Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ και γιορτάζεται σήμερα για ένατη συνεχή χρονιά σε περισσότερες από 70 χώρες και 6 ηπείρους. Μας δίδεται σήμερα μια επιπλέον ευκαιρία για να στοχεύσουμε στην ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων όσον αφορά στην υπεύθυνη και ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
Όταν ο ευρωπαϊκός κοινός στόχος, είναι, η σύνδεση στο Διαδίκτυο να αποτελεί κοινό αγαθό για όλους, οι ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλών ταχυτήτων να είναι διαθέσιμες στο ευρύ κοινό και η πρόσβαση σε ψηφιακό υλικό να είναι δωρεάν, αντιλαμβανόμαστε τη δυναμική που έχει αποκτήσει το διαδίκτυο ως μέσο στην καθημερινότητά μας.
Το διαδίκτυο αποτελεί, αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο παγκόσμιο κόμβο στον οποίο συγκεντρώνεται η σύγχρονη κοινωνική ζωή, η ενημέρωση και η ψυχαγωγία. Μέσα από το διαδίκτυο εργαζόμαστε, δραστηριοποιούμαστε και διευρύνουμε τους πνευματικούς ορίζοντές μας.
Χαρακτηριστικό της δυναμικής του μέσου είναι πως κατά μέσο όρο τα παιδιά στην Ευρώπη ξεκινούν τις διαδικτυακές περιηγήσεις τους μόλις στην ηλικία των 7 ετών. Τα περισσότερα παιδιά αποκτούν προφίλ σε κάποιο ιστοχώρο κοινωνικής δικτύωσης πολύ πριν την εφηβεία. Το Διαδίκτυο πρόκειται, αναμφισβήτητα, για έναν κόσμο διασκεδαστικό, γεμάτο πληροφορία, έναν κόσμο που ανοίγει το «παράθυρο» μικρών και μεγάλων στον κόσμο με μερικά μόλις «κλικ».
Για να διασφαλίσουμε ότι το Διαδίκτυο παραμένει ένας ασφαλής και διασκεδαστικός κόσμος για τα παιδιά μας πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί. Συνδυάζοντας την ικανότητα των νέων, με τη πλούσια εμπειρία των μεγαλύτερων, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοήσουν και να διαχειριστούν με ασφάλεια τον ψηφιακό κόσμο.
Πάνω από όλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η εκπαίδευση στο σπίτι και το σχολείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με την Ευρωπαία Επίτροπο για την Ψηφιακή Ατζέντα, Νίλι Κρόυζ «όλα ξεκινούν με την εκπαίδευση». Η θωράκιση του υπολογιστή μας με ρυθμίσεις ασφαλείας, αποκλεισμό ακατάλληλου περιεχομένου, αύξηση ασφάλειας και προστασίας του απορρήτου, πρέπει πάντα να πηγαίνει «χέρι με χέρι» με την ουσιαστική συζήτηση και επικοινωνία με τα παιδιά.
Εμείς, που δημιουργούμε πολιτικές, δουλεύουμε για τον ίδιο στόχο. Χτίζουμε συμμαχίες για να δημιουργήσουμε εργαλεία που θα παρέχουν εύκολη αναφορά επιβλαβούς περιεχομένου και προστασία της ιδιωτικότητας των δεδομένων των ανηλίκων χρηστών. Είναι καθήκον μας να μεριμνήσουμε για τη δημιουργία μιας ενιαίας κυβερνητικής ή άλλης αρχής που να ελέγχει το περιεχόμενό πριν τη δημοσίευσή του, καθώς και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις που παρουσιάζουν εγγενείς αδυναμίες σε κάθε χώρα. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, που αναπτύσσονται τεράστιες δυνατότητες χρήσης και κατάχρησης, αποτελεί μεγάλη ευθύνη της Πολιτείας να δημιουργήσει μηχανισμούς ελέγχου και να θεσπίσει αποτελεσματικές νομοθετικές ρυθμίσεις, διασφαλίζοντας την άρτια λειτουργία του Διαδικτύου.