Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας
Το Πανεπιστήμιο Πατρών πρέπει επιτέλους να τοποθετηθεί με πράξεις και όχι με διακηρύξεις και να ξεκαθαρίσει αν επιθυμεί την παρουσία και ενδυνάμωση των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία.
Η οργή πολιτών και θεσμικών φορέων της περιοχής είναι απόλυτα δικαιολογημένη.
Η επιστολή
Αγαπητέ κ. Παπαδόπουλε,
Ευχαριστώ για τη διαδικτυακή σας πρόκληση στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας
Η πρόσφατη εισήγηση της επιτροπής του Πανεπιστημιακού Πατρών προβλέπει την απομάκρυνση όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων από την Ηλεία, προκαλώντας ερωτηματικά αλλά και δικαιολογημένη οργή στους πολίτες και τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας, οι οποίοι με σειρά ψηφισμάτων και αποφάσεων έχουν δηλώσει τη διαφωνία τους με την εν λόγω εισήγηση.
Η εισήγηση δε λαμβάνει υπόψη τη μοναδικότητα του τμήματος Μουσειολογίας και την εγγύτητα στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά ούτε την πρωτιά της Ηλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αγροτική εξειδίκευση (EUROSTAT 2017). Δυστυχώς, δε λαμβάνει υπόψη ούτε την επιστολή του πρύτανη κ. Μπούρα ο οποίος στις 1/12/2020 ζητούσε ”ειδική γραμμή στήριξης” για το τμήμα Μουσειολογίας.
Σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις μου προς το υπουργείο Παιδείας, δε φάνηκαν οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας για την τύχη του τμήματος Μουσειολογίας, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για το αν η ”εισήγηση” της επιτροπής του Πανεπιστημίου Πατρών λειτουργεί ως προπομπός της αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης και της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση και των δύο τμημάτων στην Ηλεία. Ανάλογες ερωτήσεις έχουν απευθύνοι όλοι οι βουλευτές και αυτοδιοικητικοί της Ηλείας, χωρίς να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Κύριε πρόεδρε,
Ανεξάρτητα από την όποια εισήγηση, θα πρέπει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και να μας πει αν επιθυμεί την παρουσία και την ενδυνάμωση των πανεπιστημιακών τμημάτων στην Ηλεία. Με πράξεις, όχι με διακηρύξεις, αφού από τις 75 θέσεις μελών ΔΕΠ τα τελευταία δύο χρόνια, μόλις δύο(2!) προορίζονται για τμήματα που εδρεύουν στην Ηλεία.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για τη συνέχιση της λειτουργίας και την ενίσχυση των δύο υφιστάμενων τμημάτων (Γεωπονίας- Μουσειολογίας) και την παραμονή της Ηλείας στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, είναι μια απόφαση που θα την πάρει η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.
Και σε αυτή την κατεύθυνση, της παραμονής και ενίσχυσης των δύο τμημάτων, θα πρέπει να κινηθούμε και να στοχεύσουμε όλοι.
Με εκτίμηση,
Μιχάλης Κατρίνης
Βουλευτής Ηλείας
Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κινήματος Αλλαγής