Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης που θα κυβερνήσει-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ DNEWS
1. Γιατί υποψήφιος κ. Κατρίνη; Το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη σημειώνει άνοδο σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Γιατί δεν του δίνετε την ευκαιρία να κριθεί στις εθνικές εκλογές;
Δεν χρειάζεται πιστεύω να επισημάνω το αυτονόητο: σε συνθήκες κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε εναλλακτικό πόλο διακυβέρνησης αλλά επιπρόσθετα έχασε και πάνω από 100.000 ψηφοφόρους στις ευρωεκλογές.
Δεν μπορούμε να πάμε στις εθνικές εκλογές, συντηρώντας το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, που υπάρχει για να διαιωνίζει την πολιτική κυριαρχία του κ.Μητσοτάκη.
Κόμματα του 13% και του 15% δε συνιστούν απειλή για τη Νέα Δημοκρατία και τον κύριο Μητσοτάκη. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αντιπολίτευση και μια μεγάλη παράταξη, ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα εκφράσει τη πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών και κυρίως των 3,5 εκατομμυρίων πολιτών που απείχαν στις ευρωεκλογές επειδή δεν είχαν τι να ψηφίσουν. Επειδή το πολιτικό αυτό σύστημα του ενάμιση κόμματος δημιουργεί απογοήτευση, απελπισία και παραίτηση.
Να υπενθυμίσω ότι στρατηγική επιλογή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, τα τρία τελευταία χρόνια , ήταν η αυτόνομη πορεία η οποία όμως δεν συνοδεύτηκε από πρωτοβουλίες ανοίγματος του χώρου, ανοίγματος του κόμματος σε νέες δυνάμεις.
Κατά τρίτο λόγο, αυτή η λογική της περιχαράκωσης και της απουσίας πολιτικών πρωτοβουλιών δοκιμάστηκε και απέτυχε. Τη στιγμή που καταρρέουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν κερδίζει αλλά χάνει και πάνω από 100.000 ψήφους, δεν πρέπει να δούμε την πραγματικότητα;
2. Με τη ΝΔ υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας σήμερα; Και μήπως το κόμμα σας θα πρέπει να δει αυτοκριτικά την συγκυβέρνηση με Σαμαρά και Καρατζαφέρη, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες της εποχής εκείνης;
Είμαι ο μόνος που ξεκάθαρα έχει πει ότι ΠΑΣΟΚ και Μητσοτάκης δεν πάνε μαζί, ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αποτελεί το δεκανίκι που χρειάζεται ο κ.Μητσοτάκης για να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός.
Κάποιοι, για τους δικούς τους λόγους, θέλουν να βάλουν και να συντηρούν στην ατζέντα το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία.
Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τον κ.Μητσοτάκη , τη Νέα Δημοκρατία και όσους έχουν συμφέροντα μαζί τους.
Για μένα δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Στη δική μου ατζέντα είναι μόνο οι πολιτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης , ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κυβερνήσει.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να καταστήσει με ποιους είναι και κυρίως με ποιους δεν είναι.
Γιατί ο κ.Μητσοτάκης έχει κάνει αυτή την επιλογή. Στα καθημερινά προβλήματα για παράδειγμα, όπως η ακρίβεια, ο κ.Μητσοτάκης είναι με τους κερδοσκόπους, τους παρόχους και όχι με τους πολίτες.
Τι είδους συζήτηση και συνεργασία μπορούμε να κάνουμε μαζί του; Να διαπραγματευτούμε το είδος της στήριξης που απροκάλυπτα παρέχει ο κ.Μητσοτάκης στους ισχυρούς;
Ή μήπως να νομιμοποιήσουμε πρακτικές όπως οι υποκλοπές, η συγκάλυψη υποθέσεων όπως με τα Τέμπη και οι ωμές παραβιάσεις του κράτους δικαίου;
Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στις κυβερνήσεις Παπαδήμου και Σαμαρά και εσείς ο ίδιος δέχεστε ότι έγινε κάτω από οριακές αλλά και υπαρξιακές συνθήκες για τη χώρα.
Είναι αλήθεια ότι αυτές τις οριακές συνθήκες τις εκμεταλλεύτηκαν συντηρητικοί κύκλοι για να προωθήσουν τη δική τους ατζέντα και πολιτικές που έρχονταν σε αντίθεση με την ψυχή του ΠΑΣΟΚ. Εδώ είμαστε όμως για να τα πούμε όλα, για να τα διορθώσουμε όλα.
3. Με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασελάκημπορείτε να συνεργαστείτε;
Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται διαρκώς δείχνει ότι έχει εξαντλήσει το βιοϊστορικό του κύκλο, βρίσκεται στη δίνη μιας διαρκούς κρίσης, η οποία πολύ φοβάμαι ότι δεν έχει πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, από τις βουλευτικές εκλογές του 2023 και έπειτα, βρίσκεται σε μια διαρκή φάση ρευστοποίησης, δεν αποτελεί πλέον κόμμα εξουσίας, δεν εμπνέει κανένα, δεν έχει αξιοπιστία.
Εμένα κύριε Σκουρή με ενδιαφέρουν οι άνθρωποι που είχαν επενδύσει τις ελπίδες τους στο ΣΥΡΙΖΑ και διαψεύστηκαν. Με ενδιαφέρουν οι πολίτες που είναι εγκλωβισμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν το αδιέξοδο αυτού του πολιτικού χώρου. Με ενδιαφέρουν τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που απείχαν από τις εκλογές γιατί δεν είχαν τί να ψηφίσουν.
Με αυτούς πρέπει να συνομιλήσουμε την επόμενη μέρα. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή, σοβαρή αντιπολίτευση , από μια μεγάλη παράταξη, ένα κόμμα εξουσίας που θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες και θα κυβερνήσει με νέα, συγκροτημένα και άφθαρτα πρόσωπα.
4. Αρκεί το ΠΑΣΟΚ από μόνο του να νικήσει στις επόμενες εκλογές; Μπορεί να μετατραπεί στο δεύτερο πόλο ενός δικομματικού συστήματος που σήμερα δεν υπάρχει;
Υπάρχει ένα γεγονός που προέκυψε από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών , το οποίο όμως αποτυπώνεται και στο κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία.
Ποιο είναι αυτό; Υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση, μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που έχει ξεπεράσει και απορρίπτει κόμματα του 13% και του 15%.
Αυτή η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση συνέτριψε τον κ.Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές, πέτυχε αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.
Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα. ‘Η θα εκφράσουμε αυτή τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία ή θα φυτοζωούμε μεταξύ του 13% και του 15%.
Η αυτονομία του ΠΑΣΟΚ δεν αναιρεί την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης, ούτε το πραγματικό άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία.
Αν είχαν υπάρξει αυτές οι πρωτοβουλίες, αν είχαν ανοίξει οι πόρτες του κόμματος στις πιο ζωντανές και δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, αν είχαμε απευθύνει ένα ανοικτό κάλεσμα στην κοινωνική βάση της παράταξης αλλά και όσους ψηφοφόρους της ΝΔ απογοητεύτηκαν από τις πολιτικές Μητσοτάκη, το ΠΑΣΟΚ θα είχε καταφέρει τόσο στις εθνικές εκλογές όσο και στις ευρωεκλογές να αναδειχθεί σε εναλλακτικό και ισχυρό πόλο διακυβέρνησης.
5. Αυτή η μεγάλη παράταξη που προτείνετε θα είναι νέο κόμμα ή μια συμπαράταξη δυνάμεων όπως το Κίνημα Αλλαγής; Πώς το σκέφτεστε; Και με υποψήφιο πρωθυπουργό εκλεγμένο από τη βάση;
Κόμματα με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν σβήνουν από τη συλλογική πολιτική και ιστορική συνείδηση.
Κόμματα, όμως, με αυτά τα χαρακτηριστικά και μέσα σε αυτή τη συγκυρία, είναι ολέθριο να μη συλλαμβάνουν τα μηνύματα και τις απαιτήσεις των καιρών, γιατί έτσι οδηγούνται σε διαρκή συρρίκνωση, στασιμότητα και θα σβήσουν.
Σε αυτό το μεταίχμιο είμαστε τώρα.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μετάβαση σε μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας.
Είναι λάθος να αντιλαμβανόμαστε τη μεγάλη παράταξη ως τεχνητή συγκόλληση κομμάτων και ποσοστών. Η πραγματικά μεγάλη παράταξη είναι κάτι ευρύτερο, είναι ένας πολιτικός σχηματισμός που θα συσπειρώσει όλες τις προοδευτικές και δημιουργικές δυνάμεις της χώρας σε ένα κοινό πλαίσιο αξιών και προγραμματικών δεσμεύσεων.
Με ανοιχτές διαδικασίες και πολιτικές πρωτοβουλίες που θα απευθύνονται στη βάση και θα κινητοποιούν την κοινωνία και όχι πίσω από κλειστές πόρτες και κλειστά γραφεία.
6. Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία θέτει επιπλέον νέες διεκδικήσεις στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Πώς κρίνετε τη στάση της Αθήνας;
Η ειρήνη και η ασφάλεια της χώρας δεν εξαγοράζονται με εκπτώσεις στα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Η αναθεωρητική, επεκτατική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας είναι εδώ, δεν είναι απλώς ευδιάκριτη, αποτυπώνεται με πράξεις, όπως όλα όσα συνέβησαν στην Κάσο.
Η Τουρκία εμπόδισε δια των όπλων ένα διασυνοριακό ενεργειακό έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου, επικαλούμενη το παράνομο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και παραβιάζοντας την Ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και η κυβέρνηση προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα.
Η Τουρκία ουσιαστικά απαγόρευσε την κίνηση του Ιταλικού πλοίου στην Ελληνο-Αιγυπτιακή ΑΟΖ.
Αυτό που θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι ότι η Τουρκική αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική στην Κύπρο , το Αιγαίο και τη Θράκη δεν έχει συγκυριακά, αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά.
Στηρίζεται σε μια μακρόχρονη στρατηγική επιλογή της Τουρκίας από τη δεκαετία του 1950 και η οποία επενδύεται και ενισχύεται κατά καιρούς με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο και την Κύπρο σε ένα υβριδικό περιβάλλον, στο οποίο δεν θα ισχύει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Με την εξίσου ξεκάθαρη πρόθεση να αποκοπεί και να παραιτηθεί η Ελλάδα από τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τη νομιμοποίηση να αναγνωρίσει ή να συζητήσει διαφορές και απαιτήσεις που η Τουρκία θέτει στο τραπέζι.
‘Οπως είναι γνωστό, το ελληνικό δόγμα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής συνοψίζεται έως σήμερα στη φράση ‘’ δεν διεκδικούμε τίποτα
αλλά και δεν παραχωρούμε τίποτα.’’ Κάτω από το πρίσμα των νέων εξελίξεων αλλά και των απειλών που υφίσταται η χώρα μας, το δόγμα αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και μαζί με αυτό και η σχετική φράση που πρέπει να γίνει ΄΄ δεν παραχωρούμε τίποτα αλλά διεκδικούμε την εφαρμογή αλλά και τον πλήρη σεβασμό από όλους των Διεθνών Συμφωνιών και του Διεθνούς Δικαίου’’.
7. Κάποιοι υποστηρίζουν πως ο Μιχάλης Κατρίνης στην τελική ευθεία θα αποσύρει την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ…
Θα απογοητευτούν, το πρόγραμμα μου είναι γεμάτο μέχρι τις 6 Οκτωβρίου με επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα, με συγκεντρώσεις πολιτών.
Το μήνυμα μου για μια μεγάλη παράταξη ταυτίζεται με το αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Σε όλους αυτούς τους πολίτες που έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια μου, οφείλω πολλά.Και είναι αυτοί που αγκαλιάζουν την προσπάθειά μου, μαζί με πολίτες που επανασυνδέονται με το ΠΑΣΟΚ στην προοπτική της μεγάλης παράταξης.
Δίνω αυτή τη μάχη με βεβαιότητα, αισιοδοξία και πίστη ότι μπορούμε να αλλάξουμε το δυστοπικόσκηνικό που κυριαρχεί στη χώρα, να κερδίσει η επιλογή της ρήξης και της ελπίδας.