Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
‘’Κόκκινη γραμμή’’ για το ΠΑΣΟΚ η προστασία της κύριας κατοικίας-ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ
Η κυβέρνηση κρύβει ‘’κάτω από το χαλί’’ μέχρι τις εκλογές το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, παρότι ίσως αποτελεί τη μεγαλύτερη βόμβα στα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας της χώρας.
Τα στοιχεία, κατά τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ είναι αμείλικτα: το ιδιωτικό χρέος ανεβαίνει διαρκώς, υπερβαίνοντας πλέον τα 270 δις ευρώ, 4 εκατομμύρια ΑΦΜ χρωστούν στην εφορία, 2.300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούν στον ΕΦΚΑ, πάνω από 1 εκατομμύριο είναι τα «κόκκινα» δάνεια, 53.000 πλειστηριασμοί ολοκληρώθηκαν το 2022, άλλοι τόσοι θα προσδιοριστούν το 2023, ενώ 250.000 (!) ακίνητα συνολικά θα βγουν «στο σφυρί», μέχρι και το 2026.
Η σημερινή κυβέρνηση, ακολουθώντας την ίδια αποτυχημένη πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ, εφάρμοσε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των funds και των τραπεζών και ο οποίος μετά από 2 χρόνια εφαρμογής έχει πετύχει μόλις 4300 ρυθμίσεις. Αριθμός ελάχιστος, αν αναλογιστούμε τα πολλά εκατομμύρια οφειλετών που διαρκώς αυξάνονται, εξαιτίας της ακρίβειας και της αύξησης των επιτοκίων, την ίδια στιγμή που ο αριθμός των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κατέγραψε ρεκόρ το 2022.
Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις εκλογές, παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, χωρίς ωστόσο να κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για την πλήρη αποτυχία και της δικής του κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.
Με τις προτάσεις «της τελευταίας στιγμής», ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε οι πολίτες να ξεχάσουν πως ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτή που κατήργησε τον νόμο του ΠΑΣΟΚ για την προστασία της κύριας κατοικίας, θεσμοθέτησε τα funds και τις εταιρείες διαχείρισης στην Ελλάδα, ενώ εισήγαγε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.
Αυτό, ωστόσο, που οι πολίτες δεν ξεχνούν είναι ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που το 2010, με την πιο σκληρή τρόικα απέναντι, προστάτευσε την πρώτη κατοικία των αδύναμων δανειοληπτών ψηφίζοντας τον νόμο 3869/2010 (νόμο Κατσέλη). Και βέβαια δεν ξεχνούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε αυτόν τον ευεργετικό για χιλιάδες υπερχρεωμένους πολίτες νόμο, τον κατήργησε ως κυβέρνηση και ουδέποτε ζήτησε την επαναφορά του.
Το ΠΑΣΟΚ δεν περίμενε την προεκλογική περίοδο ή την απόφαση της ολομελείας του Αρείου Πάγου, για να ανακοινώσει το πρόγραμμά του για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της κύριας κατοικίας.
Από το 2019, το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σειρά προτάσεων και νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους και την προστασία των αδύναμων δανειοληπτών, που ενδεικτικά περιλαμβάνουν:
- την επαναφορά προστασίας της κύριας κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες
- την προστασία της αγροτικής περιουσίας ως μοναδικό μέσο επιβίωσης για αγρότες-κτηνοτρόφους
- την εξάντληση 240 δόσεων για την ρύθμιση των δανείων των πολιτών και το δικαίωμα του δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του πριν πουληθεί στα funds
- τη βιώσιμη λύση για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο με επιμερισμό του συναλλαγματικού κινδύνου και στις τράπεζες
- την προστασία των εγγυητών δανείου που σήμερα είναι εγκλωβισμένοι
- την επιβολή κανόνων στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και των funds, ώστε να μη δρουν ασύδοτα και εκβιαστικά
- την εφαρμογή των 120 δόσεων για τις οφειλές σε εφορία-ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30%, εφ’ όσον τηρείται η ρύθμιση.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ απέτυχαν παταγωδώς στο θέμα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, άφησαν απροστάτευτη την πρώτη και επέτρεψαν στα funds και τις εταιρείες διαχείρισης να δρουν ασύδοτα, απειλώντας με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, για δάνεια που αγόρασαν στο 10-15% της αξίας τους.
Μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, επειδή ακριβώς το θέτει ως κυρίαρχο ζήτημα, μπορεί να προστατεύσει την κύρια κατοικία και να επιβάλλει βιώσιμες προτάσεις για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, την προστασία των δανειοληπτών και την αποφυγή αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας.