Skip to content

Το μη χείρον βέλτιστον; ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ NEWS247

Η συζήτηση των τελευταίων ημερών, πέρα από τα φλέγοντα ζητήματα της ροής των εμβολιασμών, του ανοίγματος των σχολείων και εν μέρει της αγοράς, είναι η δημοσιοποίηση αρκετών δημοσκοπήσεων. Ήταν αναμενόμενο, η επικοινωνιακή ομάδα της κυβέρνησης να «μεγαλουργήσει»!

Η Νέα Δημοκρατία είναι 18 μονάδες μπροστά! Μερικά νουμεράκια, άλλωστε, είναι η καλύτερη θεραπεία για όλα. Γεμίστε λοιπόν πρωτοσέλιδα εφημερίδων, πάνελ τηλεοπτικών εκπομπών και «τοίχους» του facebook με ποσοστά πρόθεσης ψήφου και δημοφιλίας του πρωθυπουργού.

Είναι όμως αυτή η πραγματικότητα; Ευνοούν, όντως, την κυβέρνηση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων;

Τα περί μεγάλου αριθμού αρνήσεων συμμετοχής στις έρευνες κοινής γνώμης και υψηλού ποσοστού αδιευκρίνιστης ψήφου τα αφήνουμε στην άκρη. Ούτως ή άλλως, μια συζήτηση για το πολιτικό προσωπικό και τα κόμματα είναι ένα από τα τελευταία πράγματα που κάνει κάποιος που φοβάται ότι θα μείνει χωρίς δουλειά, κάποιος που φοβάται για την υγεία του ή κάποιος που έχει δει τη ζωή του να μαραζώνει εγκλωβισμένος στο σπίτι του. Άρα, δικαιολογημένα, δε δίνει ‘’δεκάρα τσακιστή’’ για τη δημοσκόπηση που καλείται να συμμετάσχει, παρά μόνο αν θέλει να πει πόσο… “αγαπάει” τον Μητσοτάκη ή τον Τσίπρα.

Ας δούμε λίγο τα νούμερα, όπως αρέσκονται τα στελέχη της κυβέρνησης. Όχι μόνο τα σημερινά, αλλά και αυτά των περασμένων μηνών. Όχι μόνο την πρόθεση ψήφου, αλλά και τον δείκτη ικανοποίησης από τη διαχείριση της πανδημίας.

Η κυβέρνηση συγκέντρωνε έως και 80% θετικές εκτιμήσεις την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 και σήμερα φτάνει μετά βίας το 50% στις αντίστοιχες εκτιμήσεις.

Ο πρωθυπουργός συγκέντρωνε έως και 55% θετικών κρίσεων για το πρόσωπό του το καλοκαίρι του 2020 και το αντίστοιχο ποσοστό σήμερα υπολείπεται κατά 10 ολόκληρες μονάδες. Ακόμα χειρότερα είναι τα ποσοστά ικανοποίησης για τη διαχείριση της οικονομίας, ενώ έχουν εκτιναχθεί οι δείκτες «φόβου» για την επόμενη μέρα…

Υπάρχει και ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν. Η ικανοποίηση από μια κυβέρνηση είναι ένα σχετικό μέγεθος. Εξαρτάται από τις προσδοκίες αυτού που ερωτάται. Η καθολική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ μηδένισε τις προσδοκίες από την κυβέρνηση που θα τον διαδεχόταν -αρκεί να τον διαδεχόταν- και έτσι οι δείκτες δημοφιλίας για τη Νέα Δημοκρατία «χτύπησαν ταβάνι».

Στις έκτακτες και επίπονες συνθήκες που επέβαλε η πανδημία οι απαιτήσεις από την κυβέρνηση αυξήθηκαν και τότε οι δείκτες δημοφιλίας άρχισαν να κατρακυλούν. Και θα βρεθούν ακόμα χαμηλότερα, όσο η κυβέρνηση πετά από πάνω της κάθε ευθύνη και όσο απαντά (σε κάθε κριτική) με το αμφίβολης εγκυρότητας δημοσκοπικό εύρημα, ότι η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης συμφωνεί με την άποψη ότι «αν ήταν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα».  Θα είχαν, βέβαια, ενδιαφέρον τα αντίστοιχα ευρήματα στην ερώτηση ‘’αν ήταν το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν καλύτερα ή χειρότερα;’’ Ίσως θα έπρεπε να περιληφθεί σε μία από τις επόμενες δημοσκοπήσεις…

Η κοινωνία δεν ψάχνει να μάθει ποιος είναι ο χειρότερος. Τον καλύτερο ψάχνει. Ναι, η αντιπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία και συνεχίζει να την κρατά σε πολύ μεγάλη απόσταση. Όσο δεν ξεφουσκώνει το «αντί-ΣΥΡΙΖΑ» μένος, η κυβέρνηση μπορεί να βαυκαλίζεται ότι έχει την κοινωνία με το μέρος της, αφού ούτε καν οι ίδιοι οι ψηφοφόροι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με μια κυβέρνηση Τσίπρα.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το μεγάλο στοίχημα για το Κίνημα Αλλαγής είναι η ανάδειξη του ως τον πραγματικό εκφραστή του κέντρου. Εκφραστή της «μεγάλης σιωπηλής πλειοψηφίας» που δεν κραυγάζει στα social media, αλλά αντίθετα, προσδοκά από κάποια πολιτική δύναμη να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής.

Όπως διαχρονικά έκανε το ΠΑΣΟΚ, σε όλες τις ιστορικές προκλήσεις της μεταπολίτευσης.

Με υπευθυνότητα, ρεαλισμό και ουσιαστική πρόταση με επίκεντρο τον άνθρωπο.

Πρόταση που δίνει λύσεις και διασφαλίζει την αναπτυξιακή προοπτική, ισόρροπα με την κοινωνική συνοχή.

https://www.news247.gr/politiki/michalis-katrinis-to-mi-cheiron-veltiston.9112078.html

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο