Skip to content

Είμαι υποψήφιος γιατί δεν συμβιβάζομαι με την ιδέα ενός μικρομεσαίου κόμματος-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ LIBRE

Κύριε Κατρίνη, ανακοινώσατε την υποψηφιότητά σας για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής προτείνοντας μια «εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης». Τι περιλαμβάνει αυτή η πρόταση;

Περιλαμβάνει όλα αυτά που σήμερα είτε απουσιάζουν από το δημόσιο διάλογο είτε φοβούνται κάποιοι να αναφερθούν σε αυτά.

Από την ανάγκη αυτονομίας της πολιτικής από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα έως την ανατροπή του σημερινού σαθρού αναπτυξιακού προτύπου που τα οφέλη του είναι μόνο για λίγους. Η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο περιορισμός της ασυδοσίας των τραπεζών και των funds , η διαφάνεια και η ενίσχυση της ανεξαρτησίας των θεσμών αποτελούν πυλώνες αυτού του νέου πολιτικού σχεδίου για τη χώρα.

Περιλαμβάνει την περιφερειακή ανάπτυξη, το ζωντάνεμα της υπαίθρου, τολμηρά μέτρα για το δημογραφικό και την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της διατροφικής επάρκειας της χώρας.

Περιλαμβάνει μια εξωτερική πολιτική που δεν θα ετεροκαθορίζεται από τον ξένο παράγοντα αλλά θα προτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Όλα αυτά, το επόμενο διάστημα, θα έχω την ευκαιρία να τα εξειδικεύσω, να μιλήσω με αυτά με γωνίες και χωρίς φόβο.

 

 

Τι είναι αυτό που σας οδήγησε στην απόφαση να διεκδικήσετε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ;

Είμαι υποψήφιος γιατί δεν συμβιβάζομαι με την ιδέα ενός μικρομεσαίου κόμματος του 13 ή του 15% που θα παλεύει για τη δεύτερη ή για την τρίτη θέση.

Ο μεγαλύτερος φόβος και η ανησυχία μου είναι να συνηθίσουμε στην ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα εξουσίας, δεν είναι κυβερνητικό κόμμα. Να θεωρηθεί φυσικό να στηρίζει το ΠΑΣΟΚ ή τα στελέχη του μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που η αυτοδυναμία της αποτελεί πλέον άπιαστο στόχο και θα χρειαστεί κυβερνητικό εταίρο. Είμαι μακριά από αυτές τις λογικές.

Η χώρα έχει ανάγκη ανάταξης, μιας συνολικής επανεκκίνησης. Υπάρχει μια μεγάλη και δημοκρατική κοινωνική πλειοψηφία που δεν συμβιβάζεται με την ιδέα να κυβερνά ο κ.Μητσοτάκης μέχρι να σβήσει ο ήλιος.

Μια νέα κυβέρνηση , με ένα νέο πολιτικό σχέδιο και ευρεία κοινωνική συναίνεση δεν είναι απλά εφικτή. Είναι στόχος και επιδίωξη κάθε δημοκρατικού πολίτη. Αυτή την πρόταση άλλωστε θέλει να υπηρετήσει η υποψηφιότητά μου.

 

 

Διατελέσατε, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος για ενάμιση χρόνο, αντικαθιστώντας επί της ουσίας τον κ. Ανδρουλάκη όταν εκείνος δεν ήταν βουλευτής. Στη συνέχεια αναλάβατε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Άρα έχετε μερίδιο της ευθύνης και για τα ποσοστά του κόμματος και το γεγονός ότι δεν κατάφερε σε αυτές τις εκλογές να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση. Ισχύει αυτό;

Ήμουν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής μας ομάδας όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν στη Βουλή με πρόταση του Προέδρου και με την ομόφωνη στήριξη και απόφαση των Βουλευτών το ΠΑΣΟΚ και αντιπαρατέθηκα, με επάρκεια όπως πιστεύω,  με τον κ.Μητσοτάκη.

Ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος μέχρι τη Δευτέρα, έδωσα μάχες μέσα στη Βουλή για το ΠΑΣΟΚ. Λειτούργησα θεσμικά, δεν υπονόμευσα ποτέ την κοινή προσπάθεια, δεν έχω φύγει ποτέ από το ΠΑΣΟΚ, δεν σήκωσα και δεν αναζήτησα σημαία ευκαιρίας.

Την υποψηφιότητα μου θα μπορούσε κανείς να την αποδυναμώσει ταυτίζοντας την με προσωπική φιλοδοξία, αν δεν συνοδευόταν από συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά, ιδέες, προτάσεις.

Για μένα η πολιτική συνδέεται με την ευθύνη και την εντιμότητα. Ευθύνη έχουμε όλοι . Το ότι βρισκόμουν σε θέσεις ευθύνης, δεν σημαίνει ότι δεν έλεγα τη γνώμη μου, δεν είχα διαφορετική άποψη. Η διαφορά είναι πως ότι είχα να πω το έλεγα στα όργανα, στον Πρόεδρο και στην κοινοβουλευτική ομάδα. Ποτέ μου δεν διαννοήθηκα να τραυματίσω το ΠΑΣΟΚ, να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κοινή μας προσπάθεια.

 

 

Από τη μια είναι θεμιτό να υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, από την άλλη όμως δεν ευτελίζεται ως ένα βαθμό η διαδικασία της εκλογής νέου προέδρου με τόσες υποψηφιότητες; Δεν σας το θέτω σε καμία περίπτωση ως προσωπική μομφή.

Ακούστε να δείτε, άκουσα με λύπη μου να χρησιμοποιείται η φράση ‘’πασαρέλα υποψηφίων’’, κάτι που δεν αποτελεί απλά μέγα λάθος. Είναι ένας χαρακτηρισμός που προσβάλλει το ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του αλλά και μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Τις υποψηφιότητες θα τις κρίνουν οι πολίτες και μόνο αυτοί.

Πιστεύω ότι έχουμε όλοι μας μεγάλη ευθύνη απέναντι στην παράταξη και στην ιστορία της.

Σε ότι με αφορά μιλάω όπως είπα πολιτικά, δεν θα απαξιώσω, δεν θα προσβάλω κανένα, δεν θα τραυματίσω την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.

 

Υπάρχει περίπτωση να αποσυρθείτε από την κούρσα της διαδοχής;

Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση. Σας το δηλώνω κατηγορηματικά. Δεν θα προδώσω την αγάπη και την εμπιστοσύνη χιλιάδων ανθρώπων , που από τη Δευτέρα το πρωί που ανακοίνωσα την υποψηφιότητα μου αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα, μοιραζόμαστε μαζί το ίδιο όνειρο και την ίδια αγωνία, που είναι η εναλλακτική προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

 

 

Το βασικό ερώτημα μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2012 παραμένει. Γιατί δεν μπορεί να ανακάμψει; Να κερδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ένα κόμμα του οποίου ο πρόεδρος δέχεται καθημερινή κριτική από τα στελέχη του κόμματός του;

Όσοι περιορίζουν το στόχο του ΠΑΣΟΚ στο να κερδίσει το ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται σε πορεία ρευστοποίησης και διαρκούς υποχώρησης, βάζουν πολύ χαμηλά τον πήχη. Θα σας έλεγα ότι είναι συμβιβασμένοι με την ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι δεύτερο κόμμα με αναιμικά ποσοστά, που δεν θα συνιστούν σε καμία περίπτωση απειλή για τη Νέα Δημοκρατία και τον κ.Μητσοτάκη.

Το σκηνικό του ενάμιση κόμματος που διευκολύνει την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία και συνιστά πολιτικό αδιέξοδο για τη χώρα, πρέπει να τελειώσει εδώ.

Εγώ πιστεύω στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πλειοψηφίας.

Η νέα αυτή δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Και στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα.

Χρειαζόμαστε νέα εργαλεία διαλόγου και πολιτικής δράσης για να συνομιλήσουμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση, να την πείσουμε να μας εμπιστευτεί. Αυτό είναι το μόνο που φοβάται η κυβέρνηση και όχι τεχνητές συγκολλήσεις που σίγουρα δεν εμπνέουν.

Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε και τι θα κάνουμε για όλους αυτούς. Και να καταστήσουμε σαφές, με ποιους δεν είμαστε.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευθύνη της πρωτοβουλίας, οφείλει να είναι ο πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν παίρνει γενναίες πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, δεν θα μπορέσει να εκφράσει το αίτημα για μια διαφορετική πολιτική από μια νέα κυβέρνηση.

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο