Skip to content

Αδιαφορία της κυβέρνησης για την αμυντική βιομηχανία και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

’Η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει κράτος-πελάτης και για αυτό αδιαφορεί για την αμυντική βιομηχανία, ενώ την ίδια στιγμή  η Τουρκία καλύπτει από τη δική της αμυντική βιομηχανία το 70% των αναγκών της.’’ τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σε ότι αφορά στη μετεγκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων αλλά και για το πότε θα ξεκινήσει ένα επιχειρησιακό και αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Τόνισε ότι τα  Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν πιστοποιημένη γραμμή παραγωγής  από το ΝΑΤΟ, γεγονός που ανοίγει προοπτικές για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια ζήτηση για την παραγωγή πυρομαχικών και συζήτηση δε ευρωπαϊκό επίπεδο για ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε και στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τη λειτουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων υλοποιείται από ιδιώτες και συνήθως στο εξωτερικό με πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Όπως είπε ο κ.Κατρίνης ‘’Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι απλά: η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, τα Ελληνικά Ναυπηγεία πρέπει να αναλαμβάνουν μέρος του κατασκευαστικού προγράμματος προμηθειών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.’’

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε το ζήτημα της υποχρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης ελληνικών  οπλικών συστημάτων, τη στιγμή που στη χώρα υπάρχει όχι  μόνο υψηλής ποιότητας επιστημονικό προσωπικό, αλλά και εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής σε αμυντικά συστήματα.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα με τη ναυπήγηση φρεγατών  Belharra, χωρίς να υπάρχει καμία συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων.

Ο κ.Κατρίνης αναφέρθηκε στα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων για τα οποία αδιαφορεί η κυβέρνηση και οδηγούν σε παραιτήσεις και αποχωρήσεις, ιδιαίτερα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα όπως:

-η απαλλαγή από τη φορολόγηση και η  αναβάθμιση του επιδόματος στόλου.

-η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος στα στελέχη των Ε.Δ

-η εναρμόνιση του μισθολογίου των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών με αυτό των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ανέφερε επίσης τα 5 προτάγματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ για την αμυντική πολιτική:

1) Η επένδυση σε σύγχρονο εξοπλισμό για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας, στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, με ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

2) Η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΑΒ, των Ναυπηγείων και των ΕΑΣ  σε όλα τα προγράμματα αναβάθμισης και απόκτησης οπλικών συστημάτων, αλλά και στην εν συνεχεία υποστήριξή τους.

3) Η  ανάπτυξη προγραμμάτων ασφάλειας πληροφοριών και εφοδιασμού σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα

4) Η  πλήρης επιχειρησιακή διακλαδική λειτουργία εθνικών συστημάτων, κυρίως στους τομείς των επικοινωνιών και διαχείρισης της πληροφορίας.

5) Η  επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η διαρκής εκπαίδευση, η μισθολογική και θεσμική αναβάθμιση για τα στελέχη, προκειμένου να μην υπάρχει διαρροή προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας μου:

Το ΠΑΣΟΚ, από θέση αρχής, αντιμετωπίζει πάντα με όρους εθνικής ευθύνης τα ζητήματα που αφορούν στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όπως όλοι γνωρίζουν, ψήφισε τις προμήθειες αμυντικών συστημάτων που ενισχύουν την την άμυνα της χώρας.

Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι αυτή η θέση αρχής συνιστά λευκή επιταγή ή απαλλάσσει την κυβέρνηση από τις ευθύνες της.

Ιδιαίτερα για τους χειρισμούς της στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας .

Τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα παραμένουν σε αδράνεια.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε για μία φορά ακόμα τη μετεγκατάσταση του εργοστασίου των ΕΑΣ στον Υμηττό.

Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

Υπάρχει κάποια πρόταση για το που θα μετεγκατασταθεί το εργοστάσιο των ΕΑΣ και κυρίως για το πότε θα ξεκινήσει ένα επιχειρησιακό και αναπτυξιακό πρόγραμμα;

Επισημαίνω ότι τα  Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα έχουν πιστοποιημένη γραμμή παραγωγής  από το ΝΑΤΟ, γεγονός που ανοίγει προοπτικές για την ανάπτυξη εξαγωγικής δραστηριότητας, τη στιγμή που υπάρχει παγκόσμια ζήτηση για την παραγωγή πυρομαχικών και η σχετική συζήτηση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας και αμυντικής βιομηχανίας.

Προφανώς, η κυβέρνηση έχει συμβιβαστεί με την ιδέα ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει κράτος-πελάτης.

Την ίδια στιγμή που η Τουρκία καλύπτει από τη δική της αμυντική βιομηχανία το 70% των αναγκών της.

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με τη λειτουργία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.

ΕΑΒ στην οποία υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό που αναλάμβανε τη συντήρηση των πτητικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ενώ τώρα, το μεγαλύτερο μέρος της συντήρησης αεροσκαφών και ελικοπτέρων υλοποιείται από ιδιώτες και συνήθως στο εξωτερικό με πολύ μεγαλύτερο κόστος.

Για εμάς τα πράγματα είναι απλά: η ΕΑΒ, τα ΕΑΣ, τα Ελληνικά Ναυπηγεία πρέπει να αναλαμβάνουν μέρος του κατασκευαστικού προγράμματος προμηθειών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Άκουσα πριν από λίγο καιρό, τον Υπουργό Άμυνας να αναφέρεται στη δημιουργία οικοσυστήματος καινοτομίας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια.

Εδώ θα είμαστε για να τα κρίνουμε όλα, όχι όμως στο πεδίο των εξαγγελιών, αλλά στο πεδίο των πράξεων.

Θέτω, όμως, το ερώτημα: τι ποσά διατέθηκαν εδώ και πέντε χρόνια για την έρευνα και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων;

Τη στιγμή που στη χώρα υπάρχει όχι  μόνο υψηλής ποιότητας επιστημονικό προσωπικό αλλά και εταιρείες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες αιχμής σε αμυντικά συστήματα.

Δεν μπορεί, κύριε Υπουργέ, να μιλάτε για οικοσυστήματα τεχνολογίας και να αγνοείτε λύσεις που υπάρχουν ήδη-όπως για την κατασκευή UAV-και αποτελούν αντικείμενο ανεξάρτητης έρευνας.

Είπα πριν ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να είναι χώρα-πελάτης.

Προωθείται η προμήθεια των F-35.

Σε μία τόσο ακριβή προμήθεια, σε ένα τόσο σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα δεν μπορεί η συμφωνία να μην συνδέεται με αντισταθμιστικό ή κατασκευαστικό έργο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Δεν χρειάζεται βέβαια να υπενθυμίσω τι έγινε στο πρόγραμμα με τη ναυπήγηση φρεγατών  Belharra, χωρίς καμία συμμετοχή των ελληνικών ναυπηγείων.

Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι οφείλει η κυβέρνηση να προβληματιστεί πολύ σοβαρά για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται ο ανθρώπινος παράγοντας στις Ένοπλες Δυνάμεις και ιδίως στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αναφέρομαι σε αποχωρήσεις, παραιτήσεις, ή όπως αλλιώς θέλετε να βαφτίσετε την αιμορραγία ανθρώπινου δυναμικού.

Πόσοι αλήθεια από την τάξη του 2014 της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένουν ακόμα στο Πολεμικό Ναυτικό ;

Είναι αλήθεια ότι έχουν παραμείνει μόνο 12 μάχιμοι και 4 μηχανικοί αξιωματικοί;

Ως πότε θα υποβαθμίζετε την πραγματικότητα και το πρόβλημα;

Πως θα καλύψετε τις ανάγκες σε προσωπικό των δύο φρεγατών Belharra που θα παραληφθούν εντός του 2025;

Θα δείτε επιτέλους το πρόβλημα για να δώσετε ουσιαστικά κίνητρα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με:

  • την απαλλαγή από τη φορολόγηση
  • την αναβάθμιση του επιδόματος στόλου,
  • την εναρμόνιση του μισθολογίου των σπουδαστών των Στρατιωτικών Σχολών με αυτό των Σωμάτων Ασφαλείας
  • τη χορήγηση στεγαστικού επιδόματος

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για εμάς στο ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά στην αμυντική πολιτική, υπάρχουν 5 προτάγματα:

1) Η επένδυση σε σύγχρονο εξοπλισμό για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας, στην έρευνα και την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, με ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

2) Η ουσιαστική συμμετοχή της ΕΑΒ, των Ναυπηγείων και των ΕΑΣ  σε όλα τα προγράμματα αναβάθμισης και απόκτησης οπλικών συστημάτων, αλλά και στην εν συνεχεία υποστήριξή τους.

3) Η  ανάπτυξη προγραμμάτων ασφάλειας πληροφοριών και εφοδιασμού σε κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα

4) Η  πλήρης επιχειρησιακή διακλαδική λειτουργία εθνικών συστημάτων, κυρίως στους τομείς των επικοινωνιών και διαχείρισης της πληροφορίας.

5) Η  επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, η διαρκής εκπαίδευση, η μισθολογική και θεσμική αναβάθμιση για τα στελέχη, προκειμένου να μην υπάρχει διαρροή προσωπικού στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Κύριε Υπουργέ,

Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις στον τομέα της Άμυνας, δεν έχει καμία σχέση με τις ιδεοληψίες άλλων, τις οποίες αντιμετωπίζατε με χαρακτηριστική ευκολία.

Θα είμαστε παρόντες ασκώντας έλεγχο, με όρους εθνικής ευθύνης .

Καταθέτοντας προτάσεις.

Θα είμαστε δίπλα στα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, στο τεράστιο αυτό ανθρώπινο κεφάλαιο.

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο