Skip to content

”Ισότητα. Απλά και ξεκάθαρα”. ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

Η ισότητα των δυο φίλων δεν θα έπρεπε καν να είναι αντικείμενο συζήτησης. Θα έπρεπε να θεωρείται κάτι δεδομένο, χωρίς περιθώρια παρερμηνείας ή «ναι μεν αλλά»…

Ένας αιώνας έχει περάσει από τον πρώτο εορτασμό της διεθνούς ημέρας της γυναίκας στην Ευρώπη και ακόμα συνεχίζεται ο αγώνας για ισότιμη μεταχείριση με τους άντρες, ακόμα και στις προοδευτικότερες κοινωνίες.

Ιστορικά, οι αγώνες των γυναικών έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, από την ψυχροπολεμική προσπάθεια να αποσυνδεθεί η διεθνής ημέρα της γυναίκας από τις σοσιαλιστικές ρίζες της, μέχρι την απόρριψη των αιτημάτων των γυναικών στα εργοστάσια της FORD στην Αγγλία από το ίδιο το εργατικό συνδικάτο, ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες με τη διοίκηση.

Η διαφορά-στο δύσκολο δρόμο προς την ισότητα-άρχισε να γίνεται αισθητή με την τολμηρή νομοθέτηση προοδευτικών κυβερνήσεων παγκοσμίως. Στην Ελλάδα, μόλις το 1983,το ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε την ισότητα των δύο φύλων στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου. Ταυτόχρονα, με την επίσημη κατάργηση του θεσμού της «προίκας», η κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε ένα τεράστιο βήμα προς την ισότητα.

Είναι χαρακτηριστικό της προοδευτικότητας του νόμου του ΠΑΣΟΚ ότι την ίδια ακριβώς περίοδο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής απέρριψαν παρόμοια τροπολογία. Η Τροποποίηση των Ίσων Δικαιωμάτων (ERA), η οποία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Κογκρέσο το 1923, έπειτα από μακροχρόνιες παρατάσεις και καθυστερήσεις, προχώρησε στη Βουλή τον Αντιπροσώπων στις αρχές του ’70, όπου παρατάθηκε ξανά. Το 1980, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα αφαίρεσε την υποστήριξη τoυ από την πλατφόρμα του, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις, ώστε να απορριφθεί οριστικά το 1982. Τελικά, η τροποποίηση επανήλθε στο προσκήνιο έπειτα από 45 χρόνια και κατάφερε να ψηφιστεί μόλις το 2020!

Γιορτάζουμε, λοιπόν, σήμερα την ημέρα της γυναίκας παίρνοντας πρωτοβουλίες, καινοτομώντας, κάνοντας το επόμενο βήμα, όχι για να φέρουμε την κοινωνία πιο κοντά στην ισότητα, αλλά για την απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη επίτευξή της.

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο