Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Η αγορά στενάζει απο την έλλειψη ρευστότητας-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ”
Κρίνετε ότι τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση ανταποκρίνονται στις ανάγκες τις αγοράς;
Δυστυχώς όχι, δεν ανταποκρίνονται. Δεν το λέω εγώ μόνο, το λέει ο ίδιος ο κόσμος της αγοράς: έμποροι, επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους. Όποιος ζει την αγορά και συζητάει με επαγγελματίες και εργαζομένους – και έχω άμεση εικόνα όχι μόνο από την Ηλεία, αλλά και από πολλές άλλες περιοχές– διαπιστώνει πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα με τις επιχειρήσεις κλειστές και την αγορά να ανοιγοκλείνει ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο επαγγελματικός κόσμος έχει πάνω του πολλά τραύματα από τη δεκαετή οικονομική κρίση και υπάρχει κίνδυνος η πανδημία να δώσει το τελειωτικό χτύπημα και να οδηγήσει σε μαζικά λουκέτα.
Ο κόσμος της αγοράς ξέρει ότι όταν λήξουν οι αναστολές (στις 30 Απριλίου 2021) θα πρέπει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της 1ης και 2ης καραντίνας, τις τρέχουσες υποχρεώσεις και τις τραπεζικές οφειλές που θα ξεπαγώσουν σταδιακά. Εν τω μεταξύ θα έχει ενεργοποιηθεί ο νέος πτωχευτικός και δεν υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστότητας. Δάνεια 7 δις από ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας θα λάβουν μόλις 20.000 επιχειρήσεις, ενώ 450.000 επιχειρήσεις στριμώχτηκαν για τα 2,2 δις της επιστρεπτέας του Νοεμβρίου Και όλα αυτά ενώ η πτώση του τζίρου στην αγορά ξεπερνά τα 50 δισ. ευρώ, η ύφεση αγγίζει το 10% και το ιδιωτικό χρέος τα 100 δις.
Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με καθυστέρηση είναι αναποτελεσματικά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επιδεινώνουν σοβαρά την κατάσταση. Ένα μόνο παράδειγμα: ο νέος πτωχευτικός, που αναμένεται να εφαρμοστεί με τη νέα χρονιά, αντί να δίνει πραγματικές ευκαιρίες στους έντιμους επιχειρηματίες, στις βιώσιμες επιχειρήσεις, που ένα γύρισμα της μοίρας τούς έκανε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, τους σπρώχνει στην πτώχευση. Πριμοδοτεί τις μαζικές πτωχεύσεις και τη γρήγορη ρευστοποίηση, όχι την εξυγίανση και τη στήριξη. Δεν μπορούμε να παίζουμε με τα ζητήματα αυτά, την αγωνία για την επιβίωση και την τύχη της πρώτης κατοικίας!
Υπήρχε η δυνατότητα μιας πιο στοχευμένης και διαφορετικού μείγματος στήριξη προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις;
Είδατε εσείς καμία στοχευμένη στρατηγική από την κυβέρνηση στον τρόπο που διοχετεύτηκε η ρευστότητα στην ελληνική επιχειρηματικότητα; Απλά επικύρωναν τα δάνεια που έδιναν οι τράπεζες στους καλούς πελάτες τους (μόλις 20.000 σε σύνολο 700.000), δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου!
Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι οι μικρές επιχειρήσεις (με ετήσιο τζίρο ως 100.000 ευρώ) πήραν μόλις το 2,4% των χρημάτων από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας! Πάνω από το 60% των ελεύθερων επαγγελματιών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είχε ΄΄κόκκινα δάνεια΄΄ πριν την κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας. Το συνολικό χρέος προς τις τράπεζες ξεπερνά τα 100 δις ευρώ ενώ τα νέα ‘’κόκκινα δάνεια’’ θα αγγίξουν τα 10 δις μέχρι το 2022.
Η μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Εκεί πρέπει να δοθεί η έμφαση. Οι μικρομεσαίοι και οι εργαζόμενοι πλήττονται κατεξοχήν από την κρίση και η στήριξή τους έχει ανυπολόγιστη αξία για την κοινωνία αλλά και για την οικονομία συνολικά. Δεν χρειάζεται κανείς να έχει λαμπρές οικονομικές περγαμηνές για να το καταλάβει, αρκεί να πιάσει τον σφυγμό της αγοράς και της κοινωνίας, ειδικά στην επαρχία.
Η στοχευμένη στήριξη στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις είναι επείγουσα ανάγκη. Για λόγους διατήρησης του κοινωνικού ιστού και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας, για να μπορέσουμε να κρατηθούμε τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Και εδώ χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα, όχι λόγια.
Τι προτείνει το Κίνημα Αλλαγής;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, που παρουσιάσαμε το φθινόπωρο. Ένα σχέδιο συνδυάζει την κοινωνική ευαισθησία και την αναπτυξιακή προοπτική, ενώ λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία της πανδημίας, προτείνοντας συγκεκριμένους τρόπους για να βγούμε από αυτή.
Πέρα από αυτό όμως, που είναι πιο γενικό, το Κίνημα Αλλαγής έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση στήριξη της αγοράς και των εργαζόμενων, μετά από ουσιαστική συζήτηση με τους φορείς του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και των εργαζόμενων. Τα έχουμε υποστηρίξει στη Βουλή και τα παλεύουμε καθημερινά.
Μερικά από αυτά είναι:
- Επιστρεπτέα προκαταβολή για το 2021 ισόποση με αυτή του 2020 (5,5 δις)
- Το σχήμα 50% ενίσχυση-50% δάνειο να ισχύσει και για τις 3 πρώτες φάσεις, ενώ για τους κύκλους επιστρεπτέας του 2021 το ποσοστό ενίσχυσης να αυξηθεί στο 70%
- Μακροχρόνια ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε δημόσιο και ταμεία, με κούρεμα 30% του συνόλου της οφειλής εφ’ όσον ικανοποιούνται εμπρόθεσμα
- Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις
- Ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός
- Αναστολή εφαρμογής του πτωχευτικού κώδικα μέχρι την 1η Μαϊου 2021
- Αναστολή πλειστηριασμών αδύναμων δανειοληπτών μέχρι την 1η Μαϊου 2021
Όλα αυτά είναι μέτρα που θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις που φέρουν όχι μόνο το βάρος της δεκαετούς κρίσης, αλλά και αυτό των δυο lockdown, να αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Θεωρείτε πως ο προϋπολογισμός που συζητιέται αυτές τις είναι προς την σωστή κατεύθυνση, σχηματοποιεί εκείνα τα εργαλεία που θα χρειαστεί η επόμενη μέρα επανεκκίνησης της οικονομίας;
Το ακριβώς αντίθετο. Ένα από τα βασικότερα προβλήματα του προϋπολογισμού του 2021 είναι –και αυτό το αναδείξαμε ως Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή, κατά τη συζήτησή του– είναι ακριβώς ότι δεν περιέχει τέτοια εργαλεία. Ενώ η επανεκκίνηση της οικονομίας θα είναι το υπ’ αριθμόν ένα ζητούμενο το 2021, ο προϋπολογισμός δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.
Διαβάζοντας τον προϋπολογισμό αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επί χάρτου, ότι ζει σε έναν άλλο, εικονικό, κόσμο. Λες και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα εξαφανιστούν ακαριαία από τη μια μέρα στην άλλη. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε το ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει, για το πρώτο δίμηνο του 2021 περισσότερα έσοδα από τα αντίστοιχο περσινό; (9,35 δις φέτος έναντι 8 δις το 2020)
Από πού περιμένει άραγε η κυβέρνηση να εισρεύσουν τα 3,5 δις ευρώ περισσότερα έσοδα που προϋπολογίζει για το 2021; Από όσους έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις τους και δεν ξέρουν πότε θα τις ξανανοίξουν; Από τους εργαζόμενους που είναι σε αναστολή; Από τους εμπόρους και επιχειρηματίες που είδαν τον τζίρο να μειώνεται ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν και χρωστούν ακόμα στους προμηθευτές τους από την πρώτη καραντίνα; Από τους πολίτες συνολικά που ελαττώθηκε το εισόδημά τους;
Θα ήταν εθνικά υπεύθυνο, αντί ο προϋπολογισμός να στοχεύει να δώσει στους οίκους αξιολόγησης μια διαχειρίσιμη εικόνα για την ελληνική οικονομία, να είναι προσανατολισμένος στη στήριξη της αγοράς και του κόσμου της, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα: την επανεκκίνηση και την ανόρθωση της οικονομίας. Δεν το κάνει, καθώς η κυβέρνηση αιθεροβατεί. Και δυστυχώς τις συνέπειες θα τις βιώσει η οικονομία της χώρας, η αγορά, οι εργαζόμενοι και χιλιάδες οικογένειες.