Skip to content

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ,ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”Η ΑΥΓΗ”

Πως κρίνετε τις επιδόσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της κακοκαιρίας;

 

Η δική μου κρίση και αποτίμηση είναι ίδια με την άποψη που έχουν σχηματίσει οι Έλληνες πολίτες.

 

Το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη που δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια επικοινωνιακή φούσκα, «βούλιαξε στο χιόνι». Όπως είχε γίνει στάχτη το καλοκαίρι στις φωτιές, όπως απέτυχε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, και στην περσινή κακοκαιρία στην Αττική. Όπως έχει αποτύχει και στη διαχείριση της πανδημίας.

 

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, ο κ. Μητσοτάκης ζητά συγγνώμη, αλλά ποτέ δεν ζητά και δεν αποδίδει ευθύνες.  Όταν,  όμως,  χάνεται η ευθύνη, χάνεται και το φιλότιμο.

 

2) Το Κίνημα Αλλαγής βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα της ακρίβειας. Μετά από σειρά επαφών που είχατε με όλους τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς τι συμπέρασμα βγάζετε; Πρόκειται για αδράνεια της κυβέρνησης ή για πολιτικές επιλογές της που γιγάντωσαν το τσουνάμι της ακρίβειας;

 

Υπάρχουν υπουργοί της κυβέρνησης που στην αρχή δεν «έβλεπαν» καν την ακρίβεια, ενώ μετά «προέβλεπαν» ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι τιμές θα είχαν μειωθεί και η κατάσταση θα είχε εξομαλυνθεί .

 

Σήμερα, ο πρωθυπουργός και οι συγκεκριμένοι υπουργοί, οι οποίοι παραμένουν στη θέση τους – προφανώς ως «επιτυχημένοι» – περιμένουν από την αγορά να «αυτορυθμιστεί», αποφεύγοντας κάθε ουσιαστική παρέμβαση ή σοβαρό έλεγχο.

 

Κι όλα αυτά, τη στιγμή που η αγοραστική δύναμη των πολιτών απομειώνεται διαρκώς, με τον πληθωρισμός να έχει ξεπεράσει το 5%!

 

Επιπλέον, η κυβέρνηση αρνείται να αξιοποιήσει ακόμη και τη δυνατότητα που δίνει η νέα συμφωνία στην Ευρώπη για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά αγαθά σε έκτακτες καταστάσεις, όπως αυτή που βιώνουμε.

3) Ζητάτε «γενναία αύξηση» του κατώτατου μισθού άμεσα και προειδοποιείτε τον πρωθυπουργό να μην παίξει προεκλογικά παιχνίδια κρατώντας σε ομηρία τους πολίτες. Ως Κίνημα Αλλαγής πού προτείνετε να φτάσει αυτή η αύξηση;

 

Κοιτάξτε να δείτε, με τον πληθωρισμό πάνω από το 5%, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων να κινείται σε διψήφιο ποσοστό, η κυβέρνηση αρκέστηκε σε αυξήσεις-κοροϊδία της τάξης του 2%.

 

Θεωρώ δεδομένη την πρόθεση και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης να παίξει παιχνίδια με τον κατώτατο μισθό και σε συνάρτηση με ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

 

Ο κατώτατος μισθός, ωστόσο, πρέπει να επανέλθει στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να καθοριστεί εκ νέου  με συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

 

4) Πέρυσι τον Φεβρουάριο ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για το «τελευταίο μίλι» της πανδημίας. Ακόμα και τώρα ορισμένοι Υπουργοί έχουν προαναγγείλει τη λήξη της σε έναν μήνα. Γιατί πιστεύετε ότι το Μ. Μαξίμου βιάζεται τόσο να «επιβάλει» μια εικόνα κανονικότητας που δεν προκύπτει από πουθενά;

 

Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης ήταν και είναι πάντα οι πρόωρες εκλογές. Προσθέστε σε αυτό την αγωνία και το άγχος της κυβέρνησης να εμφανίσει «επιτυχίες» εκεί που δεν υπάρχουν, αλλά και την ανάγκη δημιουργίας μιας εικονικής πραγματικότητας, ώστε να καλυφθεί η πλήρης αποτυχία της στα περισσότερα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

 

Η χώρα μας έχει μια από τις χειρότερες επιδημιολογικά εικόνες στην Ευρώπη. Όταν καταγράφουμε 100 νεκρούς την ημέρα και 2.500 θανάτους από την αρχή του χρόνου, όταν έχουμε χιλιάδες κρούσματα εδώ και μήνες, ζούμε μια ζοφερή κατάσταση.

 

Η κυβέρνηση, αντί να πάρει εγκαίρως μέτρα, πήρε μια μεζούρα και μετρούσε κάθε φορά το πολιτικό κόστος.

 

Οι υπουργοί έγιναν «επιδημιολόγοι», παραμερίζοντας τους επιστήμονες και ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε, επανειλημμένα, το τέλος της πανδημίας δημιουργώντας μια εικόνα χαλαρότητας.

 

Όλα αυτά οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

 

5) Όπως και στην περίπτωση της ακρίβειας, η αποτυχημένη αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας οφείλονται σε αδυναμία διαχείρισης εκ μέρους της ΝΔ ή σε πολιτικές που απορρέουν από τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες της;

 

Η κυβέρνηση ποτέ δεν πίστεψε στο δημόσιο σύστημα υγείας, το ΕΣΥ, το πιο προσβάσιμο σύστημα υγείας στον κόσμο. Είναι ξένο στην ιδεολογία και τις αντιλήψεις της.

 

Άλλωστε το εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μια δημοκρατική και κοινωνική κατάκτηση που συνδέθηκε με το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιώργου Γεννηματά και του Παρασκευά Αυγερινού.

 

Γι’ αυτό και ακούσαμε πρωτοφανείς απόψεις, όπως αυτή υπουργού της κυβέρνησης που υποστήριξε ότι οι προσλήψεις γιατρών και η ενίσχυση των δομών του, δήθεν θα δημιουργούσαν  ένα «πολυτελές» δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Για τους θιασώτες αυτής της αντίληψης, κάθε δημοκρατική, προοδευτική και κοινωνική κατάκτηση συνιστά απλά μια περιττή πολυτέλεια…

 

6) Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της «χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης» και κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δώσουν τη μάχη για την «απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη». Το Κίνημα Αλλαγής τι στάση θα κρατήσει στην ψηφοφορία; Εσείς ζητάτε πρόωρες εκλογές; 

 

To Kινημα Αλλαγής έχει θεμελιώδεις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές με αυτή την κυβέρνηση. Η θέση αυτή είναι ξεκάθαρη και θα εκφραστεί στην ψηφοφορία.

Σε αυτή τη συγκυρία όμως , όπως έχω πει, με 100 νεκρούς καθημερινά, χιλιάδες κρούσματα και την πανδημία   να καλπάζει, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι πολίτες είναι οι εκλογές.

Οι εκλογές θα γίνουν, πρέπει όμως να είναι μια ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Να μπορούν οι πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία μαζικά, δυναμικά και ελεύθερα.
Το Κίνημα Αλλαγής δε φοβάται τις εκλογές και θα είναι έτοιμο οπότε και αν αυτές  γίνουν.
Όπως θα είναι έτοιμη και η πολιτική πρόταση μας για ένα νέο κυβερνητικό , προοδευτικό πρόγραμμα.

 

 

7) Στο εξαιρετικά πιθανό σενάριο που οι κάλπες της απλής αναλογικής δεν δώσουν αυτοδυναμία και το πρώτο κόμμα αναζητήσει συνεργασίες – είτε την πρώτη Κυριακή είτε στις επαναληπτικές εκλογές με τον νέο εκλογικό νόμο – υπό ποιους όρους το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε να μπει σε μια συζήτηση συνεργασίας; Ή σε κάθε περίπτωση η αυτόνομη πορεία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη;

 

Η συγκεκριμένη ερώτηση τίθεται συνήθως από τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, για τον πολύ απλό λόγο ότι τα δύο αυτά κόμματα καταγράφουν ήδη μεγάλες απώλειες από την άνοδο και τη δυναμική του Κινήματος Αλλαγής.

 

Αυτό που πρέπει μάλλον να πάρουν απόφαση – όσοι δεν το έχουν πάρει – είναι ότι η επιλογή του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία είναι αδιαπραγμάτευτη και κυρίως είναι η εντολή που μας έδωσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που προσήλθαν στις διαδικασίες του Δεκεμβρίου.

 

Όσοι αναζητούν βολικό και μικρό κυβερνητικό εταίρο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης, της οποίας οι επιδιώξεις είναι έξω από τις αρχές, τις ιδέες και τις αξίες μας, ας τον αναζητήσουν αλλού.

 

Το Κίνημα Αλλαγής θα δώσει τη μάχη των εκλογών, όχι για να γίνει «δεκανίκι» σε μια κυβέρνηση συμβιβασμών και διαχείρισης, αλλά για να ανατρέψει το σημερινό παρηκμασμένο και χρεοκοπημένο πολιτικό σκηνικό.

 

8) Ο Νίκος Ανδρουλάκης περιγράφει το ιδεολογικό πρόσημο του κόμματος με όρους ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Επίσης στο συνέδριο αναμένεται η επαναφορά του «ΠΑΣΟΚ» στο όνομα της παράταξης. Παράλληλα, ασκείτε κριτική και στον ΣΥΡΙΖΑ. Το ιστορικό φορτίο του ΠΑΣΟΚ θα επέτρεπε επανάληψη μιας συνεργασίας με τη ΝΔ;

Οι συνθήκες δεν είναι ίδιες με το 2012.

 

Από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ, για όσους δεν το έχουν καταλάβει, επέστρεψε.

 

Οι δικοί μας συνομιλητές είναι οι δημοκρατικοί και δημιουργικοί πολίτες αυτής της χώρας, όλοι αυτοί δηλαδή που η νεοσυντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπρώχνει στο περιθώριο.

 

Οι δικοί μας συνομιλητές είναι όλοι αυτοί που αναζητούν μια νέα, αξιόπιστη και προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης.

 

Να υπενθυμίσω ότι οι δομές και η φιλοσοφία του κοινωνικού κράτους δημιουργήθηκαν από την Ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία. Όπως και το μοντέλο της ισόρροπης ανάπτυξης που κατέστησε ελκυστική την ευρωπαϊκή ιδέα.

 

Σε ό,τι αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ιστορικά και πολιτικά, ήταν και θα συνεχίσει να είναι η ψυχή και η καρδιά μας. Κι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ.

 

 

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο