Skip to content

Να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο καταλύτης, το κόμμα που θα χαλάσει την σούπα-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ONE VOICE

Ποια είναι “η επόμενη μέρα για τη χώρα και το ΠΑΣΟΚ”, 50 χρόνια από την ίδρυση του;

Tο ΠΑΣΟΚ ειναι στην πιο κρίσιμη ίσως καμπή της ιστορίας του.

Για το ΠΑΣΟΚ , η απόφαση που θα πάρουν τα μέλη του στις 6 και στις 13 Οκτωβρίου δεν περιορίζεται στην εκλογή νέου Προέδρου.

Η απόφαση έχει υπαρξιακά χαρακτηριστικά για το μέλλον. Γιατί κανείς δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια σε μια ζοφερή και δυστοπική πραγματικότητα, αυτή που δημιουργεί ένα πολιτικό σύστημα που παράγει συναισθήματα απογοήτευσης και παραίτησης στους πολίτες.

Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί να είναι μέρος ενός τέτοιου πολιτικού συστήματος. Γιατί έτσι όπως είναι δομημένο και κυρίως έτσι όπως λειτουργεί αυτό το πολιτικό σύστημα , δεν απευθύνεται στους πολίτες, αδιαφορεί για τις ανάγκες τους και οι πολίτες απαντούν με έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στους θεσμούς και στην ίδια τη δημοκρατία

– Γιατί θεωρείτε ότι είστε “επιλογή ρήξης και ελπίδας”;

Γιατί είμαι ο μόνος που μιλάει για μια Μεγάλη Παράταξη, για πρωτοβουλίες που οδηγούν σε ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας .Αυτό λοιπόν είναι πλέον το διακύβευμα. Να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο καταλύτης, το κόμμα που θα χαλάσει τη ΄΄σούπα” που έχει ετοιμάσει το κατεστημένο και η οποία δεν τρώγεται.

Κάποιοι θέλουν να διατηρηθεί το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος για να συνεχίσει η χώρα να έχει Πρωθυπουργό τον κ.Μητσοτάκη, έστω και αν το 61% των πολιτών απέχει, δεν ψηφίζει γιατί νιώθει ότι δεν αντιπροσωπεύεται.

Και για να διατηρηθεί αυτό το πολιτικό σκηνικό της απόλυτης παρακμής , το ΠΑΣΟΚ πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του 13 ή του 15%.

Στις εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στις 6 Οκτωβρίου, είμαι υποψήφιος γιατί δεν συμβιβάζομαι με αυτό το ρόλο, με αυτή την εικόνα, με ένα ΠΑΣΟΚ που θα φυτοζωεί και θα έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση ή με ένα ΠΑΣΟΚ που θα αποτελεί τον κυβερνητικό εταίρο για να συνεχίσει να κυβερνά ο κ.Μητσοτάκης.

Και επειδή δεν συμβιβάζομαι με αυτή την παρακμιακή και παραλυτική κατάσταση, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ της επόμενης μέρας πρέπει να συνδεθεί με μια ανατρεπτική και ταυτόχρονα λυτρωτική πρωτοβουλία: τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης, ενός μεγάλου κόμματος εξουσίας που θα εμπνεύσει , θα κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας και θα νικήσει.

Αυτή είναι  μια επιλογή Ρήξης και Ελπίδας.

–  Τυχόν εκλογή σας στη ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τι θα σηματοδοτήσει για τη δημοκρατική παράταξη; Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλαμβάνετε ενδεχομένως για τη “σύνθεση της βάσης της δημοκρατικής παράταξης” όπως λέτε; Ο διάλογος και η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων σας απασχολεί;

Στο μυαλό πολλών ανθρώπων, υπάρχει η εικόνα της συνεργασίας ή της συγκόλλησης αν θέλετε ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Η Μεγάλη Παράταξη είναι κάτι πιο ευρύ, πιο μεγάλο και πιο δυνατό.

Η Μεγάλη Παράταξη θα περιλαμβάνει τους προοδευτικούς πολίτες, περιλαμβάνει τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που απείχαν γιατί δεν είχαν τι να ψηφίσουν, μπορεί να συμπεριλάβει ακόμα και τους έντιμους συντηρητικούς πολίτες που ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία αλλά δεν ταυτίζονται με πολιτικές εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με τις υποκλοπές και με ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα.

Η Μεγάλη Παράταξη δημιουργείται μέσα από πρωτοβουλίες, πολιτικές θέσεις προγραμματικές προτάσεις, από το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία. Αυτός είναι ο δικός μου στόχος.

– Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ; Θεωρείτε ότι ευνοούν την ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ;

Δεν θέλω να αναφερθώ στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματα τους.

Στη χώρα πρέπει να επιστρέψει όχι μόνο η πραγματική πολιτική αλλά και η σοβαρότητα στην πολιτική.

Αξιωματικη Αντιπολίτευση δεν υπάρχει, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο. Αυτός ο ρόλος και η ευθύνη περνούν πλέον νομοτελειακά στο ΠΑΣΟΚ.

Μπροστά μας, ως ΠΑΣΟΚ, έχουμε δύο προκλήσεις: να αποκτήσει πρώτα η χώρα μια πραγματική και ουσιαστική αντιπολίτευση και στη συνέχεια μια σοβαρή και συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

– Πρόσφατα αφήσατε σαφείς αιχμές με αφορμή δημοσκοπήσεις ότι “κέντρα” επιχειρούν να χειραγωγήσουν την εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Οι 14.000 υπογραφές που καταθέσατε είναι μια απάντηση και μια επίδειξη δύναμης από την πλευρά σας;

Οι 14.000 υπογραφές είναι μια ηχηρή απάντηση, στις στις προσπάθειες χειραγώγησης των εκλογών στο ΠΑΣΟΚ.

Όπως είπα, ευτυχώς για μένα αλλά δυστυχώς για κάποιους, τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα τις κρίνουν οι πολίτες, αυτοί θα αποφασίσουν.

– Πως  σχολιάζετε τέλος το “καλάθι” Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τι αντιπροτείνετε ως ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος πρόεδρος;  

Οι ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ενισχύουν την απογοήτευση των πολιτών. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει σχέδιο και αν θεωρήσουμε ως σχέδιο αυτό που παρουσίασε, τότε το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει την κοινωνία.

Το σχέδιο του κ.Μητσοτάκη για την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια είναι να στείλει επιστολές στην κ.Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν.

Η χώρα χρειάζεται μια επανασύνταξη, ένα συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Με ένα νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα. με έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη, με το ζωντάνεμα ξανά της ξεχασμένης ελληνικής επαρχίας.Με 4ήμερη εργασία χωρίς μείωση μισθών και με πολιτικές και δράσεις για τον ελεύθερο χρόνο. Με νέο αναπτυξιακό νόμο που θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας και αλλάζουν το παραγωγικό πρότυπο για να σταματήσει η Ελλάδα να είναι χώρα υπηρεσιών. Με  τη δημιουργία μιας Κρατικής Εταιρείας για την παραγωγή πράσινης και καθαρής ενέργειας που θα οδηγήσει σε μείωση τιμώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο