Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Μαύρα σύννεφα ευρωπαϊκής προέλευσης πάνω από τους Έλληνες αγρότες – ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για «μαύρα σύννεφα ευρωπαϊκής προέλευσης πάνω από τους Έλληνες αγρότες» έκανε λόγο ο Μιχάλης Κατρίνης μιλώντας στη Βουλή, κατά την κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που είχε ως θέμα την εξέταση των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την αναθεώρηση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (2021-2027).
Αυτή η ανησυχητική εκτίμηση προκύπτει λόγω της επικείμενης μεγάλης μείωσης του ποσού της κοινής αγροτικής πολιτικής, το οποίο, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, μπορεί να πέσει έως και τα 16 δις ευρώ, από τα 20 περίπου δις που είναι σήμερα.
Η συζήτηση αυτή, μάλιστα, όπως ανέφερε ο βουλευτής, γίνεται σε μια συγκυρία που με βάση τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Δεκέμβριο του 2019, υπάρχει μια μείωση των τιμών των παραγωγών η οποία φτάνει το 3,2% στην περίπτωση του ελαιόλαδου, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζεται μια οριακή αύξηση του κόστους παραγωγής.
Ωστόσο, το μείζον και κορυφαίο ζήτημα είναι το θέμα της εξωτερικής σύγκλισης και κατανομής των δικαιωμάτων, εφόσον οι ευρωπαίοι μιλούν για σκανδαλώδη κατανομή υπέρ της χώρας μας, που είναι δεύτερη στην κατανομή δικαιωμάτων με 500 ευρώ ανά μονάδα έκτασης, έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου που είναι 259.
Η ευνοϊκή αυτή κατανομή για τη χώρα μας είχε επιτευχθεί, όπως σχολίασε ο βουλευτής, το 2002 δηλαδή από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα ο κίνδυνος είναι να μεταφερθούν πόροι από τις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις προς τις μεγαλύτερες, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη η φύση της δραστηριότητας, οι διαρθρωτικές ανισότητες μεταξύ περιοχών και καλλιεργειών, καθώς και ο αντίκτυπος στην απασχόληση και στην βιωσιμότητα των καλλιεργειών.
Αυτά είναι ζητήματα που, όπως τόνισε ο κ. Κατρίνης, αποτελούν ιδιαιτερότητες της ελληνικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα για τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στη διαπραγμάτευσή της, έτσι ώστε να μην αλλάξει το στάτους-κβο και η αναλογία υπέρ της χώρας.
Όσον αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση, παραμένει μεν η προαιρετική εφαρμογή της, αλλά από εκεί και πέρα είναι θέμα του Υπουργείου κατά πόσο εκτιμά ότι θα πρέπει να παρέχει τη συγκεκριμένη ενίσχυση.
Στο σημείο αυτό ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε στον Υπουργό ότι ο νομός Ηλείας έχει μεγάλο θέμα με τη σταφίδα, τη ντομάτα και το πορτοκάλι, αλλά και με το ζωικό κεφάλαιο, υπενθυμίζοντας ότι, πέρα από τα αγροτικά προϊόντα, συνδεδεμένη ενίσχυση δικαιούνται και τα αιγοπρόβατα που παράγουν γάλα, αλλά και τα βοοειδή ανά γέννα.
Τέλος, ο βουλευτής αφού υπογράμμισε τη θέση του Κινήματος Αλλαγής ότι θα πρέπει να υπάρχει απόθεμα για τους νεοεισερχόμενους αγρότες και τους γεωργούς που είναι νεαρής ηλικίας, επέστησε την προσοχή του Υπουργού κ. Μ. Βορίδη στην ανάγκη να προετοιμαστεί το Υπουργείο για το χειρότερο σενάριο, σε επίπεδο ροών από ευρωπαϊκό επίπεδο και ταυτόχρονα, να μελετήσει πώς θα ενημερώσει κατάλληλα τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ειδικά τους νέους, ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να είναι ανταγωνιστικοί και βιώσιμοί στο διηνεκές του χρόνου.