Skip to content

Νέες ανάγκες, άλλη πολιτική, ανεπαρκής κυβέρνηση-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”ΤΑ ΝΕΑ”

‘’Το 2021 η χώρα είχε από τα μεγαλύτερα ελλείμματα στην Ευρωζώνη’’, ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στην επίκαιρη επερώτηση των βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με την ακρίβεια που μαστίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας, μετά από 31 μήνες διακυβέρνησης ΝΔ, μας ενημέρωσε ότι ‘’έχουμε το υψηλότερο χρέος στην Ευρωζώνη’’. Ξέχασε να αναφέρει ότι το 2021 διπλασιάστηκε το εμπορικό έλλειμμα και παραμένει ελλειμματικό το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, δομικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν μας είπε  ότι το 2021 οι απλήρωτοι φόροι έφτασαν τα 5,79 δις ευρώ και τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη τα 6,33 δις ευρώ, με τον ΕΝΦΙΑ να έχει εισπραξιμότητα 74%, προ της έξαρσης της ακρίβειας.

Εκτός, αν στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι οι πολίτες δεν θα πληρώσουν πρώτα το ρεύμα, τη διατροφή, το ενοίκιο και τη βενζίνη, αλλά θα δώσουν προτεραιότητα  στον ΕΝΦΙΑ σε 2 μήνες.

Καθώς έτσι έχει η δύσκολη αυτή κατάσταση, για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, η κυβέρνηση απαντά με το γνωστό ‘’δεν υπάρχουν λεφτόδενδρα’’  ή θα διευρυνθεί το έλλειμμα.

Αυτά, από μια Κυβέρνηση που πλήρωνε για μήνες το ενοίκιο  επιχειρήσεων της εστίασης που είχαν αυξήσει αρκετά  τις πωλήσεις τους, μόνο και μόνο γιατί υπάγονταν σε πληττόμενο ΚΑΔ. Επιπρόσθετα, σεβαστό ποσοστό των επιστρεπτέων προκαταβολών, αντί να λειτουργήσει ως μέτρο ανακούφισης , κατέληξε σε καταθέσεις και επενδύσεις.

Γιατί η κυβέρνηση δεν ζητά τη μείωση του ΦΠΑ (13%) σε βασικά είδη διατροφής, όπως ήδη ζητούν άλλες χώρες που έχουν συντελεστές 4-7% ;

Γιατί, σύμφωνα, με τον υπουργό  ‘’πρέπει να είναι απολύτως ασφαλές ότι η μείωση θα πάει στον πολίτη και δεν θα μείνει στην εφοδιαστική αλυσίδα’’. Η ’’αγωνία’’ αυτή προέρχεται από μια κυβέρνηση, που η αρμόδια υπηρεσία (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) για τον έλεγχο των φαινομένων αισχροκέρδειας δεν έχει επιβάλλει ούτε ένα πρόστιμο από τον Ιούλιο του 2021, με μόνο 1 έλεγχο σε πρατήρια καυσίμων και επιχειρήσεις χονδρικής εμπορίας τροφίμων να αποτυπώνεται στα  57 δελτία τύπου του  Υπουργείο Ανάπτυξης!

Λεφτόδενδρα  δεν υπάρχουν.  Η Κυβέρνηση θα μπορούσε όμως στα 350 εκατ. ευρώ π.χ., που ‘’εξοικονόμησε’’ κυρίως από την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ΕΝΦΙΑ για τις μεγαλύτερες ιδιοκτησίες, να προσθέσει άλλα 300 εκατ. ευρώ, ώστε να θεσπίσει ένα νέο ΕΚΑΣ και να στηρίξει 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους που καλούνται να αντέξουν σε αυτή τη συγκυρία, με συντάξεις 300-400 ευρώ (σύνολο δαπάνης 650 εκατ. ευρώ).

Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν οφείλεται στην μοίρα της. Επηρεάστηκε ασφαλώς  από την πανδημία και τις ανάγκες που γέννησε.  Φέρει κυρίαρχα, όμως, τη σφραγίδα της κυβέρνησης.  ΟΙ επιλογές της κρίνονται.

Ένα ποσό π.χ. 2-3 δις ευρώ, που πιθανόν θα προκύψει ως αχρείαστο δημοσιονομικό βάρος από τις κρατικές εγγυήσεις του ‘’Ηρακλή’’ και θα εγγραφεί στο χρέος, θα υπερκάλυπτε  τη μείωση 2% των ασφαλιστικών εισφορών για το 2022 για τις επιχειρήσεις, ελαφρύνοντάς τις μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού (σύνολο κρατικής δαπάνης 620 εκατ. ευρώ)

Και αυτό, ενώ ο ίδιος ο διοικητής της ΤτΕ είχε προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στο δημόσιο χρέος από το πρόγραμμα ‘’Ηρακλής’’ ήδη από τις 19/2/2021, στην  συνεδρίαση τα επιτροπής Οικονομικών για τα ‘’κόκκινα δάνεια’’, με την EUROSTAT να έχει ζητήσει να εγγραφεί το σύνολο των εγγυήσεων (23 δις) στο δημόσιο χρέος και την κυβέρνηση να διαπραγματεύεται την όσο το δυνατόν μικρότερη (ετήσια) δημοσιονομική επιβάρυνση.

Τα περιθώρια είναι, όντως, στενά, παρά το ‘’μαξιλάρι’’ των 40 δις, το μεγαλύτερο ποτέ.  Τα στενά τους όρια έγιναν ακόμα στενότερα από λάθη και επιλογές που κόστισαν στην οικονομία και  κοστίζουν στους πολίτες.

 

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο