Skip to content

Η μεγάλη παράταξη θα προκύψει με πρωτοβουλίες από την νέα ηγεσία-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ realnews

1)      Κύριε Κατρίνη, απομένει λιγότερο από ένας μήνας για τις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ. Τι προσδοκάτε από αυτές, προσωπικά, αλλά και ως χώρος;

Είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. Οι ευρωεκλογές αλλά και οι πολιτικοί συσχετισμοί καταγράφουν ένα πολιτικό αδιέξοδο για τη χώρα,αλλά και για τη δημοκρατική παράταξη. Εκτός αν κάποιοι είναι ευχαριστημένοι με το 62% των πολιτών να απέχουν από τις εκλογές, εκτός αν είναι ευχαριστημένοι με ποσοστά του 12% ή του 14%.

Έχουμε μια κυβέρνηση που ουσιαστικά αποτελεί κοινωνική μειοψηφία, δεν έχει αφήγημα, έχει αποκαλυφθεί η διαχειριστική της ανεπάρκεια και εκπέμπει ένα νοσηρό καθεστωτισμό, φθείρει τους θεσμούς, συγκαλύπτει και παρανομεί.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε μικρομεσαία κόμματα που δεν πείθουν ούτε αποτελούν ελπίδα ή εναλλακτική κυβερνητική επιλογή για τους πολίτες.

Η εικόνα αυτή θα αλλάξει μόνο  από αυτούς που θα αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης, αυτό δηλαδή που φοβάται όχι μόνο ο κ.Μητσοτάκης αλλά και άλλοι.

Την φοβούνται τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα που τους βολεύει αυτό το παρακμιακό πολιτικό σκηνικό.

Την φοβούνται όσοι θέλουν να κρατήσουν την κομματική εξουσία στο μικρόκοσμο ενός μικρομεσαίου κόμματος.

Την φοβούνται αυτοί που θέλουν βολικά μικρομεσαία κόμματα για να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και να παραμείνει Πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης.

2)      Μιλάτε για την ανάγκη μιας «Μεγάλης Παράταξης». Μέσα από ποιες διαδικασίες και στη βάση ποιων προγραμματικών αρχών θα προκύψει αυτή;

Είναι μια πολύ καλή ερώτηση και θα την απαντήσω ξεκάθαρα, γιατί είμαι ο μόνος υποψήφιος που μιλάει για μια μεγάλη παράταξη.

Η μεγάλη παράταξη θα προκύψει με πρωτοβουλίες από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αυτήν που θα πιστεύει στη μεγάλη παράταξη και δε τη χρησιμοποιεί ως προεκλογική στρατηγική.

Δεν μιλάμε για συνασπισμό κομμάτων με συνιστώσες. Άλλωστε, ο εκλογικός νόμος δεν επιτρέπει σε συνασπισμό κομμάτων να πάρει το bonus εδρών  της αυτοδυναμίας.

Μιλάμε για ένα νέο πολιτικό σχηματισμό που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, με θέσεις που θα θυμίζουν ΠΑΣΟΚ, με ανοιχτό κάλεσμα που θα απευθύνεται σε πολίτες και όχι σε οπλαρχηγούς, παράγοντες και ενδιάμεσους, με διαδικασίες άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίαςκαι σύνδεση με τα κοινωνικά κινήματα.

3)      Σας ανησυχεί η μονότονη πια δημοσκοπικήεικόνα ότι δεν υπάρχει αντιπολίτευση στην χώρα, με αποτέλεσμα όσο και αν σημειώνει απώλειες η ΝΔ να δείχνει να μην προκύπτει κάποια εναλλακτική λύση για τη διακυβέρνηση του τόπου;

Με ανησυχεί για ένα επιπρόσθετο λόγο: ότι αυτή η εικόνα παρακμής και αδιεξόδου, αυτό το διαλυτικό σκηνικό δημιουργεί αισθήματα όχι απλά απογοήτευσης αλλά απελπισίας και παραίτησης στην κοινωνία.

Η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανορθολογικές επιλογές και σε απώλεια εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι σε όλους τους θεσμούς και την ίδια τη δημοκρατία. Η ολοένα και αυξανόμενη αποχή, μαζί με την επιλογή κομμάτων διαμαρτυρίας επιβεβαιώνει την ανησυχία μου αυτή.

4)      Όλες οι πλευρές δείχνουν, δημοσίως τουλάχιστον να θέλουν τη διεξαγωγή debate στον δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες. Δεν έχει γίνει ωστόσο η παραμικρή πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση. Τι φταίει; Θα υπάρξει τελικά τηλεμαχία;

Είμαι ο μοναδικός που μιλάω για μεγάλη παράταξη, που αποκλείω τη σύμπραξη σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και αυτό το έχω πληρώσει. Επιστρατεύτηκαν εναντίον μου μηχανισμοί χειραγώγησης των πολιτών και απαξίωσης της υποψηφιότητάς μου.

Απουσιάζει η συζήτηση επί του συγκεκριμένου. Κανείς δεν λέει πως θα επιστρέψουν στην κάλπη και θα ξαναψηφίσουν τα 3,5 εκ πολιτών που γύρισαν την πλάτη σε όλο το πολιτικό σύστημα στις ευρωεκλογές και δεν ψήφισαν γιατί δεν είχαν τι να ψηφίσουν

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι .Εγώ το λέω ξεκάθαρα.

Όπως έχω πάρει θέση για τα καρτέλ που ελέγχουν τομείς της οικονομίας και αισχροκερδούν, για την αυτονομία της πολιτικής από τα οικονομικά συμφέροντα, για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Προφανώς κάποιοι ίσως έχουν δυσκολία να τοποθετηθούν σε όλα αυτά , για αυτό είτε δεν θέλουν debate, είτε θέλουν ένα ελεγχόμενο και ακίνδυνο για τους ίδιους debate.

5)      Αν δεν είστε στον δεύτερο γύρο, θα πρέπει να περιμένουμε τη δημόσια στήριξή σας σε κάποιον εκ των μονομάχων;

Είμαι μακριά από τη λογική συναλλαγών και συμφωνιών. Πέρα από τη δική μου επίδοση ως υποψηφίου, υπάρχει κάτι πιο ισχυρό: η αγωνία των πολιτών και το καθολικό αίτημα για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης, ενός κόμματος εξουσίας που θα εμπνεύσει και θα νικήσει.

Αυτή η ιδέα με δεσμεύει. Είναι η προϋπόθεση για να αλλάξουν τα πράγματα.

6)      Έχετε γυρίσει την Ελλάδα όλο το καλοκαίρι και είχατε την ευκαιρία να επισκεφθείτε πολλές νοσοκομειακές μονάδες. Ως γιατρός, έχετε την παραμικρή ελπίδα για την ανάκαμψη του ΕΣΥ; Και πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό;

Έχω πει και το εννοώ απολύτως ότι η Νέα Δημοκρατία απεχθάνεται το ΕΣΥ και ό,τι παραπέμπει στο ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Η αναγέννηση του ΕΣΥ πρέπει να αποτελέσει τη νέα κοινωνική κατάκτηση της εποχής μας. Με αύξηση των δαπανών για την υγεία, με δωρεάν, καθολικές και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες.

Όσοι ρωτούν που θα βρεθούν τα λεφτά, ας ρίξουν μια ματιά στις αεροδιακομιδές που πλησίασαν τις 5.000 το 2023. Ας δούμε τι κοστίζουν οι 5.000 αεροδιακομιδές και ας συγκρίνουμε αυτό το κόστος, με το μικρότερο κόστος που θα είχε η θέσπιση πραγματικών μισθολογικών, φορολογικών και βαθμολογικών κινήτρων για τους γιατρούς που υπηρετούν στα νησιά, αλλά και για την πρόσληψη νέων ιατρών στο ΕΣΥ, ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο