Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Εξωτερική πολιτική summer edition… ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ”HELLASJOURNAL”
Ας αφήσουμε πίσω κάποια πράγματα για να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι… Αυτή ήταν η κατάληξη της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Τι συμφώνησε όμως ‘’ να αφήσουμε πίσω΄΄ ο κ.Μητσοτάκης με τον κ.Ερντογάν;
Η συνάντηση του κ.Μητσοτάκη με τον κ.Ερντογάν, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, επιβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός θεωρεί, όπως πολλά άλλα, προσωπική του υπόθεση την άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας.
Για αυτό και δεν υπήρξε ούτε συνεννόηση αλλά ούτε και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που διακινήθηκαν από κυβερνητικούς κύκλους, αναφέρεται ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω όσα συνέβησαν το 2020, τη στιγμή που η επιθυμία του Τούρκου προέδρου για μετατροπή των διαφορών μας με τους γείτονες από ευρωτουρκικό ζήτημα σε ελληνοτουρκικό, φαίνεται να ικανοποιεί τη στρατηγική και τις επιδιώξεις του κ. Ερντογάν.
Είναι άγνωστο αν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνει σε αυτά που συμφώνησε ότι θα αφήσει η χώρα πίσω και συνέβησαν το 2020:
-Την παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από το Oruc Reis για ένα και πλέον μήνα το περσινό καλοκαίρι
-Την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου και την τουρκική αξίωση για αποστρατιωτικοποίηση τους ενώ απειλούνται ευθέως, με τελευταίο περιστατικό αυτό που συνέβη στη Λέσβο με την Τούρκικη ακταιωρό.
-Την υβριδική επίθεση και απόπειρα εισβολής μεταναστών στην Έβρο που οργανώθηκε από το Τουρκικό κράτος και προκάλεσε την επίσκεψη ευρωπαίων αξιωματούχων
-Την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σε τζαμί με τη συνοδεία πρωτοφανών δηλώσεων από την Τουρκική πλευρά
-Το παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο που εξαφανίζει την επήρεια της Κρήτης και της Δωδεκανήσου στην ΑΟΖ
-Τις απειλές της Τουρκίας για γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας
-Τις παράνομες ενέργειες και κινήσεις της Τουρκίας στα Βαρώσια στην Αμμόχωστο, που έρχονται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Σε κάθε περίπτωση, ο κ.Πρωθυπουργός οφείλει να ενημερώσει για το περιεχόμενο της συζήτησης και της όποιας συμφωνίας του με τον κ.Ερντογάν, τους αρχηγούς των κομμάτων, τη Βουλή και τον Ελληνικό λαό.
Αυτό, βέβαια, που προκαλεί εντύπωση αλλά και ανησυχία είναι η εμμονή του πρωθυπουργού να μιλάει για ‘’οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών’’, τη στιγμή που η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά που διαχρονικά αναγνωρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις-από το 1974 έως σήμερα-είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας με βάση τα ισχύοντα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Είναι δεδομένη επίσης η τουρκική απαίτηση για την ένταξη στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών συζητήσεων όλων των ζητημάτων που η ίδια θεωρεί ότι υπάρχουν και έχει θέσει κατά καιρούς, σε μια προφανή αναθεωρητική στρατηγική. Από την αμφισβήτηση της κυριότητας νησιών και βραχονησίδων, ως την αποστρατιωκοποίηση νησιών του Αιγαίου και την αναθεώρηση διεθνών συνθηκών.
Αυτό που είναι εθνικά κρίσιμο είναι να μην υπάρξει Ελληνική κυβέρνηση που θα δεχθεί να κάνει συζητήσεις για όλα αυτά τα ζητήματα και κυρίως θα δεχθεί να παραπεμφθούν τα ζητήματα αυτά σε διεθνή διαιτησία, κάτι που θα συνιστά αποδοχή των απαράδεκτων και ανιστόρητων τουρκικών διεκδικήσεων.
Το Κίνημα Αλλαγής, έχοντας τις ρίζες του στις διαχρονικές πατριωτικές αξίες και θέσεις που εξέφρασε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να μείνει θεατής στα εθνικά μας θέματα, ούτε να εκχωρήσει εν λευκώ στον κ. Μητσοτάκη την εθνική ατζέντα.