Το έλλειμμα αξιοπιστίας υπονομεύει την οικονομία Ένα από τα μαθήματα της επώδυνης εμπειρίας που βίωσε…
Το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί κυβερνητικές ευθύνες-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ euro2day
–Λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει τη χώρα ακυβέρνητη. Είτε είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα είτε ο ΣΥΡΙΖΑ;
Η ανάγκη να μπει η χώρα σε μια νέα εποχή, με λογική συνεργασιών και προγραμματικής συμφωνίας για ένα σοβαρό σχέδιο διακυβέρνησης, υπερβαίνει και τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, είναι κόμμα που διεκδικεί κυβερνητικές ευθύνες, είναι το μόνο κόμμα που έχει καταθέσει προγραμματικές προτάσεις που συνιστούν την ατζέντα μιας διαφορετικής πολιτικής για την επόμενη μέρα.
Και με αυτή την πρόταση θα απευθυνθούμε στις πολιτικές δυνάμεις που δεν αμφισβητούν την ευρωπαϊκή ταυτότητα της χώρας, τη σταθερότητα και την γεωπολιτική της θέση.
—- Ο κ.Ανδρουλακης είπε πως εάν το κόμμα σας δεν πάρει ισχυρό διψήφιο ποσοστό, θα μείνει στην αντιπολίτευση. Δηλαδή, εάν οι αριθμοί θα “βγαίνουν” για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, θα την αρνηθείτε λόγω μικρού ποσοστού; Κυρίως εάν πρόκειται για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης;
Αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι από τις κάλπες θα αναδειχθεί ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, αυτό είναι το μήνυμα που παίρνω και το κλίμα που εισπράττω όχι μόνο στην Ηλεία, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.
Σωστά ο πρόεδρος έχει θέση ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση ένα ισχυρό διψήφιο ποσοστό. Αυτό θα προσδώσει στο ΠΑΣΟΚ τη μέγιστη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση προκειμένου να διεκδικήσει και να επιβάλλει τη διαμόρφωση της ατζέντας και της πολιτικής μιας κυβέρνησης συνεργασίας.
Γιατί εμάς μας ενδιαφέρει το περιεχόμενο της πολιτικής που θα εφαρμόσει αυτή η κυβέρνηση και όχι το μοίρασμα υπουργείων ή εξουσίας. Η συμμετοχή μας στην κυβέρνηση πρέπει να συνδεθεί με πολιτικές που θα δίνουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι πολίτες. Και το προοδευτικό πρόσημο σε αυτή την κυβέρνηση θα το δώσουν οι θέσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
—- Πού στηρίζετε τη θέση σας “δεν υπάρχει ούτε ένας Έλληνας που να θεωρεί ότι η λύση είναι να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης ή να ξαναγίνει πρωθυπουργός ο κ.Τσίπρας”; Αυτό δεν θα το “πει” η κάλπη;
Έχουμε δύο ανθρώπους που ενώ απέτυχαν, διεκδικούν να είναι ξανά πρωθυπουργοί. Και μάλιστα η απαίτηση τους αυτή τίθεται με εκβιαστικό και κάποιες φορές με προσβλητικό τρόπο απέναντι στους πολίτες και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Επισημαίνω επίσης ότι το Σύνταγμα δίνει τη δυνατότητα στον πρόεδρο ενός κόμματος να διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού αλλά δεν το καθιστά υποχρεωτικό όπως θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν.
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα εμπεριέχει και το μήνυμα για το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Η αποδοκιμασία και η μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πιο ηχηρό μήνυμα. Και ελπίζω να το καταλάβουν αμφότεροι και να μην επιχειρήσουν να εγκλωβίσουν τη χώρα σε συνεχόμενες εκλογές για να ικανοποιήσουν τον προσωπικό τους στόχο.
—- Το κόμμα σας δεσμεύεται για νέα εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές από τη νέα Βουλή χωρίς κατάχρηση του απορρήτου. Μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη;
Αυτό αποτελεί ένα ερώτημα που πρέπει να τεθεί στη Νέα Δημοκρατία.
Έχουμε ένα υπαρκτό σκάνδαλο, έναν παρακρατικό μηχανισμό που παρακολουθούσε τους πάντες σχεδόν, έχουμε τη χρήση ενός παράνομου λογισμικού , που ουδείς γνωρίζει ποιος το χρησιμοποιεί ενώ και η εταιρεία που το εμπορεύεται έμεινε στο απυρόβλητο.
Θα επιμείνουν κάποιοι στις πρακτικές της συγκάλυψης; Γιατί εμείς δεν πρόκειται να αποδεχθούμε αυτές τις πρακτικές και θα απαιτήσουμε να χυθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση που γυρίζει την Ελλάδα πολλές δεκαετίες πίσω.
—- Αν αφήσουμε στην άκρη το πρόσωπο του πρωθυπουργού, με ποιο πρόγραμμα είστε πιο κοντά; Της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ;
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκαν, εκ των πραγμάτων, τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου να εμφανίσουν κάτι σαν πρόγραμμα.
Τα προγράμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν σε κάτι: είναι πρόχειρα και αναφέρονται σε ζητήματα που είχαν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν οι δύο κυβερνήσεις, αλλά απέτυχαν.
Η διαφορά μας είναι ότι το ΠΑΣΟΚ εδώ και ενάμιση χρόνο καταθέτει διαρκώς προγραμματικές προτάσεις, έχει διαμορφώσει ένα συνεκτικό προγραμματικό πλαίσιο με συγκεκριμένους ρεαλιστικούς άξονες και στόχους. Προτάσεις που παίρνουν την μορφή νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως οι θέσεις μας για τα κόκκινα δάνεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας, την προστασία των καταναλωτών.
Για εμάς, το πρόγραμμα μας αποτελεί μια βάση συζήτησης για μια προγραμματική συμφωνία. Και αυτό το πρόγραμμα έχει και συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές που είναι απαραβίαστες.
—- Ποιο ή ποια σημεία του δικού σας προγράμματος θεωρείται αδιαπραγμάτευτα για σύγκλιση με ένα από τα δύο κόμματα;
Θα αναφέρω επιγραμματικά:
-Την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους με τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να διεκπεραιώσουν τις οφειλές τους .
-Την προστασία της πρώτης κατοικίας των οικονομικά αδύναμων πολιτών.
-Την επαναφορά των κανόνων του κράτους δικαίου και της ενίσχυσης του ρόλου των ανεξάρτητων αρχών.
-Το χτίσιμο ενός Νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας για όλους και την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών της χώρας.
– Την ανασυγκρότηση της υπαίθρου και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα
– Τη στήριξη των νέων ανθρώπων στην εργασία, τη στέγαση, τις επαγγελματικές ευκαιρίες
-Την ουσιαστική καταπολέμηση της ακρίβειας και την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων
—- Γιατί εκτιμάτε, ως κόμμα, ότι τα προγράμματα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πλειοδοτούν σε λαϊκισμό και σε παροχές; Ποια (κεντρικά) σημεία τους δεν ακουμπούν στην τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της χώρας;
Κοιτάξτε να δείτε. Αυτοί μιλάνε με υποσχέσεις και λόγια του αέρα αλλά εγώ θα μιλήσω με στοιχεία.
Για να χρηματοδοτηθούν όσα προβλέπει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, βασική προϋπόθεση είναι να τρέξει η οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 3%. Όμως η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης το 2023 είναι 2,3%.
Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-το οποίο υπόσχεται τα πάντα στους πάντες-περιορίζομαι σε μία μόνο παρατήρηση: προτείνει τη ρύθμιση των χρεών της πανδημίας ύψους 8 δις ευρώ, όταν το συνολικό ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 δις ευρώ
—- Ως εκ τούτου, αυτή η δημοσιονομική κατάσταση, ποιες δεσμεύσεις ή παροχές πρέπει να φρενάρει;
Κάθε προγραμματική δέσμευση πρέπει να είναι κοστολογημένη και τεκμηριωμένη γιατί διαφορετικά είναι στον ‘’αέρα’’.
Για παράδειγμα η αύξηση των μισθών κατά 25% που εξήγγειλε η Νέα Δημοκρατία έχουν ως προϋπόθεση πέρα από τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης, την αύξηση της κατανάλωσης αλλά και την αύξηση των επενδύσεων.
Καμία από αυτές τις προϋποθέσεις δεν διαφαίνεται. Ειδικά για τις επενδύσεις, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει περίπου ως θρίαμβο τις επενδύσεις 5 δισ. νέων κεφαλαίων το 2021 και 6 δισ. το 2022.
Με τη διαφορά ότι δεν πρόκειται για παραγωγικές επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, έσοδα και προστιθέμενη αξία αλλά για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων αλλά και για αγοραπωλησίες στις οποίες εμπλέκονται ξένα funds, που μάλιστα χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες. Δεν πρόκειται δηλαδή για ξένα κεφάλαια.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι παραγωγικές επενδύσεις που να συνδέονται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας , που τροφοδοτούν την ανάπτυξη.
—- Ο κ.Τσίπρας παρουσίασε τις 11 προγραμματικές δεσμεύσεις με αποδέκτη τους πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις. Ποιες από αυτές θεωρείτε απαγορευτικές για να συγκλίνετε;
Οι περισσότερες εξαγγελίες είναι γενικόλογες, συνδέονται με ευχολόγια. Κάποιες μάλιστα πάσχουν στο πεδίο της αξιοπιστίας . Και αυτό γιατί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ υπόσχονται πράγματα που ως κυβέρνηση είτε δεν έκαναν ή έκαναν τα ακριβώς αντίθετα.
Για παράδειγμα υπόσχονται να επαναφέρουν τις μετοχές των ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Με τη διαφορά ότι πέρασαν στον έλεγχο του Υπερταμείου με νόμο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενώ 4 ολόκληρα χρόνια η κυβέρνηση του κ.Μητσοτάκη δεν έκανε απολύτως τίποτα.
Ή μιλούν για κανόνες στη λειτουργία των funds, όταν ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε την πόρτα στα funds και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Αν και όταν γίνουν πιο συγκεκριμένες και υπεύθυνες οι προτάσεις, θα μπορέσω να τοποθετηθώ.
Πιστεύω όμως ότι η συζήτηση για μια προγραμματική συμφωνία με τα κόμματα δεν είναι δογματική ούτε στατική. Μια προγραμματική συμφωνία διαμορφώνεται με συνθετικό τρόπο, με αμοιβαίες συγκλίσεις και συμφωνίες.
—- Κατηγορήσατε, δια του προέδρου σας, τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “ψαρεύει στα θολά νερά του νεοναζισμού” επειδή δεν έστειλε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο για το κόμμα Κασιδιάρη. Κατ΄αρχάς, δεν θεωρείτε ακραία αυτή την κριτική; Επίσης, το τμήμα του Αρείου Πάγου θα έκρινε με βάση τα υπομνήματα των κομμάτων ή με τη νομολογία και το Σύνταγμα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μείνει έξω από αυτή τη μάχη για να απαγορευτεί στους εχθρούς της δημοκρατίας να την χρησιμοποιήσουν. Προφανώς η επιλογή αυτή συνδέεται με μικροπολιτικές σκοπιμότητες που δεν ταιριάζουν σε ένα κόμμα του δημοκρατικού τόξου.
Επισημαίνω την πρωτοβουλία για να κατατεθεί κοινό υπόμνημα στον Άρειο Πάγο από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα, αλλά σε αυτή την πρωτοβουλία αρνήθηκε να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια επιλογή κατώτερη των περιστάσεων.
Το κοινό υπόμνημα των κομμάτων θα ήταν ένα ισχυρό όπλο στο οπλοστάσιο της Δημοκρατίας. Κάποιοι δεν το πίστεψαν και δεν το στήριξαν και θα κριθούν αυστηρά από τους πολίτες.
— Πόσο πιθανή θεωρείτε τη συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης μεταξύ ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου;
Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις συνεργασίας και οι μεγάλοι συνασπισμοί , αποτελούν συνήθη πρακτική. Ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους και συγκυρίες. Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή, να δημιουργηθεί κουλτούρα συνεργασιών.
Η εμμονή σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, που αποδεδειγμένα απέτυχαν, μόνο εδώ υπάρχει. Και όσοι επιμένουν σε αυτό το μοντέλο, μετατρέπονται σε φορείς και παράγοντες αστάθειας για τη χώρα.
Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα απόλυτης τοξικότητας, που υπονομεύει κάθε έννοια ή προοπτική συνεργασίας και συναίνεσης.
Από εκεί και πέρα τα πράγματα δεν είναι στατικά. Ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις και καταστάσεις που θα απαιτήσουν ευρείες συναινέσεις και συνεργασίας.