Για να μιλάμε καθαρά, είναι άλλο πράγμα η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και…
ΟΜΙΛΙΑ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ, ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ελληνική κοινωνία τους τελευταίους έντεκα σχεδόν μήνες ζει σε μια εύθραυστη ισορροπία μεταξύ υγείας και οικονομίας. Από τη μια, η διαταραχή της υγειονομικής κατάστασης έχει δραματικές -συντριπτικές, θα μπορούσαμε να πούμε- συνέπειες στην οικονομία. Και το λέμε αυτό, μια που σήμερα που μιλάμε, πιθανότατα το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι ante portas, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον κόσμο της αγοράς.
Την ίδια στιγμή, η έλλειψη οικονομικών πόρων υπονομεύει την αποτελεσματικότητα του συστήματος υγείας, με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας να σκέφτεται με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Και αυτό φάνηκε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος πανδημίας.
Βέβαια, χωρίς τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και το κύμα των δωρεών, το σύστημα υγείας δεν θα είχε αναπτύξει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυτές που διαθέτει σήμερα, όσο και αν θέλει η Κυβέρνηση να το παρουσιάσει ως δική της επιτυχία.
Και μάλιστα, καθυστέρησε πάρα πολύ, με αποτέλεσμα να μην αξιοποιηθεί το σύνολο των δωρεών έγκαιρα, γεγονός που επηρέασε τη συνολική διαθεσιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και βεβαίως, καθόρισε και τις τελικές αποφάσεις για lockdown, που έχουν επιπτώσεις στην αγορά.
Και το λέω αυτό, γιατί σήμερα συζητούμε τη δωρεά του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση. Εγώ, τουλάχιστον, που εκλέγομαι και έχω μεγαλώσει στην Ηλεία, θα πω ότι έχουμε πάρα πολλές, δεν θα πω χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες περιπτώσεις που το ‘’Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση’’ έχει στηρίξει τον Νομό Ηλείας και αρκετούς ανθρώπους από την περιοχή.
Η δωρεά είναι προς το Νοσοκομείο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», που είναι ένα νοσοκομείο εμβληματικό. Εγώ και ο Υπουργός κ. Κικίλιας είχαμε την τύχη και την τιμή να έχουμε καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Υγείας την Υποδιοικήτρια του Νοσοκομείου, την κ. Μάινα και ξέρουμε τη συνέπεια, την εργατικότητα και τη μεθοδικότητα με την οποία τόσο ο Διοικητής, ο κ. Μπούλιας, όσο και η κυρία Μάινα δουλεύουν και θα φέρουν εις πέρας την πολύ σημαντική αυτή δωρεά του Ιδρύματος Ιωάννη Λάτση.
Ταυτόχρονα, συζητούμε και τη δωρεά της κ. Μαριάννας Λάτση στο «ΘΕΑΓΕΝΕΙΟ» και της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Οι δωρεές -το είπε και ο Ανδρέας Πουλάς- είναι, πλέον, βασικός πυλώνας στήριξης στο ΕΣΥ και πρέπει να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο.
Θα μου επιτρέψετε, όμως, κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσω λίγο αντίστροφα στη διελκυστίνδα υγείας-οικονομίας, μια και εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση. Θα ήθελα την προσοχή σας στο κομμάτι της οικονομίας. Οι επαγγελματίες, οι έμποροι και οι επιχειρηματίες της χώρας τις τελευταίες μέρες ζουν μια πρωτοφανή κατάσταση και έναν εμπαιγμό από την Κυβέρνηση.
Υπήρξαν επτακόσιες τριάντα δύο χιλιάδες αιτήσεις για επιστρεπτέα προκαταβολή σε σύνολο οκτακοσίων τριάντα χιλιάδων ενεργών επιχειρηματικών ΑΦΜ. Πρακτικά, το 90% των επιχειρήσεων έκαναν αίτηση για επιστρεπτέα προκαταβολή. Από αυτές, έχουν εγκριθεί λιγότερες από τις μισές. Με βάση την πλατφόρμα και τον αλγόριθμο της Κυβέρνησης δηλαδή, δεν υπάρχει κρίση στην αγορά, αφού μία στις δύο επιχειρήσεις δεν είναι πληττόμενες και γι’ αυτό και δεν θα πάρουν επιστρεπτέα προκαταβολή.
Αυτό λέει η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη στις επιχειρήσεις που το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2020 ήταν τουλάχιστον για το μισό διάστημα κλειστές. Την ίδια στιγμή τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι είχαμε πτώση τζίρου 13 δισεκατομμυρίων με την αγορά ανοιχτή. Τα ληξιπρόθεσμα είναι 6 δισεκατομμύρια το 2020 και η υστέρηση εσόδων είναι πάνω από 14 δισεκατομμύρια.
Θέλω να σας ρωτήσω, κύριε Κοντοζαμάνη, αφού εκπροσωπείτε την Κυβέρνηση, το εξής: Πιστεύετε ότι οι μισές επιχειρήσεις της χώρας δεν είναι πληττόμενες μέσα στην πανδημία από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο; Είναι το πρώτο ερώτημα και περιμένω μια απάντηση.
Ό,τι και αν κάνετε, όποιες διορθωτικές κινήσεις και αν κάνετε, να βάλετε δέκα χιλιάδες επιχειρήσεις -την ίδια στιγμή που χτες μόνο δανειστήκατε επιπλέον 3,5 δισεκατομμύρια με 0,8% επιτόκιο- πρέπει να πάρετε απόφαση, πρώτον, να αυξήσετε την επιστρεπτέα προκαταβολή στα 5,5 δισεκατομμύρια το 2021 και επιτέλους, να βάλετε κριτήρια που να ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.
Δεν μπορεί σήμερα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση της χώρας να λέει στον εμπορικό κόσμο ότι θεωρεί τους μισούς ως μη πληττόμενους και δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή. Αυτό πρέπει να αλλάξει σε μια χώρα όπου το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά τα 240 δισεκατομμύρια, που, με βάση την Έκθεση Τράπεζας της Ελλάδος και το 55,7% των δανείων των μικρών επιχειρήσεων ήταν κόκκινα τον Σεπτέμβριο. Σε αυτά δεν βάζουμε τα δάνεια που έχουν πάει στα funds. Αυτό εκτινάσσει το συνολικό ποσοστό, ώστε τελικά πάνω από 80% των δανείων των μικρών επιχειρήσεων να είναι κόκκινα.
Την ίδια στιγμή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση συζητάει με τους θεσμούς επανεκκίνηση πλειστηριασμών μετά τη λήξη της καραντίνας.
Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θέλουμε να ξέρουμε τι λένε οι τράπεζες και τα funds -που σε αυτές τις συζητήσεις με την Κυβέρνηση και τους θεσμούς ζητούν επανεκκίνηση των πλειστηριασμών- και τι λέει και η Κυβέρνηση. Διότι η Κυβέρνηση δεν λέει τίποτα. Κρύβεται πίσω από τις υπουργικές αποφάσεις του lockdown και το κλείσιμο των δικαστηρίων. Τι λέτε, λοιπόν, για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους νοικοκυριών και επιχειρήσεων;
Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς ζητήσαμε και καταθέσαμε χθες -το καταθέτω στα Πρακτικά- επιστολή να γίνει συνεδρίαση στη Βουλή, να έρθει ο Υπουργός Οικονομικών, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, εκπρόσωποι τραπεζών και funds και να συζητήσουμε για το θέμα των «κόκκινων» δανείων και μια βιώσιμη λύση.
Δεύτερο ερώτημα, κύριε Κοντοζαμάνη, προς την Κυβέρνηση: Θα φέρετε νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ναι ή όχι; Περιμένουμε εδώ και τρεις μήνες να μας απαντήσετε. Σας το θέτουμε διαρκώς. Δεν έχετε πάρει ξεκάθαρη θέση.
Στον άξονα, λοιπόν, υγεία-οικονομία και πώς το ένα αλληλεπιδρά στο άλλο, με βάση και τις τελευταίες δυσμενείς εξελίξεις, με τη μείωση σε ποσοστό 75% των εμβολίων της AstraZeneca, παρά την απειλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση εξαγωγών, ώστε να πιεστεί η εταιρεία να τηρήσει τους όρους της σύμβασης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, είναι άγνωστο σήμερα που μιλάμε ποιες είναι οι ποσότητες που θα παραδοθούν στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και σε αυτό πρέπει να απαντήσει η Κυβέρνηση.
Την ίδια στιγμή, έγκυρα ευρωπαϊκά sites λένε ότι το 70% εμβολιαστικής κάλυψης είναι ένας στόχος που πλέον ανάγεται για το 2023. Η Pfizer ανακοίνωσε καθυστερήσεις αρχικά ενός μήνα, που μετά είπε θα είναι μια εβδομάδα. Έχουμε αναστολές εμβολιασμών στη Μαδρίτη, την Τσεχία.
Βεβαίως, είναι επιτακτικό να αποφευχθεί ο εθνικισμός των εμβολίων και να εφαρμοστεί ο μηχανισμός διαφάνειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, να δούμε αν είναι και αποτελεσματικός, παρά το γεγονός ότι ήδη δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε κατ’ ιδίαν συμφωνίες και παρά το γεγονός ότι μετά ανασκεύασαν.
Καλές είναι οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εγώ έχω θητεύσει ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προφανώς, είναι ένας θεσμός που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όμως, δεν ξέρω αν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα όσον αφορά την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δείχνει, δυστυχώς, πολύ αδύναμη να διασφαλίσει το ύψιστο αγαθό, αυτό της ανθρώπινης ζωής όλων των πολιτών της Ένωσης.
Ως προς τη ροή εμβολιασμών στη χώρα μας, αν και έχει ειπωθεί -τα είπε ο εισηγητής μας, ο Ανδρέας Πουλάς και στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια- υπάρχει μια αργή ροή, όντως, συνολικά στην Ευρώπη.
Βεβαίως, στη χώρα μας καλλιεργήθηκαν πολύ μεγάλες προσδοκίες. Ακόμα ηχούν στα αυτιά μας οι δηλώσεις του τέλους Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου ότι μέχρι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα έχει φτάσει στο 60%-70% εμβολιαστικής κάλυψης. Χθες, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε 10% εμβολιαστική κάλυψη.
Κύριε Υπουργέ, το Κίνημα Αλλαγής -για να μη λέτε ότι τα λέμε εκ του ασφαλούς- από τις 10 Νοεμβρίου -το καταθέτω στα Πρακτικά- είχε ρωτήσει με τον κ. Πουλά και ζητούσε να μάθει το σχέδιό σας για τους εμβολιασμούς, αν έχετε σχέδιο.
Εσείς λέτε για χίλια δεκαοκτώ εμβολιαστικά κέντρα, τέσσερα μεγα-κέντρα εμβολιασμών στα μέσα Φεβρουαρίου, εμπλοκή κέντρων υγείας στον εμβολιασμό και εξήντα πέντε κινητές μονάδες.
Στις 7 Δεκεμβρίου -το καταθέτω στα Πρακτικά- η κ. Γεννηματά αναρωτιόταν για το αν έχετε πρόθεση να εμπλέξετε τα κέντρα υγείας. Το ανακοινώσατε και το υλοποιείτε πενήντα μέρες μετά.
Έχετε προετοιμαστεί για διαχωρισμό γραμμών εμβολιασμών ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου; Αργήσατε να κάνετε προσλήψεις για τα εμβολιαστικά κέντρα και κάνατε ακριβώς αυτό που κάνατε και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Τι κάνατε; Διάθεση και απόσπαση υφιστάμενου προσωπικού. Και πάτε εκ των υστέρων και προκηρύσσετε θέσεις για τα κέντρα.
Να ρωτήσω κάτι, κύριε Υπουργέ; Σήμερα, που είναι 28 Γενάρη, μπορεί κάποια νέα ηλικιακή ομάδα να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό στη χώρα, ναι ή όχι;
Όχι αυτές που έχετε ανακοινώσει, αλλά μια νέα ομάδα εμβολιασμού μπορεί να πάρει τηλέφωνο και να κλείσει εμβόλιο, ναι ή όχι; Ξέρω ποια είναι η απάντηση.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μίλησε για αριθμό δόσεων εμβολίων που απαιτούν είκοσι χιλιάδες εμβολιασμούς τη μέρα. Εσείς είπατε στην Επιτροπή -εγώ το πιστεύω- ότι τις τελευταίες επτά ημέρες ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι δεκαέξι χιλιάδες. Όμως, σήμερα που μιλάμε έχουμε διακόσιες δεκαοκτώ χιλιάδες δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων -διορθώστε με, αν κάνω λάθος- οι εκατό ενενήντα έξι είναι δεσμευμένες για τη δεύτερη δόση.
Ορθή επιλογή, σωστή επιλογή, γιατί η Δανία που δεν το έκανε το πληρώνει. Όμως, αυτό δεν απαντά στο πρόβλημα αν έχουμε εμβόλια και αν θα συνεχιστεί η ροή των εμβολιασμών και αν μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού σήμερα, κύριε Υπουργέ.
Ποιες είναι οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Στις 3 Σεπτεμβρίου πρόταση για την αναγέννηση του ΕΣΥ -την καταθέτω στα Πρακτικά- στην επετειακή εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την 3η Σεπτέμβρη.
Τροπολογία στις 18 Δεκεμβρίου -ήταν η δέκατη ή η εντέκατη, έρχεται και η εντέκατη ή η δωδέκατη σε λίγα λεπτά- για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά του προσωπικού του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και των ανθρώπων της πρώτης γραμμής.
Φέρατε τέσσερις τροπολογίες στη Βουλή και δίνατε παράταση στη διαδικασία της Επιτροπής Μπεχράκη. Πολύ ωραία! Η Επιτροπή Μπεχράκη κατέληξε. Θα φέρετε μήπως και άλλη τροπολογία για περαιτέρω παράταση της διαβούλευσης μιας Επιτροπής που έχει καταλήξει και πλέον απομένει στην Κυβέρνηση να φέρει και να νομοθετήσει αυτό το οποίο σας ζητήσαμε έντεκα φορές εμείς -και όχι μόνο εμείς- και έχει πλέον και την επιστημονική τεκμηρίωση της Επιτροπής Μπεχράκη;
Βέβαια, τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι και τα πιο ικανοποιητικά. Θα αναφερθώ σε τρεις περιπτώσεις.
Πρώτη περίπτωση. Διαβάζουμε σε εφημερίδες ότι διακόσιες πενήντα με τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων θα λάβουν vouchers 200 ευρώ για την αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή ή τάμπλετ για τηλεκπαίδευση με εθνικούς πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σωστή η απόφαση. Βέβαια, αυτή η απόφαση λαμβάνεται δέκα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης και είναι άγνωστο αν υλοποιηθεί μέχρι το τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς.
Μήπως, κύριε Υπουργέ, θυμάστε εκείνο τον πρόεδρο από την Πεύκη της Ηλείας που έφερνε τα παιδιά στο καφενείο και έπεσε η Υπουργός Παιδείας και όλη η Νέα Δημοκρατία να τον κατηγορήσει ότι στήνει το σκηνικό και ότι δεν υπάρχουν προβλήματα με παιδιά που δεν έχουν υπολογιστές ή δίκτυο να μπουν στην τηλεκπαίδευση; Ποιοι είναι τότε αυτοί οι διακόσιοι πενήντα με τριακόσιες χιλιάδες που θα πάρουν το voucher για να πάρουν υπολογιστή;
Ρωτήστε τους διευθυντές εκπαίδευσης να σας πουν για τις απουσίες των μαθητών και τα χιλιάδες περιστατικά σε όλη τη χώρα, καταγεγραμμένων μαθητών που δεν διαθέτουν είτε ηλεκτρονικό υπολογιστή είτε δίκτυο σύνδεσης. Ευτυχώς, το διαπιστώνετε, έστω και αργά.
Δεύτερη περίπτωση για τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης. Διαβάσαμε ότι ορίσατε project manager στον ΕΦΚΑ για την επίσπευση διαδικασιών για έκδοση όλων των παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Τριακόσιες πενήντα χιλιάδες εκκρεμείς, κύριες και επικουρικές, συντάξεις και εφάπαξ, τρία χρόνια αναμονή. Αγρότες και κτηνοτρόφοι, βεβαίως, ούτε καν προσωρινή σύνταξη.
Ενάμιση χρόνο μετά, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη διαπιστώνει αυτή την οδυνηρή κατάσταση. Φέρνει τροπολογία να παραγγείλει υπολογιστές στα τέλη Δεκεμβρίου.
Βεβαίως, οι θεσμοί χθες σας είπαν ευθέως ότι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα είναι μηδενική. Δεν είναι εδώ ο κ. Βρούτσης να μας πείσει περί του αντιθέτου, αν υπάρχει επιχειρηματολογία περί αντιθέτου και αν έχει πραγματικά τα «κότσια» να βγει και να απευθυνθεί στους χιλιάδες συνταξιούχους που ζουν χωρίς εισοδήματα για τρία χρόνια για το πώς μπορούν να το κάνουν αυτό.
Τρίτη περίπτωση. Αφορά το Υπουργείο Υγείας.
Θα σας στενοχωρήσω, κύριε Υπουργέ. Περιμένατε να ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης το lockdown στις 5 Νοεμβρίου και έξι ώρες μετά φέρατε τροπολογία για να προσλάβετε γιατρούς και νοσηλευτές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ τα κρούσματα αυξάνονταν και βεβαίως, είχατε ενδείξεις από τις υπόλοιπες χώρες ότι επίκειται έξαρση του δεύτερου κύματος πανδημίας. Αυτό τι μας δείχνει; Μας δείχνει ότι η Κυβέρνηση τελικά δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Παρά τη δέσμευση του Πρωθυπουργού για μονιμοποίηση γιατρών και νοσηλευτών που συμμετείχαν στη μάχη κατά του κορωνοϊού, η οποία έχει διατυπωθεί και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, αυτή περιορίζεται στους γιατρούς των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Δεν έχει ενισχυθεί με μόνιμο προσωπικό το ΕΣΥ και με υποδομές. Επίσης, ήταν πρωτοφανής η αδράνεια μέχρι να ξεσπάσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Ως προς αυτό, βέβαια, έχετε μια δική σας αποτίμηση και τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, κύριε Υπουργέ -ο οποίος όχι μόνο απείχε επιδεικτικά στην εθνική μάχη κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και την κρίσιμη ώρα έθετε υπερβολικές απαιτήσεις για να μπει σε συμφωνία με σας- φροντίζετε νομοσχέδιο με το νομοσχέδιο, άρθρο με το άρθρο, να τον ευνοείτε, περνώντας συγκεκριμένες διατάξεις.
Είναι σωστή η διάταξη του νομοσχεδίου για την πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσων στερήθηκαν οριστικά την παροχή του ΕΚΑΣ. Βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι το ΕΚΑΣ θεσμοθετήθηκε επί ΠΑΣΟΚ και καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.
Προσέξτε την ειρωνεία: Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο, αυτό το μέτρο, που είναι σωστό, αυτή η σωστή διάταξη για αυτούς που έπαιρναν το ΕΚΑΣ να μην πληρώνουν συμμετοχή στα φάρμακα κοστίζει 20 εκατομμύρια ευρώ. Θυμάστε τι άλλο κοστίζει 20 εκατομμύρια ευρώ; Είναι τα λεφτά της «λίστας Πέτσα». Τουλάχιστον αυτή η λίστα, η λίστα των ανθρώπων που θα πάρουν φάρμακα, έχοντας χάσει το ΕΚΑΣ, που κοστίζει όσο η «λίστα Πέτσα», αξίζει τον κόπο και πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Είναι μια σωστή απόφαση. Όπως, σωστή είναι η απόφαση για τις αρμοδιότητες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία. Δεν ξέρω τι θα κάνετε τελικά με την αποζημίωση των 400 ευρώ. Την πηγαινοφέρνετε. Δεν ξέρω ποιες είναι οι τελικές σας αποφάσεις.
Κατά τα άλλα, είναι ένα νομοσχέδιο κατά τα ειωθότα του Υπουργείου Υγείας. Φέρνει ασύνδετες διατάξεις, διεκπεραιώσεις με νομοθετικές διευθετήσεις, τροπολογίες με πάρα πολλά άρθρα που ρυθμίζουν ασύνδετα θέματα. Έχει μια τροπολογία για τον Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ. Γεφύρι της Άρτας έχει γίνει αυτός ο ΕΟΠΥΥ. Σε κάθε νομοσχέδιο του Υγείας υπάρχει μια διάταξη για τη διοικητική του λειτουργία. Λήξτε κάποια στιγμή αυτό το θέμα. Ιατρεία, οδοντιατρεία, μονάδες χρόνιας αιμοκάθαρσης, τα προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και θέματα φαρμακείων. Αυτά όλα σε μια τροπολογία.
Κλείνοντας, γιατί πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι και να λέμε και τις καλές ειδήσεις, δεν μπορούμε να αναφερθούμε στην έρευνα GRECCO-19 με επικεφαλής τον κ. Δευτεραίο, την πρώτη δημοσιευμένη τυχαιοποιημένη μελέτη για διερεύνηση της κολχικίνης ως ενδεχόμενη απάντηση στον κορωνοϊό. Είναι μελέτη που υλοποιήθηκε από Έλληνες επιστήμονες -καρδιολόγους, πνευμονολόγους, λοιμωξιολόγους- καταδεικνύοντας τις αστείρευτες, πραγματικά, δυνατότητες της επιστημονικής κοινότητας και του ιατρικού προσωπικού της χώρας μας.
Αποτελεί μια σπουδαία διεθνή διάκριση για τη χώρα. Έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας και θεωρώ ότι τέτοια πρότυπα και υποδείγματα θα πρέπει όχι μόνο να αναδεικνύονται και να γίνονται αντικείμενο μιας λεκτικά, αλλά θα πρέπει να στηρίζονται και εμπράκτως από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και συνολικά από την Κυβέρνηση.
Ευχαριστώ.