Skip to content

Δεν φοβάμαι τίποτα, δίνω τη μάχη με ψυχή και αισιοδοξία-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

-Ένας Βουλευτής Ηλείας για πρώτη φορά υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν όλοι σχεδόν οι άλλοι υποψήφιοι προέρχονται από την Αθήνα. Τι σημαίνει αυτό;

«Σημαίνει ότι κάποιος που δεν είναι από ‘’τζάκι’’ , δεν είναι ‘’πρίγκηπας’’ και δεν έχει την υποστήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων, τολμά όχι απλά να θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά ταυτόχρονα να καταθέσει και μια πολιτική πλατφόρμα που ανατρέπει την εικόνα της ψευδεπίγραφης κυριαρχίας του κ. Μητσοτάκη, που κυριαρχεί επειδή απέναντί του έχει δύο μικρά και αδύναμα κόμματα.

Έθεσα υποψηφιότητα με απόλυτη συναίσθηση ότι κάποιοι θα με πολεμήσουν γιατί πολύ απλά θέλουν να συνεχίσει να είναι Πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν φοβάμαι όμως τίποτα. Από την πρώτη στιγμή δίνω αυτή τη μάχη με ψυχή και αισιοδοξία».

-Με δεδομένο ότι ο Μιχάλης Κατρίνης «άνοιξε» τα φτερά του, πρέπει να αρχίσουμε να φοβόμαστε ότι θα σας χάσουμε από την Ηλεία;

 

«Όσο ψηλά και αν ανεβώ, έχω πάντα χαμηλά το βλέμμα μου γιατί η αλαζονεία και η έπαρση είναι στοιχεία ξένα προς τον χαρακτήρα μου.

Και όσο μπροστά και αν έχω προχωρήσει τον τελευταίο καιρό, κοιτάζω πάντα πίσω μου για να θυμάμαι από που και πως ξεκίνησα, ποιοι με αγκάλιασαν και με στήριξαν.

Η Ηλεία είναι το πιο μεγάλο κομμάτι μέσα στην καρδιά μου, ακόμα και αν εκλεγώ Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά όσο ψηλά και αν φτάσω, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Άλλωστε όπως θα έχετε παρατηρήσει ποτέ δεν σταμάτησα να αναδεικνύω τα προβλήματα του τόπου μου και να δίνω μάχες για αυτά».

-Ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σταθήκατε πολλές φορές απέναντι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή και είχατε σκληρή αντιπαράθεση κάθε φορά. Ήταν αυτό μια «πρόβα» για να αναδείξετε τα ηγετικά σας προσόντα και πόσο αυτό σας βοήθησε;

«Επικεφαλής της κοινοβουλευτικής μας ομάδας βρέθηκα λόγω της αδυναμίας του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ να βρίσκεται στη Βουλή και με την ομόφωνη στήριξη όλων των βουλευτών του Κινήματος. Και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ήμουν με πρόταση της Φώφης Γεννηματά και αργότερα και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ανταποκρίθηκα σε αυτήν την ευθύνη με επάρκεια, έκανα σκληρή αντιπαράθεση όχι με κραυγές αλλά με επιχειρήματα. Απέκτησα μεγάλη γνώση και εμπειρία.

Πιστεύω ότι το κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης είναι στη Βουλή. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να έχει έναν Πρόεδρο που θα είναι στη Βουλή, θα ασκεί αντιπολίτευση, θα διαμορφώνει θέσεις και προτάσεις, θα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες».

-Πώς κρίνετε τον κ. Μητσοτάκη ως αντίπαλο στην πολιτική και κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, με δεδομένο ότι το ζήσατε αυτό από πολύ κοντά…

«Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζεται από επαγγελματισμό σε αυτό που κάνει. Για αυτό και όποιος είναι απέναντί του, πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένος, να διαθέτει γνώση, εμπειρία και τσαγανό.

Δεν είναι ούτε άτρωτος, ούτε ανίκητος. Το αφήγημά του πάσχει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών το έχει πλέον αντιληφθεί.

Πρέπει όμως να έχει απέναντί του μια συγκροτημένη, στιβαρή, σοβαρή αντιπολίτευση και έναν Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που γνωρίζει να κάνει ουσιαστική αντιπολίτευση και να τον φέρνει σε δύσκολη θέση στο Κοινοβούλιο.

Σε ό,τι με αφορά, όσες φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι, ήμουν πάντα σκληρός, τεκμηριωμένος και η αντιπολίτευση που άσκησα συνοδευόταν πάντα από εναλλακτικές προτάσεις».

-Είστε ο μοναδικός υποψήφιος Πρόεδρος, που ξεκάθαρα και κατηγορηματικά, έχετε αποκλείσει κάθε πιθανότητα συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη στο μέλλον. Δεν φοβάστε ότι αυτό μπορεί να σας στερήσει Κεντρώους ψηφοφόρους;

«Νομίζω ότι αυτό το παραμύθι πρέπει να τελειώσει.

Εκφράζουν κάποιον πολίτη που αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώος, πρακτικές όπως οι υποκλοπές, η παραβίαση των κανόνων δικαίου και η συγκάλυψη των ευθυνών για τα Τέμπη;

Είναι κέντρο μια βιτρίνα της Νέας Δημοκρατίας με πρόσωπα προερχόμενα από το ΛΑΟΣ και την ακροδεξιά; Ή μήπως τους βαφτίζουμε και τους ξεπλένουμε ως κεντρώους;

Η αλαζονική και ακραία συμπεριφορά κυβερνητικών στελεχών, ταιριάζει σε μια κεντρώα αντίληψη;

Όσο για αυτούς που θέτουν ψευδεπίγραφα και δήθεν αθώα ερωτήματα για το αν το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στραφεί προς το Κέντρο ή προς τα Αριστερά, απαντώ: Η δημοκρατική παράταξη έχει ιδεολογία, έχει τον δικό της αξιακό κώδικα. Σε αυτόν πρέπει να στηριχθούμε και όχι να μεταλλαχθούμε.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορία, έχει ιδεολογία που αποτέλεσε και αποτελεί για χρόνια την Κιβωτό της δημοκρατικής παράταξης».

-Με δεδομένο ότι έχετε αποκλείσει κάθε πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, πώς θα προκύψει κυβέρνηση για τη χώρα; Ποια είναι η δική σας πρόταση;

«Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί θα πρέπει να συζητάμε για κυβέρνηση συνεργασίας με τη  Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ στον ρόλο του μικρού κυβερνητικού εταίρου που θα διασφαλίσει την παραμονή του κ. Μητσοτάκη στη θέση του Πρωθυπουργού και της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση.

Αντί να έχουμε ως πρώτο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης τι θα κάνουμε όταν η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι αυτοδύναμη, ας βάλουμε ως πρώτο θέμα και πρώτη προτεραιότητα τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι αυτοδύναμη.

Αυτή είναι η δική μου πρόταση, η Μεγάλη Παράταξη που θα δημιουργηθεί με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ και θα έχει ως κυβερνητικό πρόγραμμα πολιτικές που θυμίζουν ΠΑΣΟΚ».

-Είστε πράγματι ο μόνος που μιλάει για Μεγάλη Παράταξη. Αυτό σημαίνει διάλυση του ΠΑΣΟΚ και συνένωση με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της ευρύτερης Αριστεράς;

«Κόμματα με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν σβήνουν από τη συλλογική πολιτική και ιστορική συνείδηση.

Δεν αρκεί κάποιος να λέει ότι θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη. Πρέπει να παρουσιάζει ένα συνεκτικό, σοβαρό και αξιόπιστο πολιτικό σχέδιο που θα εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, την κοινωνική αντιπολίτευση που συνέτριψε στις ευρωεκλογές τη Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Και αυτή τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία δεν υπάρχει, αυτή τη στιγμή, ένα κόμμα που θα την εκφράσει. Αυτή είναι η αλήθεια έστω και αν δεν αρέσει σε κάποιους.

Γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, όταν η Νέα Δημοκρατία χάνει 1.100.000 ψηφοφόρους, ο ΣΥΡΙΖΑ 700.000 και το ΠΑΣΟΚ 100.000 και πλέον.

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία για τη μετάβαση σε μια Μεγάλη Παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας.

Όσοι συναρτούν αυτήν την πρωτοβουλία με την προσωπική τους επιβίωση ή την εντάσσουν σε τακτικισμούς, μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.

Και το χειρότερο είναι ότι δεν θέλουν να συνομιλήσουν με τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία, την κοινωνική αντιπολίτευση που τους έχει ξεπεράσει. Γιατί αυτή η κοινωνική αντιπολίτευση κατάφερε ένα καίριο χτύπημα στον κ. Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές. Κατάφερε αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν οι ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα.

Ή θα εκφράσουμε αυτήν τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία ή θα φυτοζωούμε μεταξύ του 13 και του 15% και θα παίζουμε το παιχνίδι του κ. Μητσοτάκη και όσων θέλουν να τον διατηρήσουν στην εξουσία».

 

https://www.patrisnews.com/michalis-katrinis-synenteyxi-stin-ef-patris-den-fovamai-tipota-dino-ti-machi-me-psychi-kai-aisiodoxia/

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο