί δεν προχωρούν προγράμματα;
Για την κυβέρνηση αποτελεί βολικό άλλοθι η μετακύλιση των ευθυνών στις τράπεζες. Φαντάζομαι ότι και για την αδυναμία ελέγχου των υπέρογκων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές , φταίνε πάλι οι τράπεζες. Η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί.
Για να σοβαρευτούμε όμως. Μόνο οι χειρισμοί της κυβέρνησης στα δάνεια που δίνουν οι τράπεζες μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αρκούν για να αντιληφθούν όλοι ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν παθητικό ρόλο, ούτε καν το ρόλο του ‘’τροχονόμου’’. Από τη στιγμή που αυτά τα δάνεια είναι εγγυημένα σε ποσοστό 80% από το κράτος, θα έπρεπε και η κυβέρνηση (μαζί με τις τράπεζες) να έχει θέσει κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων που θα δανειστούν αλλά και να διασφαλίσει τη γρήγορη εκταμίευση των δανείων από τις τράπεζες. Δεν το έκανε όμως , οπότε ας μην αναζητά δικαιολογίες.
-Και με τους πλειστηριασμούς σε τι κατάσταση βρισκόμαστε; Τι κίνδυνοι υπάρχουν;
Από το φθινόπωρο, η πρώτη κατοικία των δανειοληπτών θα είναι εκτεθειμένη στην απειλή των πλειστηριασμών. Το πλαίσιο που υιοθέτησε η κυβέρνηση για τις ρυθμίσεις δανείων με προστασία της πρώτης κατοικίας αποδείχθηκε ανεπαρκές και αποτυχημένο, αφού έγιναν μόνο 1415 ρυθμίσεις ενώ τα κόκκινα δάνεια είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Οι αρχικές εξαγγελίες για επιδότηση δανείων εγκαταλείπονται και ο πτωχευτικός κώδικας κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τους δανειολήπτες, με ιδιωτικό φορέα διαχείρισης ακινήτων και τα τραπεζικά και μεσιτικά δίκτυα να βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία. Και όλα αυτά με δεδομένο ότι λόγω της κρίσης δημιουργείται μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, από δανειολήπτες που ήταν συνεπείς και είχαν ρυθμίσει τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες πριν το lockdown.
-Τι πρέπει συνεπώς να γίνει κατά τη γνώμη σας;
Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία που συνιστούσε ρεαλιστική λύση. Προτείναμε την επαναφορά του καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας με επικαιροποίηση των διατάξεων του Ν.3869/2010 και ταυτόχρονα να δοθεί στους δανειολήπτες το δικαίωμα να αγοράσουν οι ίδιοι το δάνειο τους από τις τράπεζες πριν αυτό καταλήξει σε fund, κάτι που ισχύει στην Κύπρο. Σήμερα τον πρώτο λόγο έχουν τα κερδοσκοπικά fund που αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα δάνεια, την ίδια στιγμή που έχει αποκλειστεί ο δανειολήπτης από την αγορά του δανείου του. Και αυτό αποτελεί ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε την πόρτα στις εταιρείες απόκτησης και διαχείρισης απαιτήσεων.
ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ, ΑΚΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
-Είστε σύμφωνος με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις; Θα το ψηφίσετε;
Η ανάγκη για ρύθμιση των διαδηλώσεων είναι υπαρκτή. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να τεθούν ακραίες και οριζόντιες απαγορεύσεις που θίγουν τον ίδιο τον πυρήνα της δημοκρατίας, υπάρχει μεγάλη απόσταση Διαδήλωση όμως δε σημαίνει ταλαιπωρία, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός πριν λίγους μήνες, όπου οι λίγοι ταλαιπωρούν τους πολλούς. Αυτές είναι απλουστεύσεις που βρίσκονται πολύ μακριά από τη λογική του Κινήματος Αλλαγής. Θεωρούμε υποτιμητικό για τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών να περιορίζεται η κουβέντα σε 50 ταραξίες, όπως προσπαθεί εργαλειακά να κάνει η κυβέρνηση.
Εμείς γνωρίζουμε την πραγματικότητα των διαδηλώσεων. Δεν αιθεροβατούμε. Έχουμε συμμετάσχει σε πορείες, έχουμε ζήσει τον παλμό τους. Είναι θετικό ότι ο υπουργός υιοθέτησε κάποιες από τις θεσμικές εγγυήσεις του Κινήματος Αλλαγής, αν και πολλές από τις διατάξεις είναι ανεφάρμοστες. Η στάση μας είναι μια στάση ευθύνης, μια στάση που σέβεται τόσο τα δικαιώματα των διαδηλωτών όσο και αυτά των πολιτών.
-Την πολιτική της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά πώς την κρίνετε;
Η Νέα Δημοκρατία έχει δύο γραμμές στο εσωτερικό της. Η μία εκφράζεται από τον Πρωθυπουργό και την κ.Μπακογιάννη που είναι υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, χωρίς όμως να προσδιορίζει το πεδίο αυτού του διαλόγου και η άλλη γραμμή εκφράζεται από τον κ.Σαμαρά και είναι απορριπτική απέναντι σε οποιοδήποτε διάλογο. Τα εθνικά θέματα δεν αποτελούν εσωκομματικό ζήτημα της Νέας Δημοκρατίας από τη στιγμή μάλιστα που η τουρκική απειλή είναι σαφέστατη. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί απλά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα αλλά και διεθνείς συνθήκες και σύνορα. Διάλογος δεν μπορεί να γίνει με απειλές και αμφισβήτηση τόσο των διεθνών συνθηκών όσο και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Απαιτείται εθνική ενότητα και συνεννόηση , χρειαζόμαστε εθνική γραμμή που μπορεί να διαμορφωθεί μόνο μέσα από ένα καλά προετοιμασμένο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
-Το τελευταίο διάστημα το πολιτικό κλίμα επιβαρύνεται από αποκαλύψεις Μπορεί από το κλίμα αυτό να βγει κερδισμένο το Κίνημα Αλλαγής; Ποιες οι επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα;
Δεν είμαι υπέρμαχος της ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ο δικός μας πολιτικός χώρος έχει υποστεί πρακτικές σκανδαλολογίας και κατασυκοφάντησης με θύτες και καθοδηγητές τόσο τη Νέα Δημοκρατία όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί ήταν οι θύτες το 89 και εμείς τα θύματα αυτών των πρακτικών που είχαν στόχο την πολιτική, ηθική και προσωπική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου και τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.
Μόνο γέλιο προκαλεί ο παραλληλισμός της σημερινής κατάστασης με το 89 , τον οποίο επιχείρησε ο κ.Τσίπρας. Ας δει ποιοι είναι δίπλα του, είναι αυτοί που βυσσοδομούσαν κατά του Ανδρέα Παπανδρέου από κοινού με τη δεξιά.
Ευτυχώς, δεν έχουμε υποστεί συλλογική αμνησία σε αυτό τον τόπο. Οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν μνήμη και θυμούνται πολύ καλά. Από εκεί και πέρα, εγείρονται συγκεκριμένα ερωτήματα από τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, σε σχέση με τις πραγματικές προθέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αναδύεται ένας ακραίος καθεστωτισμός και μια αγωνία ελέγχου κάθε μορφής εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε λίγα μόνο χρόνια διακυβέρνησης.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει υποστεί αυτού του είδους τις πρακτικές, γι’αυτό λειτουργεί θεσμικά και με αίσθημα ευθύνης. Δεν επιχειρεί κανενός είδους εκμετάλλευση, θέλει να χυθεί άπλετο φως χωρίς όμως να στοχοποιεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, όπως κάνουν άλλοι.
-Η αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ είναι μη αμφισβητήσιμη. Στο θέμα των συνεργασιών, όμως, μπορείτε να πάτε και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν είμαστε συμπληρωματική δύναμη, είμαστε η δημοκρατική παράταξη που διεκδικούσε πάντα πρωταγωνιστικό ρόλο. Στην κοινωνία υπάρχει μια μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία που αναζητά έκφραση, αυτήν επιδιώκουμε να εκφράσουμε. Δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε είτε με τη Νέα Δημοκρατία είτε με το ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πάσχουμε από κυβερνητισμό, ούτε αναζητούμε καρέκλες. Άλλωστε όποιοι έψαχναν καρέκλες έτρεξαν είτε στον κ.Τσίπρα είτε στον κ.Μητσοτάκη.
Η Νέα Δημοκρατία του κ.Μητσοτάκη αποτελεί μια βαθιά συντηρητική επιλογή, κατάφερε να εγκλωβίσει δημοκρατικούς πολίτες που η αισθητική τους ήταν σε πλήρη αντίθεση με αυτό που απέπνεε ως ήθος η διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Και ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν μπορεί να αποτελεί τον εκφραστή μιας προοδευτικής πολιτικής από τη στιγμή που η πολιτική του διέλυσε τη μεσαία τάξη και οδήγησε σε νέες ανισότητες.
Η αυτόνομη πορεία μας είναι δεδομένη. Στόχος μας είναι να γίνουμε ο καταλύτης των εξελίξεων στη χώρα και η δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα εκφράσει και πάλι μια νέα κοινωνική πλειοψηφία.