Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Κάποιοι είχαν την αντίληψη ότι το Κυπριακό πρέπει να μπει στο ράφι-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ
«Λύση ή συμφωνία δεν μπορεί να
υπάρξει με ταυτόχρονη παρουσία
τουρκικών στρατευμάτων στην
Κύπρο αλλά και χωρίς να λυθεί το
θέμα των εποίκων» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, βουλευτής
Ν. Ηλείας και υποψήφιος για την
ηγεσία του κόμματος Μιχάλης Κατρίνης. Προσθέτει ότι «είναι καιρός
να δούμε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας Ενιαίας Εθνικής
Στρατηγικής που μπορεί να περιλαμβάνει τις εθνικές θέσεις για μια
βιώσιμη λύση του Κυπριακού έως
την επικαιροποίηση και διεύρυνση
του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος».
Για ποιο λόγο επισκεφθήκατε την Κύπρο;
Πάντα , κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής και πολιτικής μου διαδρομής, είχα έντονο και ειλικρινές ενδιαφέρον για τα εθνικά ζητήματα και βεβαίως τα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο. Για λόγους, όχι μόνο σημειολογικούς και συμβολικούς αλλά και ουσιαστικούς.
Θεωρώ ότι είναι απόλυτα λανθασμένη η διατύπωση ότι το Κυπριακό είναι ένα διμερές πρόβλημα είτε ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα είτε ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Όχι είναι ένα πρόβλημα που άπτεται των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ένα πρόβλημα παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής μιας ανεξάρτητης χώρας από την Τουρκία . Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα. Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή ξεπλένει την Τουρκία.
Πιστεύετε ότι το Κυπριακό είναι αλληλένδετο με τα ελληνοτουρκικά ;
Το γεγονός ότι είναι το Κυπριακό αποτελεί Διεθνές πρόβλημα , δε σημαίνει ότι δεν συνδέεται με την ελληνική εξωτερική πολιτική και την διπλωματία.
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και το Κυπριακό.
Και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να το καταστήσει σαφές. Υπάρχει ακόμα σε ισχύ το δικαίωμα του ‘’βέτο’’ σε θέματα που ενδιαφέρουν την Τουρκία και πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι αυτό το δικαίωμα μπορούμε να το ασκήσουμε.
Οι συγκυρίες στη παρούσα φάση συμβάλουν ώστε να υπάρξει βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και προοπτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού;
Προφανώς η διπλωματία είναι η προτιμητέα οδός αλλά δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις.
Το βιβλίο του κ.Νταβούτογλου για το ‘’ Στρατηγικό Βάθος’’ περιγράφει την αναθεωρητική και επιθετική πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας.
Αναφέρει ότι ‘’ ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος στην Κύπρο ,η Τουρκία όφειλε να τον εφεύρει αφού καμιά χώρα δεν μπορεί να μένει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου’’.
Έτσι αντιλαμβάνεται η Τουρκία την Κύπρο, δεν θέλει απλά τη διχοτόμηση αλλά τον πλήρη έλεγχο της.
Από την άλλη πλευρά το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και η
αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας απέναντι στη συνθήκη της Λωζάνης αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου.
Το είδαμε πρόσφατα στην Κάσο που η Τουρκία εμπόδισε δια των όπλων ένα διασυνοριακό ενεργειακό έργο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου.
Άρα, όσο και αν θέλουμε να υπάρχουν δίαυλοι διαλόγου και ανοιχτά διπλωματικά κανάλια , δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις
Πιστεύετε ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαχειρίζεται με ορθό τρόπο αυτή την ώρα το Κυπριακό παράλληλα με τα ελληνοτουρκικά;
Έχω πει και δημόσια στον ίδιο τον Πρωθυπουργό ότι ζητήματα όπως το Κυπριακό , υπερβαίνουν και πρόσωπα αλλά και το χρονικό ορίζοντα της θητείας μιας κυβέρνησης.
Είναι καιρός να δούμε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης μιας Ενιαίας Εθνικής Στρατηγικής που μπορεί να περιλαμβάνει τις εθνικές θέσεις για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού έως την επικαιροποίηση και διεύρυνση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.
Από τη στιγμή που υφίσταται απειλή αλλά και η παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο νησι, , πρέπει να επικαιροποιηθεί και να διευρυνθεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα.
Από εκεί και πέρα πρέπει να καταστεί σε όλους σαφές ότι:
-Λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή.
-Το 1974 δεν έγινε ειρηνευτική επιχείρηση. Υπήρξε παράνομη στρατιωτική εισβολή και κατοχή εδάφους μιας ανεξάρτητης χώρας. Πρέπει να το λέμε, να το υπενθυμίζουμε διαρκώς. Η ιστορία δεν ξαναγράφεται.
-Λύση ή συμφωνία δεν μπορεί να υπάρξει με ταυτόχρονη παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο αλλά και χωρίς να λυθεί το θέμα των εποίκων που έχει μεταφέρει στην Κύπρο η Τουρκία και της κατάληψης ελληνικών περιουσιών.
-Ναι στη δικοινοτική ομοσπονδία, αρκεί να είναι λειτουργική και όχι ετεροβαρής και διαλυτική, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα υβριδικό κράτος που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη μέρα.
Νιώθετε ότι το Κυπριακό δεν είναι ψηλά στην ατζέντα;
Kάποιοι είχαν την αντίληψη ότι το Κυπριακό πρέπει να μπει στο ράφι. προκειμένου να υπάρξει ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Θέλω να πιστεύω ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, το ελληνικό Υπουργείο εξωτερικών, η ελληνική πολιτική σκηνή και η διπλωματία σε καμία των περιπτώσεων δεν θα υιοθετήσουν τέτοιες αντιλήψεις.
Σε ότι αφορά της σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας πιστεύετε ότι υπάρχει ένα κενό;
Δεν θα ήθελα να πιστέψω ότι υπάρχει κενό. Για μένα αυτό είναι αδιανόητο.
Όσες προσπάθειες και αν κάνουν κάποιοι για να μας πείσουν ότι ο κατευνασμός και η φινλανδοποίηση της Ελλάδας μας εξασφαλίζουν την ησυχία μας, για μένα θέματα όπως η υπεράσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας αλλά και το Κυπριακό αποτελούν ζωτικά ζητήματα για την επιβίωση του ελληνισμού.
Η σοβαρότητα και η βαρύτητα του Κυπριακού υπερβαίνουν τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες και τον κύκλο της διακυβέρνησής τους.
Χρειάζεται ένα ενιαίο και αρραγές εθνικό μέτωπο που μπορεί να εκφραστεί με σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αλλά και κοινή συνάντηση με τη συμμετοχή της κυπριακής ηγεσίας και των πολιτικών δυνάμεων των αδελφών μας Κυπρίων.
Ναι στη δικοινοτική ομοσπονδία, αρκεί να είναι λειτουργική και όχι ετεροβαρής και διαλυτική, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα υβριδικό κράτος που δεν θα μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη μέρα. Μιλάμε για ενιαίο και όχι υβριδικό κράτος.
Και βέβαια δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Αυτό είναι ξεκάθαρο.
Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν να διεκδικήσετε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ;
Συμπληρώνω δέκα χρόνια κοινοβουλευτικής διαδρομής και έζησα την πορεία του πολιτικού μας χώρου. Έχω ξεκάθαρη άποψη και θεωρώ ότι ο ΠΑΣΟΚ πρέπει να προσδιορίσει δύο πράγματα.
Πρώτον να καταστήσει σαφές με ποιους είναι και με ποιους δεν είναι και δεύτερον να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργίας μιας Μεγάλης Παράταξης που θα εκφράσει τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που σήμερα αναζητά διέξοδο.
Το στίγμα της δικής σας υποψηφιότητας που σας διαφοροποιεί από τους ανθυποψηφίους σας ;
Δεν συμβιβάζομαι με ένα κόμμα του 13% και 15% που διεκδικεί τη δεύτερη θέση. Το ΠΑΣΟΚ που εγώ πρεσβεύω και υπερασπίζομαι δεν προσφέρεται για εκλογικός εταίρος της Νέας Δημοκρατίας. Δίνει όμως πραγματική ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες που έδειξαν την αντίθεση τους στις ευρωεκλογές προς τις πολιτικές του πρωθυπουργού Κυριάκο Μητσοτάκη. Στόχος μου μια μεγάλη παράταξη που θα έχει την ικανότητα να κυβερνήσει και θα αποτελείται από νέα, συγκροτημένα αξιόπιστα και άφθαρτα πρόσωπα.
Σε περίπτωση εκλογής σας θα αναζητήσετε συμμαχίες με άλλα κόμματα του προοδευτικού χώρου;
Η πλειοψηφία , μια μεγάλη και συντριπτική κοινωνική πλειοψηφία αποδοκιμάζει τον κ.Μητσοτάκη , αναζητά ελπίδα και μια εναλλακτική , σοβαρή και αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.
Δεν την βρίσκει όμως σε κανένα κόμμα. Γιατί κόμματα με ποσοστά 13 και 15% δεν αποτελούν κόμματα εξουσίας ούτε συνιστούν εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Αυτή είναι η αλήθεια, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει από αυτούς που είχαν την ευκαιρία αλλά δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν τις συνθήκες κατάρρευσης της Νέας Δημοκρατίας.
Θα αλλάξει όμως από αυτούς που θα αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης, αυτό δηλαδή που φοβάται όχι μόνο ο κ.Μητσοτάκης αλλά και άλλοι.
Την φοβούνται τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα που τους βολεύει αυτό το παρακμιακό πολιτικό σκηνικό.
Την φοβούνται όσοι θέλουν να κρατήσουν την κομματική εξουσία στο μικρόκοσμο ενός μικρομεσαίου κόμματος.
Την φοβούνται αυτοί που θέλουν βολικά μικρομεσαία κόμματα για να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και να παραμείνει Πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης.
Η Μεγάλη Παράταξη δεν σημαίνει συγκόλληση κομμάτων, είναι κάτι πολύ πιο ευρύτερο.
Περιλαμβάνει τους προοδευτικούς πολίτες, περιλαμβάνει τα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που απείχαν γιατί δεν είχαν τι να ψηφίσουν, μπορεί να συμπεριλάβει ακόμα και τους έντιμους πολίτες που μπορεί να ψήφισαν τη ΝΔ αλλά δεν ταυτίζονται με πολιτικές εξυπηρέτησης μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με τις υποκλοπές και με ανεπίτρεπτες υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα.
Μεγάλη Παράταξη σημαίνει προοδευτική, πολυσυλλεκτική και πατριωτική παράταξη.
Για να πιστέψουν ξανά οι Έλληνες σε κάτι μεγάλο
Για να αγαπήσουν ξανά οι Έλληνες την Ελλάδα.
Για να επιστρέψει η Ελλάδα στους Έλληνες.
Η επόμενη μέρα, μετά τις εκλογές μπορεί να βρει το κόμμα ενωμένο για μια δυνατή αντιπολίτευση ;
Δεν ανησυχώ για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Ουδέποτε το κόμμα μετά από εκλογή προέδρου είχε φαινόμενα διάσπασης. Από το 1996 μέχρι σήμερα το κόμμα μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση έβγαινε πιο δυνατό, πιο συγκροτημένο, πιο ενωμένο.
Το μόνο που φοβάμαι όμως είναι να συμβιβαστούμε με τη λογική ενός κόμματος που παλεύει για τη δεύτερη θέση με μικρομεσαία και αναιμικά ποσοστά.