Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε έναν βίαιο μετασχηματισμό της δομής της οικονομίας-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ Περιοδικό ΑΝΑΠΤΥΞΗ Δεκέμβριος 2022 ΤΟΥ ΕΒΕΑ
Κύριε Κατρίνη είστε από τους βουλευτές που ασκούν έντονη κριτική στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Πως βλέπετε να διαμορφώνεται η οικονομική κατάσταση τη νέα χρονιά και ποια είναι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ στην μάχη κατά της ακρίβειας;
Η κυβέρνηση κρατά, επιμελώς κρυμμένα κάτω από το χαλί, σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα. Δεν θέλει να βγουν στην επιφάνεια μέχρι τις εκλογές και οι λόγοι είναι ευνόητοι. Θα αντιληφθούν οι Έλληνες πολίτες, τόσο αυτά τα προβλήματα όσο και τις συνέπειες τους, αφού πρώτα θα έχουν ψηφίσει.
Σε ό,τι αφορά στα θέματα της ακρίβειας και εκεί η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλασματική εικόνα. Ποιος πιστεύει ότι αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους πολίτες που στενάζουν από την ακρίβεια;
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν:
-Μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης και στα πετρελαιοειδή.
-Αυξημένοι και ουσιαστικοί έλεγχοι στην αγορά
-Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και νέο ΕΚΑΣ για χαμηλοσυνταξιούχους.
-Δημιουργία κτιριακού αποθέματος για κοινωνική κατοικία και φοιτητική στέγη.
Για την διαχείριση της ενεργειακής κρίσης τι μπορεί να γίνει;
Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπολόγισε τελικά την έκτακτη εισφορά για παραγωγούς και προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στα 367 εκ.ευρώ , όταν το αρχικό πόρισμα της ΡΑΕ προέβλεπε 930 εκ.ευρώ. Και αυτό έγινε 8 μήνες μετά την εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή.
Είναι φανερό ότι με την ενεργειακή κρίση κάποιοι απέκτησαν υπερκέρδη και αυτούς δεν θέλει να τους αγγίξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει πρόταση για την επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή του ρεύματος.
Αυτό πρέπει να γίνει και όχι η κυβέρνηση να επιδοτεί, ουσιαστικά, τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τα έσοδα που εισπράττει και από τον υψηλό ΦΠΑ. Γιατί την κρίση ενέργειας στην Ελλάδα δεν μπορεί να την πληρώνουν όλοι-από τη βαριά βιομηχανία ως τον μακροχρόνια άνεργο- εκτός από τους προμηθευτές ενέργειας οι οποίοι τιμολογούν και εμπορεύονται χωρίς ρίσκο.
Πρέπει η παραγωγή ενέργειας να σταματήσει να αποτελεί ολιγοπώλιο, να ενισχυθούν οι ενεργειακές κοινότητες. Απαιτείται επίσης η ενίσχυση των υποδομών δικτύων μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας και αποθήκευσης ενέργειας, αφού λόγω κορεσμού του υπάρχοντος δικτύου απορρίπτονται μαζικά από τον ΔΕΔΔΗΕ οι αιτήσεις για σύνδεση νέων έργων, ενώ αυξάνονται διαρκώς οι αιτήσεις για οριστική σύνδεση με τον ΑΔΜΗΕ
Έχετε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στην απορρόφηση και όχι στην πραγματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, των θέσεων εργασίας και της εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τις μικρές επιχειρήσεις;
Η πρόταση της κυβέρνησης για την απορρόφηση-και όχι αξιοποίηση-των πόρων το Ταμείου Ανάκαμψης , όπως είχαμε επισημάνει από την αρχή, απέκλειε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Για αυτό άλλωστε η κυβέρνηση λειτούργησε μονομερώς στη διαμόρφωση του σχεδίου για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Γιατί δεν θέλει να υπάρχουν μικρές επιχειρήσεις στη χώρα, όταν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 99% και απασχολούν το 97% των εργαζόμενων στη χώρα.
Να υπενθυμίσω επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ από τις αρχές του 2022 είχε ζητήσει να υπάρχει ένα ανεξάρτητο όργανο σχεδιασμού και ελέγχου για την κατανομή αλλά και την αξιολόγηση της αποδοτικότητας των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Το άσχημο είναι ότι οι μικρές επιχειρήσεις , στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι αποκλεισμένες από τις τράπεζες και δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν και από το ΕΣΠΑ.
Η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο τις μικρές επιχειρήσεις. οδηγεί σε ένα βίαιο μετασχηματισμό της δομής της οικονομίας μας, στην οποία θα υπάρχει χώρος μόνο για μεγάλες επιχειρήσεις. Η πολιτική αυτή πρέπει να ηττηθεί και να ανακοπεί γιατί πλήττει την κοινωνική συνοχή και την επιχειρηματικότητα που είναι πολλαπλά τραυματισμένη μετά τις συνεχείς κρίσεις.
Έχετε επανειλημμένως μιλήσει για τον κίνδυνο που συνιστά για την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα το ιδιωτικό χρέος. Ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ;
Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει το εκρηκτικό αυτό πρόβλημα. Γιατί είναι φύσει αδύνατο να μην δημιουργηθούν ακραίες καταστάσεις όταν το ιδιωτικό χρέος υπερβαίνει τα 270 εκατομμύρια ευρώ και διαρκώς αυξάνεται.
Έχουμε συγκεκριμένη προγραμματική πρόταση που περιλαμβάνει:
-Μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές σε εφορία-ΕΦΚΑ με μείωση μέρους του χρέους για όσους τηρούν τη ρύθμιση ως και 30%
-Ένα νέο πλαίσιο ρυθμίσεων για τα κόκκινα δάνεια είτε προς τις τράπεζες είτε προς τα funds που θα εξαντλεί το περιθώριο δόσεων και θα αξιολογείται από διαμεσολαβητή για τη βιωσιμότητα των προτεινόμενων ρυθμίσεων
-Δικαίωμα αγοράς των δανείων πριν πουληθούν από τις τράπεζες στα funds ή και το αντίστροφο
-Προστασία της πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες
-Δίκαιη και βιώσιμη ρύθμιση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φρα΄γκο
Να υπογραμμίσω επίσης ότι κατέθεσα πριν μερικούς μήνες επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους αλλά ο κ.Μητσοτάκης απέφυγε να έρθει στη Βουλή και να γίνει συζήτηση.
Πως μπορούν να γίνουν bankable οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις;
Τα κριτήρια που έχουν επιβάλλει και εφαρμόζουν οι τράπεζες δεν επιτρέπουν στις μικρές επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στη ρευστότητα και στον τραπεζικό δανεισμό.
Και όλα αυτά ενώ οι τράπεζες άντλησαν δισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωσύστημα με αρνητικό επιτόκιο, ενώ και οι καταθέσεις αυξήθηκαν.
Οι τράπεζες οφείλουν να δημιουργήσουν και να ενεργοποιήσουν χρηματοδοτικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με κριτήριο τη βιωσιμότητά, τον εκσυγχρονισμό και τη μετεξέλιξή τους.
Χρειάζεται όμως και μια άλλη οικονομική πολιτική , ένα νέο στρατηγικό σχέδιο για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, τον προσανατολισμό τους στη ψηφιακή οικονομία, στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία.
Η γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα μπορεί να ενισχυθεί στις σημερινές συνθήκες ;
Το ποσοστό της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας είναι πολύ χαμηλό, είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 100η θέση με βάση τον Παγκόσμιο Δείκτη Ισότητας των Φύλων , του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2022.
Το ίδιο ισχύει και για τη νεανική επιχειρηματικότητα.
Χρειάζονται τολμηρές πολιτικές για να αναστραφεί αυτή η εικόνα. Για παράδειγμα ένα ουσιαστικό κίνητρο θα μπορούσε να είναι η απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές για μια τριετία ή πενταετία αλλά και ειδικά φορολογικά κίνητρα.
Ποια θεωρείτε ότι είναι η οδός που πρέπει να ακολουθήσει η πολιτεία για να προσφέρει προστασία στην πρώτη κατοικία;
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε, πραγματικά και ουσιαστικά, την πρώτη κατοικία.
Και εκ των πραγμάτων επιβεβαιώνεται ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να εγγυηθεί και πάλι την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για την προστασία της κύριας κατοικίας, της οποίας η αντικειμενική ή η εμπορική αξία δεν υπερβαίνει για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό το ποσό των 200.000 ευρώ και μπορεί να φτάνει μέχρι τις 300.000 ευρώ για μία 4μελή οικογένεια.
Η πρόταση μας προβλέπει ότι ο δανειολήπτης μπορεί να ζητήσει την προστασία της κύριας κατοικίας του, αναλαμβάνοντας να αποπληρώσει σε μία ρύθμιση που μπορεί να φτάνει μέχρι τα 35 χρόνια το ποσό που οι πιστωτές θα εισέπρατταν από τη ρευστοποίηση της. Και η προστασία θα δίνεται με δικαστική απόφαση, όπως ακριβώς προέβλεπε ο Ν.3869/10 της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ο οποίος κατασυκοφαντήθηκε αλλά αποτέλεσε τη μοναδική ασπίδα προστασίας για χιλιάδες αδύναμους δανειολήπτες μέσα στην κρίση.