Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Βασικά σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλη Κατρίνη, στον REAL FM και τον Νίκο Χατζηνικολάου
Σχολιάζοντας το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δήλωσε:
Τα όσα εκτυλίχθηκαν στο ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζουν ένα κόμμα ‘’Πύργο της Βαβέλ’’, με εμφανές πρόβλημα συνεννόησης, με έναν πρόεδρο που ζητά επανεκλογή από τη βάση και λευκή επιταγή μέχρι τις εθνικές εκλογές και δεν του τα δίνει-αμφότερα-το συνέδριο.
Είναι κοινή διαπίστωση ότι αυτό που χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το έλλειμμα αξιοπιστίας και σοβαρότητας, την ώρα που η χώρα χρειάζεται μία αξιόπιστη και σοβαρή αντιπολίτευση απέναντι στον κ. Μητσοτάκη.
Αυτό, λοιπόν, το κενό έρχεται και το καλύπτει το ΠΑΣΟΚ εντός και εκτός Βουλής, με την τεκμηριωμένη κριτική που ασκεί και με τις αξιόπιστες προτάσεις που καταθέτει για τα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες.
Το ΠΑΣΟΚ αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αποδοχή από το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και προσδοκούμε ότι στις ευρωεκλογές του Ιουνίου η λαϊκή ετυμηγορία θα μας δώσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ούτως ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ να είναι η εναλλακτική κυβερνητική πρόταση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία.
Αναφερόμενος στο επίμαχο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστημίων ο Μιχάλης Κατρίνης τόνισε:
Η ίδρυση και η λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ εδώ και χρόνια, μια θέση που επικαιροποιήσαμε, με βάση το σκανδιναβικό μοντέλο που είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό που φέρνει η κυβέρνηση.
Αυτό που εισηγείται με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση, δεν είναι αυτό που το ΠΑΣΟΚ οραματίζεται, αλλά είναι μία βίαιη εισαγωγή ιδιωτικών πανεπιστημίων με τον μανδύα του ‘’μη κερδοσκοπικού παραρτήματος’’ και μάλιστα χωρίς καμία χωροταξική κατανομή.
Θα πρέπει να μας απαντήσει η κυβέρνηση αν στηρίζει το δημόσιο πανεπιστήμιο, αν στηρίζει τα περιφερειακά πανεπιστήμια και αν θα προβλέψει να μη γίνουν όλα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Και τα τρία ερωτήματα είναι ρητορικά, αφού είναι σαφής η ‘’επιχιερηματική’’ στόχευση της κυβέρνησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου και η εγκατάλειψη των περιφερειακών πανεπιστημίων.
Σχετικά με τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τις προκλήσεις της γειτονικής χώρας σημείωσε:
Είμαστε υπέρ της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, αλλά η θεώρηση της κυβέρνησης για ξαφνική βελτίωση των σχέσεων λόγω της διακήρυξης των Αθηνών, διαψεύστηκε από τις εξελίξεις.
Δεν είναι μόνο η προμήθεια των F-16 στην Τουρκία, αν και ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε ότι δεν θα δοθούν, αλλά και το ότι η Τουρκία εκβιάζει, απειλεί και συνεχίζει την ίδια αναθεωρητική πολιτική, με μια στρατηγική που επιβραβεύεται.
Θα πρέπει και οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ να κατανοήσουν ότι δεν μπορεί η Ελλάδα, η οποία σέβεται το διεθνές δίκαιο, αυτή τη στιγμή να υφίσταται μία πολιτική απειλών από την Τουρκία, στην οποία δεν επιβάλλονται κυρώσεις, ούτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Πώς είναι δυνατόν η Τουρκία να απειλεί τα σύνορα του ανατολικού άκρου της Ευρώπης και το ΝΑΤΟ να βλέπει την Ελλάδα και την Τουρκία με την ίδια ματιά;
Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας σέβεται το διεθνές δίκαιο και είναι παράγοντας σταθερότητας, η Τουρκία δεν υιοθετεί τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ σε σχέση με την εισβολή στην Ουκρανία, ούτε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, ενώ έχει και μία περίεργη στάση για όσα συμβαίνουν στη λωρίδα της Γάζας.