Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για βολικός κυβερνητικός εταίρος-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΣΤΟ POLITICUS.GR
. H κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση. Ποιές είναι οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής στην αντιμετώπισή της με δεδομένο το γεγονός ότι οι συνέπειες του ουκρανικού ζητήματος θα είναι μακροχρόνιες;
Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις που έχουν οι διαρκείς ανατιμήσεις στην ελληνική κοινωνία. Ουσιαστικά οι Έλληνες πολίτες έχουν μείνει αβοήθητοι μπροστά σε αυτό το άγριο κύμα της ακρίβειας.
Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις , όπως:
–Η μείωση των φόρων στα καύσιμα και στην ενέργεια. Η Ελλάδα έχει την δεύτερη υψηλότερη φορολογία στην Ε.Ε, έχουμε τους υψηλότερους φόρους στα καύσιμα και στην ενέργεια που αντιστοιχούν στο 2,9% του ΑΕΠ έναντι 1,9% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.
– Το πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής και η μείωση των λοιπών χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, χρεώσεις οι οποίες -εν μέσω κρίσης- δεν μπορεί να υπερβαίνουν την αξία του κόστους ρεύματος.
-Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης αφού η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν μπορεί ο ΦΠΑ στο ψωμί και στο γάλα να είναι στο 13% όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται από 4% έως 7% ενώ κάποιες από αυτές τις χώρες προσανατολίζονται σε περαιτέρω μείωση.
- Έχουν επανέλθει τα σενάρια περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες από πλευράς κυβέρνησης. Αν τελικά τα σενάρια δεν επιβεβαιωθούν, το Κίνημα Αλλαγής προτίθεται να ζητήσει εκλογές το επόμενο διάστημα;
Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι στο σχεδιασμό της κυβέρνησης είναι οι πρόωρες εκλογές, όσο μπορούν ακόμα να καλύπτονται τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούν οι επιλογές αλλά και οι παραλείψεις της κυβέρνησης τη χώρα και την οικονομία.
Το έλεγα εδώ και καιρό και κυρίως την εποχή που είτε ο πρωθυπουργός ή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσαν ότι θα εξαντλήσουν την τετραετία.
Τα σενάρια των πρόωρων εκλογών ζυμώνονται και διακινούνται από την ίδια την κυβέρνηση, επιτείνοντας το κλίμα αβεβαιότητας και ρευστότητας.
Στην κοινοβουλευτική δημοκρατία πρόωρες εκλογές διεξάγονται μόνο αν χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση, κάτι που δεν θεωρείται πιθανό ή μετά από αίτημα της ίδιας της κυβέρνησης που θα επικαλεστεί κάποιο λόγο. Λόγο τον οποίο φαντάζομαι θα έχει προετοιμάσει κατάλληλα και θα τον έχει υποβάλλει στην κατάλληλη προεργασία, ώστε να είναι πειστικός.
- Τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σάς έχουν επανειλημμένα καλέσει να πάρετε συγκεκριμένες θέσεις. Για να χρησιμοποιήσω και μια φράση που ακούγεται πολύ το τελευταίο διάστημα, «να σταθείτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας», όπως τουλάχιστον το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Με ποιούς όρους θα εισερχόταν το Κίνημα Αλλαγής σε μια κυβέρνηση συνεργασίας;
Το Κίνημα Αλλαγής έχει συγκεκριμένες θέσεις και έχει σταθεί πολλές φορές στη σωστή πλευρά της ιστορίας, όταν κάποιοι ζούσαν στα Ζάππεια ή στις αυταπάτες τους, κάνοντας μικροκομματική στρατηγική με εύκολες υποσχέσεις και άλλους δρόμους, μόνο και μόνο για να αποκομίσουν κομματικά οφέλη.
Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλούνται από την αυτοδύναμη στρατηγική του Κινήματος Αλλαγής, περισσότερο όμως ενοχλούνται από τις προτάσεις που καταθέτουμε και τον πολιτικό μας λόγο.
Γιατί με αυτό τον τρόπο αντιλαμβάνονται όλοι ότι η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχουν τίποτα το θετικό να προτείνουν ή να προσφέρουν στη χώρα και στους πολίτες. Δοκιμάστηκαν και οι δύο και απέτυχαν.
Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω: το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για βολικός κυβερνητικός εταίρος. Ιδιαίτερα σε ένα περιεχόμενο διακυβέρνησης που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές, τις προγραμματικές μας προτάσεις αλλά και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών.
4.Πως κρίνετε τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη;
Θεωρώ ότι τα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας πάντα θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά.
Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώνει με ειλικρίνεια τον ελληνικό λαό. Γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ένα πλαίσιο συζήτησης που να περιλαμβάνει τις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.
Το πλαίσιο πρέπει να είναι πάντα οι κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Υπάρχουν κύκλοι στην Τουρκία που δεν δέχονται αυτούς τους κανόνες, θέλουν το Αιγαίο να αποτελεί ειδική περίπτωση, να μην υπόκειται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, θέλουν τα νησιά μας να μην έχουν υφαλοκρηπίδα, κατά παράβαση όλων των κανόνων που ισχύουν διεθνώς.
Όλα αυτά δεν αποτελούν πλαίσιο συζήτησης. Ούτε πιστεύω ότι θα υπάρξει ποτέ ελληνική κυβέρνηση που θα δεχθεί να συζητήσει, όχι μόνο αυτά τα ζητήματα, αλλά και το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και της αναθεώρησης διεθνών συνθηκών.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα χρειάζεται μια εθνική στρατηγική που θα έχει διαμορφωθεί με συναίνεση και συνεννόηση σε κορυφαίο θεσμικό επίπεδο. Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν αποτελούν αντικείμενο προσωπικών αποφάσεων του κ.Μητσοτάκη.