Skip to content

Κίνδυνος για μαζικά λουκέτα και αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ROSA.GR

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ή θα δούμε μαζικά λουκέτα στην αγορά και αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα;

Είναι ορατός, δυστυχώς, ο κίνδυνος για μαζικά λουκέτα και αύξηση της ανεργίας το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν θέλω να ωραιοποιήσω τα πράγματα: αυτή είναι η εικόνα που έχω από τους ανθρώπους της αγοράς με τους οποίους μιλάω καθημερινά.  Οι στρόφιγγες των τραπεζών παραμένουν κλειστές για τη μικρομεσαία επιχείρηση, αφού μόνο 5 δισ. ευρώ έχουν διοχετευθεί στην αγορά από τη ρευστότητα 40 δισ. ευρώ που έχει λάβει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ, με αρνητικό επιτόκιο αλλά και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο εγγυάται τη ρευστότητα στις τράπεζες για να τη διοχετεύσουν στην αγορά και οι τράπεζες ‘’παρκάρουν’’ τη ρευστότητα αυτή σε ταμειακά διαθέσιμα στην ΕΚΤ και σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου!

Επιπλέον, οι τράπεζες εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια για τη χορήγηση δανείων στις επιχειρήσεις (μόλις 30.000 επιχειρήσεις από τα 830.000 ενεργά ΑΦΜ έχουν πρόσβαση), επιλογή την οποία επικροτεί η κυβέρνηση, η οποία απλά προσυπογράφει τις επιλογές των τραπεζών τους τελευταίους 18 μήνες.

Η ρευστότητα στην αγορά θα παραμείνει το μεγάλο ζητούμενο και για το 2021. Οι  προβλέψεις του προϋπολογισμού για το ΤΕΠΙΧ και το ταμείο εγγυοδοσίας είναι μηδενικές, ενώ η επιστρεπτέα προκαταβολή πρέπει να επεκταθεί στα 5,5 δις ευρώ το 2021, με το μεγαλύτερο τμήμα αυτής να αποτελεί ενίσχυση και όχι δάνειο. Αλλιώς, η αγορά θα στεγνώσει, με δραματικές συνέπειες για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση να επιδοτηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, ώστε να στηριχθούν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, αλλά και να εφαρμοστεί ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις με διαγραφή του 30% του συνολικού ποσού για όσους πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Μέχρι στιγμής, ο κ. Μητσοτάκης τηρεί σιγή ιχθύος. Αλλά αυτό είναι το πολιτικό DNA της Νέας Δημοκρατίας: να εθελοτυφλεί μπροστά σε κάθε λύση που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Πώς αξιολογείτε τον προϋπολογισμό του 2021; Κινείται σε θετική ή αρνητική κατεύθυνση;

H επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα για το 2021.Ο προϋπολογισμός δεν περιγράφει τη στρατηγική που χρειάζεται η οικονομία μετά από δέκα χρόνια κρίσης και δύο lockdown. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα εξαφανιστούν… ως διά μαγείας μέχρι το τέλος Απριλίου, αφού μέχρι τότε προβλέπονται μέτρα στήριξης της οικονομίας! Θα σας πω μόνο ότι  ο προϋπολογισμός προσδοκά για το πρώτο δίμηνο του 2021 περισσότερα έσοδα για το κράτος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό δίμηνο. Πώς, άραγε, θα γίνει αυτό με την αγορά κλειστή, τους εργαζόμενους σε αναστολή και τα χρέη να συσσωρεύονται; Από πού περιμένει η κυβέρνηση να εισπράξει αυτά τα 9,35 δισ. ευρώ που προϋπολογίζει; Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φωστήρας ή… νομπελίστας των οικονομικών για το καταλάβει. Αρκεί η κοινή λογική και η αίσθηση της πραγματικότητας.

Ο προϋπολογισμός δεν είναι τυχαία νούμερα σε κουτάκια. Απαιτεί σχεδιασμό, σοβαρότητα και κυρίως επαφή με την ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση παρουσίασε ένα προϋπολογισμό που αντί να είναι προσανατολισμένος στη στήριξη της αγοράς, αποσκοπεί μόνο στο να δώσει στους οίκους αξιολόγησης την εικόνα μιας διαχειρίσιμης κατάστασης. Δυστυχώς τις συνέπειες θα τις υποστούν χιλιάδες οικογένειες, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, συνολικά η οικονομία της χώρας,.

Εάν σας έλεγε ένας νέος επιχειρηματίας ότι σκοπεύει να ανοίξει επιχείρηση στην Ελλάδα, με την κατάσταση όπως είναι σήμερα, τι θα του λέγατε;

Δεν θα του έλεγα απλά ότι η συγκυρία είναι δύσκολη, αυτό το γνωρίζει ο καθένας. Και η πανδημία την κάνει ακόμα δυσκολότερη. Και αυτό το γνωρίζει. Ακόμα, η πολιτική της κυβέρνησης δεν προσφέρει την αναγκαία στήριξη στους νέους επιχειρηματίες. Το ξέρουν κι αυτό ή, αν δεν το ξέρουν,  θα το διαπιστώσουν γρήγορα. Στη σχετική έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ευκολία του επιχειρείν, η Ελλάδα είναι 156η στις 190 χώρες, τελευταία ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ, κάτω από χώρες όπως η Καμπότζη, η Σομαλία και η Ουγκάντα.

Θα προσπαθούσα λοιπόν, μιλώντας σε έναν νέο επιχειρηματία να αναδείξω κάποιες  άλλες όψεις, κρυμμένες αλλά σημαντικές. Θα του έλεγα λοιπόν ότι η πανδημία δημιουργεί  ένα νέο τοπίο, πολύ πιο δύσκολο, αλλά και με πολλές ευκαιρίες. Αν κάτι ανέδειξε η υγειονομική κρίση είναι ότι τα αμιγώς χρηματοοικονομικά κριτήρια δε διασφαλίζουν μια βιώσιμη επένδυση με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Οι επενδύσεις που σέβονται τους ανθρώπους, τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον θα είναι αυτές που θα δώσουν στην ελληνική οικονομία την αναπτυξιακή πνοή που χρειάζεται. Με δυο λόγια, θα του έλεγα να βασιστεί στη γνώση του, να αξιοποιήσει τις δυνατότητες της τεχνολογίας και της καινοτομίας, να βασιστεί στον ανθρώπινο παράγοντα (συνεργάτες, εργαζόμενούς, άλλους επιχειρηματίες, τοπική αγορά): οι άνθρωποι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα «κεφάλαια».

Εκλέγεσθε στον νομό Ηλείας και κατάγεστε από την Αρχαία Ολυμπία. Πώς είναι η κατάσταση στην περιφέρεια; Συνηθίζουμε να μιλάμε για την Αθήνα και τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ξεχνάμε τους συμπατριώτες μας στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τι γίνεται με την τοπική οικονομία, την παραγωγή, τους νέους ανθρώπους, ειδικά φέτος με την πανδημία…

Η Ηλεία είναι ένας τόπος με μεγάλες προοπτικές και ανθρώπους που εργάζονται σκληρά για να επιβιώσουν. Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος στον νομό προέρχεται από τον πρωτογενή τομέα. Για τους παραγωγούς φέτος, λόγω της πανδημίας και της μειωμένης ζήτησης η χρονιά δεν ήταν καλή. Στον αθέμιτο ανταγωνισμό των αθρόων εισαγωγών, ήρθε να προστεθεί η μειωμένη ζήτηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι ο μόνος κλάδος που δεν έχει λάβει καμία ελάφρυνση ως σήμερα, ενώ οι αποζημιώσεις δόθηκαν μόλις πριν λίγες μέρες. . Δεν είναι τυχαίο ότι έπρεπε να ψηφιστεί σχετική τροπολογία πριν 4 ημέρες για να μην κατασχεθούν οι αποζημιώσεις, αφού οι περισσότεροι αγρότες χρωστούν σε εφορία και τράπεζες. Αυτό έχει ορατές συνέπειες στην οικονομία της Ηλείας, όπως και σε όλες τις αγροτικές περιοχές της χώρας

Μεγάλο αγκάθι για την Ηλεία αποτελεί η καθυστέρηση κατασκευής του οδικού άξονα ‘’Πάτρα-Πύργος’’, για την οποία υπάρχουν διακομματικές και διαχρονικές ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσει από το 2007 ως σήμερα. Έχουμε καταβάλει βαρύ φόρο αίματος, ενώ υπονομεύεται η ανάπτυξη της περιοχής όσο μένει συγκοινωνιακά απομονωμένη. Μιας περιοχής στην οποία εδράζεται ο ‘’κάλλιστος της Ελλάδος τόπος’’, η Αρχαία Ολυμπία, παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το αθλητικό ιδεώδες και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε πρόσφατα για ολοκλήρωση του έργου ως τον Οκτώβριο του 2024. Θα επιμείνουμε και θα διεκδικούμε μέχρι να γίνει πραγματικότητα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ στο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου. Σας προβληματίζει αυτό; Πώς θα αλλάξει το τοπίο στο ζήτημα της ελευθεροτυπίας;

Ασφαλώς με προβληματίζει και μας προβληματίζει. Και μάλιστα πολύ σοβαρά. Στην Ελλάδα του 2020, η μονοφωνία των μέσων ενημέρωσης αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα. Τα στοιχεία που δώσαμε πρόσφατα στη δημοσιότητα τεκμηριώνουν την υπερεκπροσώπηση της ΝΔ στα κανάλια, εις βάρος της αντιπολίτευσης συνολικά και του Κινήματος Αλλαγής ειδικότερα.

Η κατάσταση αυτή δεν πλήττει μόνο  το Κίνημα Αλλαγής και την αντιπολίτευση, αλλά πρωτίστως  την ενημέρωση και τη δημοκρατία. Γιατί η πολυφωνική και αντικειμενική ενημέρωση είναι δικαίωμα των πολιτών και ουσιαστικό στοιχείο ενός κράτους δικαίου. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη  για την κατάσταση αυτή, γιατί, στο πλαίσιο μιας τυφλής επικοινωνιακής πολιτικής, ενορχηστρώνει μια μιντιακή εκστρατεία που εξωραΐζει το έργο της και αποκλείει τις αντίθετες φωνές.

Ήδη δημιουργήσαμε ένα παρατηρητήριο δημοσιότητας που θα μετρά και θα αξιολογεί την πολυφωνία των καναλιών, ενώ θα δημοσιοποιεί στοιχεία από τις εμφανίσεις πολιτικών στελεχών. Θα προχωρήσουμε και σε άλλες κινήσεις, απευθυνόμενοι σε θεσμικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, καθώς και στην κοινωνία των πολιτών. Γιατί, για να επαναλάβω τη γνωστή ρήση του μεγάλου φιλοσόφου Τζέρεμι Μπένθαμ, «Η δημοσίευσις είναι ψυχή της δικαιοσύνης». Και της δημοκρατίας, θα πρόσθετα, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε.

https://rosa.gr/michalis-katrinis-kindynos-gia/

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο