Skip to content

Συζητάει το ΚΙΝΑΛ συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ; Τι απαντάει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια έχουμε αποδείξει ότι τοποθετείται με σοβαρότητα και ευθύνη όταν χρειάζεται, παίρνοντας και αποφάσεις που πολλές φορές έχουν προκαλέσει συντριπτικό πολιτικό κόστος. Έχουμε συμμετάσχει σε κυβερνητικά σχήματα με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ, που το πληρώσαμε εμείς, μετά ως αντιπολίτευση από το ’15 ως το ’19 ψηφίσαμε πάρα πολλά νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ, που οι ΑΝΕΛ που τότε συγκυβερνούσαν δεν ψήφιζαν. Πάντα όταν γίνονται εκλογές, τοποθετούμαστε με συγκεκριμένο πρόγραμμα και για το τι θέλουμε να γίνει σε αυτό που ονομάζουμε “προοδευτική διακυβέρνηση” και ποια είναι η δική μας πρόταση. Εάν αυτό έρχεται σε σύγκλιση σε επίπεδο προγραμματικής συμφωνίας, δεν είναι κάτι που μας αφήνει αδιάφορους. Το κάναμε στο παρελθόν, με συντριπτικό κόστος, μπορεί και να προκύψει στο μέλλον. Με τη σημερινή, ωστόσο, διακυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και την αδιέξοδη, δυστυχώς, αντιπολίτευση που ασκεί ο κ. Τσίπρας που μάλλον δεν έχει καταλάβει ότι ήταν πρωθυπουργός μέχρι πριν από 1,5 χρόνο, βλέπουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά αντίληψης και δυνατότητας οποιασδηποτε σύγκλισης». Αυτή είναι η απάντηση που έδωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο νέος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, στο ερώτημα εάν υπάρχει περιθώριο πολιτικής σύμπλευσης και κοινής πορείας του ΚΙΝΑΛ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αφότου η Φώφη Γεννηματά τον τοποθέτησε – μαζί με τον Κώστα Σκανδαλίδη – στη θέση του απερχόμενου Ανδρέα Λοβέρδου, ο βουλευτής Ηλείας και Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΚΙΝΑΛ, με καταγωγή από το Καρύδι του Επάνω Μεραμπέλλου (ο πατέρας του ήταν από εκεί και ο ίδιος μέχρι τα 30 του κατέβαινε κάθε καλοκαίρι), μας παραχώρησε συνέντευξη, αναφερόμενος σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της επικαιρότητας.

Συνεχίζοντας στα παραπάνω, ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως «αυτή τη στιγμή δεν συζητάμε κανένα θέμα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας πως οποιοδήποτε ζήτημα και αν προκύψει «αυτό θα γίνει μετεκλογικά και με βάση τους συσχετισμούς που θα αποτυπωθούν από τη λαϊκή βάση. Όταν και εφόσον γίνει αυτό, θα προκύψουν και τα ζητήματα εάν το ΚΙΝΑΛ συμμετάσχει ή όχι σε ένα κυβερνητικό σχήμα και εάν επιλέξει να είναι μέλος της κυβέρνησης ή να συνεχίσει να ασκεί το ρόλο της αντιπολίτευσης. Κατανοοούμε τους λόγους για τους οποίους όλα αυτά λέγονται, δεν πιστεύουμε ότι εκφράζουν ειλικρινείς προθέσεις, παρόλα αυτά εμείς πιστεύουμε ότι το ΚΙΝΑΛ στις επόμενες εκλογές, παρά το ότι κάποιοι το κατατάσσουν χαμηλά στη θέση που θα πάρει, θα μπορέσει να ανατρέψει και τους συσχετισμούς και να είναι ο πρωταγωνιστής μιας προοδευτικής πρότασης που έχει ανάγκη ο τόπος σήμερα. Ό,τι γίνεται προεκλογικά, περισσότερο γίνεται εκ του πονηρού για να θολώσουν τα νερά, παρά εκφράζουν ειλικρινείς προθέσεις έστω και συζήτησης από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η ίδια παράταξη με τα ίδια πρόσωπα και στελέχη που συστηματικά από το 2010 μέχρι και πρόσφατα και το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του».

 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσει τι θεωρεί το ΠΑΣΟΚ»

Ερωτώμενος για το πρόσφατο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Πολιτικού του Συμβουλίου στο ΚΙΝΑΛ (όπως και σε ΚΚΕ, ΜεΡΑ 25), ο κ. Κατρίνης απαντά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε τα προηγούμενα χρόνια να διαλύσει ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και κανιβάλισε απέναντι στα στελέχη του. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσει και να πει στον ίδιο του τον εαυτό εάν το ΠΑΣΟΚ είναι προοδευτική δύναμη, όπως λέει σήμερα, ή εάν είναι μια δύναμη συντηρητική, όπως έλεγε μέχρι πριν από λίγο διάστημα. Ότι κι αν πει ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, εμάς δεν μας αφορά, γιατί η δική μας η ταυτότητα δεν μπορεί να προσδιοριστεί από το τι ευκαιριακά θεωρεί, όταν είναι στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση. Με την συγκεκριμένη στάση που έχει, να μην εκτιμάται και από την κοινή γνώμη».

Στην επισήμανση μας ότι η κοινή γνώμη φαίνεται να μην εκτιμά μέχρι τώρα ούτε το Κίνημα Αλλαγής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει πως «εμείς δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα δημοσκοπικά ποσοστά μας».

 

«Να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις»

Αναφερόμενος στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει, ο κ. Κατρίνης αναφέρει πως «είναι πολύ μεγάλη ευθύνη και τιμή να εκπροσωπείς το ΠΑΣΟΚ μέσα στη Βουλή και έχω συναισθανθεί αυτό το βάρος. Όλα τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής συνεχίζουν να είναι σε πλήρη “διάταξη μάχης”, γιατί αυτό που για εμάς προέχει είναι ο αυτόνομος ρόλος, η διακριτή μας θέση και κυρίως να δώσουμε ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες μέσα στην πανδημία, υγειονομικά και οικονομικά».

Στόχος, σημειώνει, είναι το ΚΙΝΑΛ να κάνει «υπεύθυνη αντιπολίτευση, με προτάσεις, με ρεαλιστικό λόγο. Όπου χρειάζεται είμαστε αυστηροί προς την κυβέρνηση γιατί ολιγωρίες και παραλείψεις κοστίζουν».

 

«Να αυξήσουμε την δημοσκοπική μας εικόνα, όπως αξίζει στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ»

Στην ερώτηση εάν η κίνηση της Φώφης Γεννηματά να καθαιρέσει τον κ. Λοβέρδο αποτελεί προάγγελο και άλλων πολιτικών εξελίξεων το επόμενο διάστημα, ο κ. Κατρίνης τονίζει: «Δεν θα δώσω αυτή την ερμηνεία. Όπως ήμασταν σε συγκεκριμένη πολιτική γραμμή με αυτόνομη πορεία και συγκεκριμένες θέσεις δικές μας, έτσι παραμένουμε και τώρα. Στο διπολικό σκηνικό όπου ζούμε, καθένας προσπαθεί να δώσει τη δική του ερμηνεία, βάζοντας το ΚΙΝΑΛ ως σύμμαχο της μιας ή της άλλης πλευράς. Πάντα κάποιοι βιάζονται να μας “χρεώσουν” είτε από εδώ είτε από εκεί – όταν καταψηφίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπερψηφίζουμε στη ΝΔ. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι έχουμε διακριτό ρόλο και αυτόνομη πολιτική πρόταση. Όσο και αν κάποιοι προσπαθήσουν αυτό να το ερμηνεύσουν, για τους δικούς τους λόγους, εμείς δεν παρεκκλίνουμε από το βασικό μας στόσο, που είναι να εκφράσουμε και πάλι τους δημοκρατικούς πολίτες που για πολλά χρόνια εμπιστεύονταν το ΠΑΣΟΚ και για πολλούς λόγους το άφησαν τα προηγούμενα χρόνια. Και να αυξήσουμε και στον εκλογικό χάρτη την δημοσκοπική μας εικόνα και την πολιτική μας θέση, που αξίζει στην ιστορία και την πορεία του ΠΑΣΟΚ. Όλα τα υπόλοιπα γίνονται για να δημιουργήσουν θόρυβο και σκόνη, μεγαλύτερη από αυτή που πραγματικά υφίσταται».

 

«Δεν μπορούμε να έχουμε βάσιμες προσδοκίες για ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία»

Σχετικά με το ξεκίνημα των διερευνητικών επαφών της χώρας μας με την Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου, ο κ. Κατρίνης λέει πως «ενώ η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης έλεγαν αρχικά ότι προτιμούν την απειλή κυρώσεων από τις κυρώσεις, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής τις επανέφεραν. Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν επέβαλλαν κυρώσεις και ζήτησαν να γίνει διάλογος. Στις 25/1 ξεκινούν οι διερευνητικές, προφανώς κατόπιν σύστασης των Ευρωπαίων, χωρίς να γνωρίζουμε το περιεχόμενο. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση που να αφορά οτιδήποτε πέραν της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, σε κάθε περίπτωση βέβαια να υπάρχει και το θέμα της παραβίασης της ΑΟΖ της Κύπρου από την Τουρκία αφού ο Ελληνισμός είναι ενιαίος. Αυτή είναι μια πάγια θέση μας ως χώρα και θα ήθελα να την ακούσω και από την ελληνική κυβέρνηση».

Όπως εκτιμά, «με μια χώρα λοιπόν όπως η Τουρκία που συνεχώς προβαίνει σε έκνομες ενέργειες, δεν μπορούμε να έχουμε βάσιμες προσδοκίες για ειλικρινή διάλογο. Πρέπει οι γείτονές μας να αποδείξουν ότι όντως θέλουν ισότιμα και καθορισμένο πλαίσιο να γίνει συζήτηση. Εάν αυτή δεν τελεσφορήσει, υπάρχουν τα αρμόδια όργανα, όπως το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που θα αποφανθεί επί των εκκρεμών ζητημάτων».

 

Τα εμβόλια και η διαχείριση Ε.Ε. και Γερμανίας

Κληθείς να σχολιάσει την ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης για υπονόμευση της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα εμβόλια εκ μέρους της Γερμανίας, με πιθανή ανοχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με αφορμή και την αποκάλυψη των δύο συμφωνιών της Γερμανίας με την BioNTech/Pfizer και την CureVac για επιπλέον παραγγελίες 30 και 20 εκατομμυρίων δόσεων αντίστοιχα, ο κ. Κατρίνης την χαρακτηρίζει ως μια πολύ εύστοχη και καίρια επισήμανση. «Όπως αποδεικνύεται, η Γερμανία που είχε και την προεδρία εκείνη τη στιγμή της Ε.Ε. και διαπραγματεύτηκε το σύνολο της συμφωνίας για τα πόσα εμβόλια θα παραχθούν και πώς αυτά θα κατανεμηθούν στα κράτη-μέλη σε αναλογικό ποσοστό βάσει πληθυσμού, φαίνεται πως έχει κάνει και κατ’ ιδίαν συμφωνία με φαρμακευτικές εταιρίες για επιπλέον εμβόλια, όπως έχει κάνει και η Δανία. Ο αριθμός των εμβολίων αυτών θεωρώ ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη συνολική αναλογία για κάθε κράτος – μέλος από την σχετική συμφωνία. Εάν σε αυτό δεν έχουμε συνοχή ως Ε.Ε, μετά όλο το οικοδόμημα ουσιαστικά “τρίζει”, κάτι πολύ κακό, τη στιγμή που σε οικονομικό επίπεδο και με τις κινήσεις της κ. Λαγκάρντ φαίνεται να υπάρχει φως στον ορίζοντα και να λειτουργούμε ενιαία ως Ευρωπαίοι».

 

«Η κυβέρνηση να πάρει σοβαρές αποφάσεις για την πραγματική οικονομία»

Αναφορικά με την διαχείριση της πανδημίας, ο κ. Κατρίνης εκτιμά πως η κυβέρνηση «έχει επιδείξει πρωτοφανείς αστοχίες και ολιγωρίες, όπως και στο κομμάτι του εμπορικού κόσμου. Δεν νοείται να βγαίνει υπουργός Ανάπτυξης και Γ.Γ. και να λένε ότι “σε 3 μέρες ανοίγουμε το click in shop” και μετά από 2-3 ώρες να βγαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και να λέει για επιπλέον lockdown. Διαβάσαμε πρόσφατα ότι ο υπουργός Ανάπτυξης εισηγείται άνοιγμα του εμπορίου. Δεν ξέρω εάν του έχουν ανατεθεί αρμοδιότητες λοιμωξιολόγου για να κρίνει τη σοβαρότητα ή μη της κατάστασης. Θα έπρεπε καλύτερα να βρει τον τρόπο για να ανακουφίσει με μέτρα στήριξης, άρα με μεγαλύτερη ρευστότητα, μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και επιτέλους μέσα από τις τράπεζες που δεν δίνουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Και από την άλλη, μακροχρόνιες ρυθμίσεις – 120 δόσεις με 20% κούρεμα οφειλών και να υπάρξει βέβαια και μια παράταση των υποχρεώσεων, γιατί όταν ανοίξει η αγορά όλοι ξέρουμε ότι έμποροι, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, δεν θα βρουν ούτε την κατάσταση προ πανδημίας οικονομικά, ενώ θα έχουν συσσωρεύσει και πολλές υποχρεώσεις και από την δεκαετή κρίση και από τα δύο lockdown και από τις τράπεζες που “ξεπαγώνουν” σιγά-σιγά τα δάνεια και γίνονται πολύ πιο επιθετικές με τη βοήθεια και του πτωχευτικού νόμου, που δεν έχει καμία προστασία πρώτης κατοικίας και κανένα μέτρο στήριξης των δανειοληπτών. Ας δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στα μέτρα ρευστότητας από τη μία και ανακούφισης των οφειλετών και ας αφήσουν τις προσωπικές τους απόψεις σχετικά με υγειονομική διαχείριση. Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να σταματήσει την διαχείριση και να αντιμετωπίσει κατάματα το πρόβλημα το οικονομικό. Αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί γίνονται όπως γίνονται και θεωρώ ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, στο οικονομικό όμως πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις. Η αγορά στενάζει και όσο και αν θεωρούν κάποιοι ότι με χρονικες μεταθέσεις κερδίζουν χρόνο, δεν αλλάζουν την καθημερινότητα που είναι αμείλικτη για τους περισσότερους εμπόρους, επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, και στο Λασίθι και σε όλη τη χώρα».

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο