Skip to content

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΠΡΩΤΗ

Συνέντευξη παραχώρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης στην εφημερίδα Πρώτη και στη δημοσιογράφο Ελένη Παπαδοπούλου μιλώντας εφ’ όλης της ύλης, για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα και τη διέξοδο από την κρίση καθώς και για τα προβλήματα που ταλανίζουν το νομό μας.Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Η κατάσταση στη χώρα κ. Κατρίνη είναι χαοτική. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου θα μπορέσει να επιτελέσει το έργο για το οποίο συγκροτήθηκε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης

Η Κυβέρνηση Παπαδήμου ανταποκρίνεται στην επιτακτική ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τη διάσωση της χώρας μας. Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη μόνη κατεύθυνση που, υπό τις παρούσες συνθήκες, μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει και να ξεπεράσει τα πιεστικά προβλήματά της. Είναι μια κυβέρνηση με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα αλλά, κυρίως, συγκεκριμένο και εθνικής σημασίας στόχο. Για να πετύχει θα χρειαστεί τη στήριξη των κομμάτων στην πράξη. Την ίδια στιγμή, είναι μια πρόγευση για το μέλλον, καθώς φαίνεται πως η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων θα παραμείνει ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την πρόοδο της χώρας.

 

Θεωρείτε ότι η θητεία της είναι συγκεκριμένη και θα πρέπει να προσφύγουμε σε κάλπες εντός του Φεβρουαρίου ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρώσει την αποστολή της;

Κανείς δεν θα πρέπει σήμερα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να βάζει κατά προτεραιότητα θέμα εκλογών. Η ανάκαμψη της χώρας είναι σημαντικότερη από την επιβίωση των κομμάτων και την υπεράσπιση των όποιων κεκτημένων τους. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αποφύγει τις μικροκομματικές τακτικές και να δώσει λύσεις στα πραγματικά προβλήματα.

 

Θα πετύχει η «συνταγή» της συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων της Βουλής;

Η συγκεκριμένη κυβέρνηση δε φαίνεται να αντανακλά τις προθέσεις του πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται για ένα σχήμα δικής του πνοής, αλλά για ένα σχήμα που προέκυψε από πολυήμερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων. Ως εκ τούτου, δεν την χαρακτηρίζει η απόλυτη πολιτική συνοχή, καθώς περιλαμβάνει ετερόκλητα ιδεολογικά στοιχεία, τεχνοκράτες και πανεπιστημιακούς από τη μία, πολιτικά στελέχη της παλαιάς φρουράς αλλά και πιο νέους από την άλλη. Συνεκτικό στοιχείο της, όπως και μεγάλο της «όπλο», είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ένα πρόσωπο με διεθνές κύρος που μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να μπει σε τροχιά σταθερότητας, αλλά και να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Όπως προείπα, αυτή η Κυβέρνηση έχει έναν συγκεκριμένο στόχο: να πάρει μέτρα για την αποφυγή της χρεοκοπίας, να δώσει στην Ελλάδα τη σταθερότητα που χρειάζεται για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και να τη βοηθήσει να ανασυνταχθεί.

 

Είναι γεγονός ότι οι ασθενέστερες οικονομικές τάξεις υποφέρουν από τα απανωτά μέτρα λιτότητας. Πόσο θα αντέξει ο κόσμος και τι προτείνετε;

Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μια γενναία προσπάθεια, με τεράστια αποθέματα υπομονής, για τη διάσωση της χώρας. Ο λαός μας ξέρει πως η σωτηρία της Ελλάδας απαιτεί θυσίες και την επώδυνη προσαρμογή σε μια νέα πραγματικότητα, αρκετά διαφορετική από αυτή που είχαμε συνηθίσει. Ένας λόγος που φτάσαμε στο σημείο αυτό, με αποτέλεσμα οι πιέσεις να μετακυλίονται δυσβάσταχτα στους πολίτες, είναι ο τρόπος με τον οποίο δομήθηκε η ελληνική οικονομία στο σύνολό της τις τελευταίες δεκαετίες.

Η χώρα μας εθίστηκε στο δανεισμό και έχτισε την οικονομία της χωρίς παραγωγικό μοντέλο, βασισμένη στις εύκολες λύσεις. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε από την πολυπλοκότητα και αναποτελεσματικότητα του θεσμικού πλαισίου και την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν, αν θέλουμε να είμαστε στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και ακριβώς η ανάγκη να διατηρήσουμε ζωντανή την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας θα πρέπει να είναι οδηγός στις πολιτικές μας επιλογές στο εξής. Στη σημερινή συγκυρία δεν έχει θέση ο λαϊκισμός, ούτε τα εύκολα και ευχάριστα λόγια χωρίς αντίκρισμα. Οι παλαιοκομματικές τακτικές είναι επικίνδυνες και μπορούν να μας οδηγήσουν σε ολέθρια αποτελέσματα.

Βεβαίως οι οριζόντιες περικοπές, ιδιαίτερα σε μισθωτούς και συνταξιούχους, είναι άδικες από τη φύση τους. Στη μεγάλη πλειοψηφία τους,  οι συμπολίτες μας έχουν εξαντλήσει τη φοροδοτική τους ικανότητα. Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και η παραοικονομία επιτείνουν αυτή την αδικία. Η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε μια στιγμή, ούτε μπορεί να δοθεί μονομερώς, από μία πολιτική δύναμη. Χρειάζεται τη συστράτευση όλης της κοινωνίας σε ένα πλαίσιο δικαιοσύνης το οποίο θα τηρεί, επιτέλους, η Πολιτεία. Χωρίς καμία εξαίρεση. Καμία.

 

Θεωρείτε δίκαιο μέτρο το «χαράτσι» που καλούμαστε να πληρώσουμε στο λογαριασμό της ΔΕΗ; Και πώς θα σωθεί η χώρα όταν δεν μπορούν να την στηρίξουν οικονομικά οι πολίτες της;

Πρόκειται για ένα ύστατο μέτρο, άδικο, ως οριζόντιο, αλλά αναγκαίο μπροστά στην απειλή ενός χειρότερου σεναρίου. Η πολιτική ηγεσία δεσμεύθηκε για την επανεξέταση στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής. Ακριβώς γι΄αυτόν το λόγο εισηγήθηκα να υπάρξουν λογικές και δίκαιες εξαιρέσεις, όπως στην περίπτωση των σεισμόπληκτων και των πυρόπληκτων της Ηλείας ή στις πραγματικά ευπαθείς ομάδες  που αδυνατούν για έναν πρόσθετο λόγο να ανταποκριθούν.

 

Τι πιστεύετε ότι μέχρι στιγμής έχει γίνει λάθος που επιδέχεται «διόρθωση» και αλλαγή πολιτικής;

Το μεγαλύτερο λάθος είναι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και στην υλοποίηση νομοθετημένων μέτρων. Απουσίασε ο στρατηγικός σχεδιασμός για την έξοδο από την κρίση, κι αυτό στην πράξη διόγκωσε τα προβλήματα και, κάποιες φορές, δημιούργησε νέα. Οι αμφιταλαντεύσεις και τα φτηνά συνδικαλιστικά κόλπα δεν μπορούν να δώσουν λύσεις σε τέτοιου μεγέθους θέματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, που θέλουμε να παραμείνει ισχυρό μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο επιμερισμός των βαρών χρειάζεται ριζική αναθεώρηση, η άρση κάθε αδικίας και η εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης ενισχύει την πεποίθηση ότι όντως κάτι αλλάζει. Η πάταξη κάθε μορφής παρανομίας πρέπει να είναι καθολική, με έντονο συμβολισμό αλλά και με ουσία.

 

Πώς είδατε την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα;

Το δημοψήφισμα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο της δημοκρατίας, που αποτυπώνει τη βούληση του λαού και ενισχύει τη θέση του στη λήψη αποφάσεων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη συγκυρία με τη ένταση και την ασφυκτική πίεση της κρίσης δεν ήταν η κατάλληλη για να εκφραστεί ανόθευτη η λαϊκή βούληση. Ειδικά όταν το ερώτημα αφορά θεμελιώδη ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της χώρας στη φυσική της οικογένεια. Ευτυχώς επικράτησε η λογική.

 

Το ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι βρίσκεται σε «κρίση». Πολλές τάσεις, πολλές διαφωνίες, πολλές μάχες. Επιβάλλεται η αλλαγή ηγεσίας πριν από τις εκλογές ή θα πάτε στις κάλπες με πρόεδρο τον Γιώργο Παπανδρέου; Εκτιμάτε ότι θα διασωθεί η πολιτική δύναμη του ΠΑΣΟΚ;

Οι κρίσιμες αποφάσεις για τη σωτηρία της χώρας προέχουν. Πρέπει όμως να ληφθούν, ταυτόχρονα, σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον και τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

Φαντάζομαι ότι ένας πρωθυπουργός που παραιτείται από το αξίωμά του για το καλό της χώρας, υποτάσσοντας τον προσωπικό σκοπό στον εθνικό, δε θα διστάσει να δρομολογήσει τις εξελίξεις αν κρίνει ότι είναι προς το συμφέρον της παράταξης.

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, έχει συνδεθεί με τις πιο κρίσιμες ιστορικά συνθήκες της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ έχει αναλάβει ως τώρα καθοριστικές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας και τον καθορισμό της φυσιογνωμίας της. Γι΄αυτό τα στελέχη του έχουν ιστορική ευθύνη να διαφυλάξουν την ιστορική αυτή παρακαταθήκη, παραμερίζοντας για λίγο, για πολύ λίγο, τις όποιες προσωπικές τους φιλοδοξίες. Η χώρα χρειάζεται ένα δυνατό και συγκροτημένο ΠΑΣΟΚ, με προοπτική αλλά και αποτελεσματικότητα. Ένα ΠΑΣΟΚ ριζικά ανανεωμένο, από την κορυφή και σε κάθε του έκφραση, απαλλαγμένο από πρακτικές, λογικές και πρόσωπα που ανήκουν στο χθες μπορεί και πρέπει να συμβάλλει στην αλλαγή που θέλουμε να δούμε για τη χώρα.

 

Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε νύξη για εκλογές με λίστα. Είστε υπέρ ή κατά;

Χωρίς αμφιβολία, η λίστα ευνοεί τα πρωτοκλασάτα στελέχη και τους πρώτους βουλευτές στις εκλογικές περιφέρειες. Ως πρώτος βουλευτής του Νομού, εκφράζω τη ριζική μου αντίθεση σε κάθε ενδεχόμενο λίστας. Η λίστα  δεν επιτρέπει την αντικειμενική αξιολόγηση των πολιτικών, ενώ απομακρύνει τη λήψη αποφάσεων από τον πολίτη. Οι πολίτες πρέπει ανόθευτα να εκφράσουν τη βούλησή τους, να μας κρίνουν όλους και να επιλέξουν εκείνους που θεωρούν καταλληλότερους. Και η κρίση του κόσμου, όσο και αν μας πικραίνει πολλές φορές, είναι τις περισσότερες φορές δίκαιη.

 

Η κακοδαιμονία της Ηλείας οφείλεται σε λάθος πολιτικές, σε έλλειμα πολιτικής ηγεσία, στην μη συνεργασία των πολιτικών και αυτοδιοικητικών φορέων και την πολυφωνία ή σε άλλους λόγους και πώς αυτό διορθώνεται, αν διορθώνεται;

Θα ξεκινήσω με τη διαπίστωση πως στην Ηλεία δεν είχαν ποτέ  αξιολογηθεί και ιεραρχηθεί οι προτεραιότητες. Λειτουργήσαμε χωρίς οργανωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης κι αυτό δεν μας επέτρεψε να έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Από το 2007 υπάρχει μια υστέρηση στο Νομό μας και τα αποτελέσματα είναι μικρότερα από τα αναμενόμενα. Θα έλεγα ότι ήταν αποκαρδιωτικά. Ξεκίνησε μια προσπάθεια με όραμα, αλλά οι ευρύτερες εξελίξεις καθυστέρησαν τα πράγματα και δημιούργησαν σύνθετα προβλήματα.

Η Ηλεία οφείλει να εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά της: Τον τουρισμό και τον πρωτογενή τομέα. Να γίνει ένας τόπος φιλικός προς ξένες και εγχώριες επενδύσεις. Να αποκτήσει σύγχρονες υποδομές που θα πολλαπλασιάσουν την αξία των δύο αυτών πλεονεκτημάτων

Η Ηλεία οφείλει να ξεφύγει από τις τοπικές αντιθέσεις που υπονομεύουν την συνολική προσπάθεια και αποπροσανατολίζουν από τον πραγματικό στόχο.

Έχουμε δυνατότητες, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό, έχουμε την εμπειρία από τις αποτυχημένες πρακτικές των περασμένων δεκαετιών.

Οι Ηλείοι πολιτικοί, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί, πρέπει να δρουν συλλογικά και όχι να ‘’πρωταγωνιστούν’’ ως διαμαρτυρόμενοι πολιτικάντηδες που ψαρεύουν σε θολά νερά για την πολιτική επιβίωσή τους. Είμαι βέβαιος ότι αν δουλέψουμε επιτέλους συλλογικά, αναγνωρίζοντας τα λάθη και τις αδυναμίες μας – και κάνοντας ο καθένας την αυτοκριτική του – θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αρκετούς από τους στόχους μας.

Να ιεραρχήσουμε τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του νομού, να αποβάλλουμε τον τοπικισμό, να διεκδικήσουμε με σοβαρότητα και ρεαλισμό αυτά που αξίζουν στην ολυμπιακή γη των αξιών.

Είμαι αισιόδοξος πως βήμα-βήμα θα διορθώσουμε πολλά από τα κακώς κείμενα. Με τη συνεργασία και όχι με τον ψευτοανταγωνισμό. Με επιχειρήματα και όχι με κραυγές. Με συνέπεια και όχι με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

 

Είστε γενικός εισηγητής στον προϋπολογισμό. Τι περιμένουμε για τη νέα χρονιά;

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Βενιζέλος μου ανέθεσε αυτήν την ευθύνη που αποτελεί ταυτόχρονα μεγάλη τιμή, ιδίως καθώς πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του 2012 σίγουρα δεν είναι ευχάριστος, είναι ωστόσο αναγκαίος για τη μετάβαση της χώρας μας σε μια νέα εποχή. Μετά από αρκετά χρόνια συνδυάζεται με πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι θυσίες δεν πήγαν χαμένες. Αποκλιμακώνει το δημόσιο χρέος ώστε να καταστεί βιώσιμο. Δεν συνδυάζεται με νέα μέτρα. Υπάρχουν νέες επιπτώσεις από τα μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί ( μείωση αφορολόγητου, κατάργηση φοροαπαλλαγών ) αλλά δεν προβλέπονται νέα μέτρα. Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ρεαλιστικός και εκτιμημένος με μεγάλη ακρίβεια, όχι μόνον από εμάς αλλά και από τους εταίρους μας.

 

Εκτός από την παρουσία σας στη Βουλή δραστηριοποιείστε έντονα στις τάξεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πως είναι η εμπειρία αυτή και πως σας αντιμετωπίζουν οι συναδελφοί σας από τις άλλες χώρες;

Η ευρωπαϊκή εμπειρία πλουτίζει την κοινοβουλευτική εμπειρία και διευρύνει τους ορίζοντες κάθε πολιτικού. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας διεθνής οργανισμός που ιδρύθηκε πριν από δεκαετίες, συμμετέχουν δεκάδες κράτη  και έχει πολύ υψηλό κύρος στη διεθνή κοινότητα. Στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μου στο Συμβούλιο της Ευρώπης είχα την ευκαιρία να συμβάλλω στη διαμόρφωση και την υλοποίηση πανευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για ζητήματα αιχμής, ιδίως στον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή εμπειρία είναι πλέον απαραίτητη για το σύγχρονο πολιτικό γίγνεσθαι.  Πολλές φορές δεν είναι ευχάριστη, ειδικά το τελευταίο διάστημα.

Πολλοί συνάδελφοι βουλευτές, ιδιαίτερα από τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, είναι επιφυλακτικοί, έχοντας μια άσχημη εντύπωση για την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, προσπαθώ, όσο μπορώ, να βελτιώνω την εικόνα της χώρας μου με τη συνέπεια, την εργατικότητα και τη συχνή παρουσία μου στα δρώμενα του Συμβουλίου.

 

Ανήκετε σε μια νέα γενιά πολιτικών. Πώς βλέπετε τη θέση των νέων σε μια Ελλάδα που αλλάζει;

Η νέα γενιά πληρώνει το μάρμαρο της κρίσης. Μια γενιά με τεράστια προσόντα, δυνατότητες, απαλλαγμένη από τεχνητές πολιτικές αντιθέσεις, μια γενιά με άλλη νοοτροπία. Δυστυχώς η γενιά αυτή, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να αλλάξει η χώρα, βρίσκεται εκτός παιχνιδιού. Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται όλο και περισσότερο εκτός της χώρας στον αγώνα για την επιβίωση. Και αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό.

Η Ελλάδα περνάει μια βαθιά κρίση. Μια κρίση που θα οδηγήσει στη νέα εποχή της βιωσιμότητας, της υγιούς ανάπτυξης, της ανταγωνιστικής λειτουργίας της οικονομίας. Σε αυτήν την ιστορική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας η νέα γενιά οφείλει να είναι πρωταγωνιστής. Να τολμήσει. Να συμμετάσχει. Να κάνει ρήξεις, αλλαγές και ανατροπές, μέσα από τη συμμετοχή.

Οι νέοι πολιτικοί πληρώνουμε τις αμαρτίες των παλαιότερων στο σημερινό σκηνικό της ισοπέδωσης και απαξίωσης της πολιτικής. Οφείλουμε να αποδείξουμε πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι, γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι,  και κυρίως πως έχουμε τη βούληση και τα αποθέματα να αλλάξουμε πολλά από τα κακώς κείμενα.  Είναι μια δύσκολη μάχη αλλά οι δύσκολες εποχές απαιτούν και δύσκολες αποφάσεις.

Μιχάλης Κατρίνης

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο