Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Το ιδιωτικό χρέος αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή στα θεμέλια της οικονομίας-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Γιατί ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος… Τα μέτρα της τελευταίας στιγμής και όταν η κατάσταση έφτασε στο «και πέντε» είναι too little, too late. Και η κυβέρνηση, η οποία εφάρμοσε την ίδια τακτική με την πανδημία, δεν έμαθε το μάθημα της.
Πλέον η ακρίβεια διαβρώνει κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση στην Ελλάδα, ενώ το ολοένα αυξανόμενο ιδιωτικό χρέος αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή στα θεμέλια της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας. Πάνω από 260 δις ευρώ οφείλουν οι πολίτες σε τράπεζες, εταιρίες διαχείρισης, εφορία, ΕΦΚΑ, προμηθευτές ενέργειας, ΟΤΑ, επιταγές και η λίστα φαίνεται ατελείωτη.
Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος και των διαρκών ανατιμήσεων στην αγορά, αφού θεωρείται βέβαιο ότι θα μείνουν πίσω οι φορολογικές και δανειακές υποχρεώσεις. Ήδη, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 (πριν την έξαρση της ακρίβειας δηλαδή) οι απλήρωτες υποχρεώσεις σε εφορία-ΕΦΚΑ άγγιξαν τα 4,5 δις, ενώ οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για νέο κύμα ‘’κόκκινων’’ δανείων 4-6 δις ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση κρύβει το πρόβλημα κάτω από το χαλί, ενώ όλες οι επιλογές της στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους έχουν αποτύχει, αφού:
- Μόλις το 5% των οφειλετών μπήκε τη ρύθμιση 36-72 δόσεων για χρέη της περιόδου της πανδημίας προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ.
- Στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, ο οποίος λειτουργεί πάνω από 10 μήνες, έχουν συμφωνηθεί 150-200 περίπου ρυθμίσεις, ενώ άρση απορρήτου στη σχετική πλατφόρμα έχουν κάνει 16.000 οφειλέτες, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Να σημειωθεί ότι μόνο ο αριθμός των ‘’κόκκινων’’ δανείων ξεπερνά το 1.000.000 και το ‘’κόκκινο’’ ιδιωτικό χρέος τα 110 δις!
Σε αυτές τις συνθήκες, απαιτούνται δραστικές παρεμβάσεις:
- Ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία-ταμεία, με κίνητρα για την αποπληρωμή τους εφόσον τηρείται η ρύθμιση, ώστε και τα δημόσια έσοδα να αυξηθούν και οι επαγγελματίες και πολίτες να πληρώσουν μικρές σε ύψος δόσεις σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με την ισχύουσα κατάσταση ούτε το κράτος εισπράττει, ούτε ο οφειλέτης μειώνει το χρέος του.
- Εξάντληση των 240 δόσεων για οφειλές σε τράπεζες-εταιρείες διαχείρισης για τους αδύναμους δανειολήπτες, με συμμετοχή διαμεσολαβητή ο οποίος θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων προς τους οφειλέτες. Ήδη, η Τράπεζα της Ελλάδος αναλαμβάνει σχετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.
- Σημαντική επιμήκυνση του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής των υπέρογκων λογαριασμών ρεύματος σε προμηθευτές ενέργειας.
- Διεύρυνση των δικαιούχων προστασίας της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ακρίβειας και την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών
Με 15.000 πλειστηριασμούς να έχουν ήδη προσδιοριστεί για το τρέχον εξάμηνο και μόλις 5.000 περιπτώσεις να υπάγονται στις ρυθμίσεις για τους ευάλωτους δανειολήπτες, το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ δύσκολο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ‘’κουβαλούν’’ στην πλάτη τους συσσωρευμένα χρέη από τη δεκαετή οικονομική κρίση, την κρίση της πανδημίας και την ενεργειακή κρίση.
Είναι καιρός να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δε λύνεται με τη χρονική μετάθεσή του. Πρέπει, επιτέλους, να δράσει. Είναι, πλέον, θέμα πολιτικής επιλογής.