Skip to content

Μεγάλη παράταξη, κόμμα εξουσίας ικανό να ενώσει και να κυβερνήσει-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

–Οι διαδικασίες για νέο Πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ δρομολογήθηκαν. Ποιο είναι το δικό σας πολιτικό στίγμα; Τι διαφορετικό κομίζετε σε σχέση με τους άλλους υποψήφιους;

Κύριε Βιτάλη στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν αναμετρώνται μόνο τα πρόσωπα. Σε αυτές τις εκλογές συγκρούονται τρεις αντιλήψεις.

Είναι η αντίληψη που μας λέει ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα, να συνεχίσουμε όπως πάμε με ποσοστά ενός μικρομεσαίου κόμματος και στόχο να πάρουμε τη δεύτερη θέση από το ΣΥΡΙΖΑ που ήδη διαλύεται.

Είναι μια δεύτερη αντίληψη, συντηρητικής λογικής και κατεύθυνσης  που υποκρύπτει ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και με τον κ.Μητσοτάκη για να παραμείνει Πρωθυπουργός ,με μόνη δικαιολογία να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη.

Και οι δύο αυτές αντιλήψεις εξασφαλίζουν την παραμονή του κ.Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία.

Και υπάρχει και μια τρίτη αντίληψη που εκφράζεται με τη δική μου υποψηφιότητα, τη δική μου πολιτική πλατφόρμα που έχει ως σημείο αναφοράς μια Μεγάλη Παράταξη, ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που θα ενώσει, θα συνθέσει, θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα νικήσει.

Πιστεύει κανείς ότι κόμματα του 13 ή του 15% μπορούν να αποτελέσουν απειλή για τον κ.Μητσοτάκη; Ένας είναι ο δρόμος που οδηγεί σε αλλαγή κυβέρνησης: η Μεγάλη Παράταξη.

 

– Έχετε συγκεκριμένο πρόγραμμα για πλήρη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και επαναφοράς του σε κυβερνητική τροχιά;

Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες .

Εγώ πιστεύω ότι πρέπει να απευθυνθούμε στη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που συνέτριψε τον κ.Μητσοτάκη στις εκλογές. Αυτοί είναι οι συνομιλητές μας.

Όλοι αυτοί  αυτοί απέρριψαν τη λογική των μικρομεσαίων κομμάτων του 13 και του 15% που διευκολύνουν την παραμονή του κ.Μητσοτάκη στην εξουσία και δεν αποτελούν κόμματα εξουσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί πλέον απειλή για κανέναν. Και ο κ.Μητσοτάκης έχασε χωρίς αντίπαλο στις ευρωεκλογές.

Υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία που περιμένει μια σοβαρή, αξιόπιστη και ρεαλιστική κυβερνητική πρόταση. Είναι όλοι αυτοί που ανέφερα αλλά και ακόμα περισσότεροι. Είναι αυτοί που απείχαν από τις εκλογές γιατί δεν είχαν τι να ψηφίσουν.

 

– Έχει αρχίσει ειδικά μετά τις ευρωεκλογές μια εκτεταμένη συζήτηση για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς και σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων. Μέχρι που μπορεί να φτάσει η συζήτηση αυτή; Αν εκλεγείτε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μπείτε και πως σε μια τέτοια διαδικασία και συζήτηση;

Η Μεγάλη Παράταξη για την οποία μιλάω  δεν μπορεί να γίνει με συγκολλήσεις, συνεννοήσεις και συμφωνίες κορυφής.

Δεν αποτελεί ζήτημα συνεννόησης μεταξύ ηγεσιών, που έτσι όπως έχουν συνηθίσει να λειτουργούν, είναι βέβαιο ότι θα επιλέξουν την άρνηση για να κρατήσουν την εξουσία τους σε ένα μικρομεσαίο ή μικρό κόμμα.

Είμαι ο μόνος που μιλάει για μια μεγάλη παράταξη . Και η μεγάλη αυτή παράταξη θα χτιστεί στη βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Με πολιτικές πρωτοβουλίες, προγραμματικές συγκλίσεις, κοινωνικό διάλογο.

Στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα. Ένα κόμμα όμως μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες και αυτό θα είναι το ΠΑΣΟΚ που θα βάλει ως στόχο μια Μεγάλη Παράταξη  που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Πρέπει να απευθυνθούμε στη βάση, στους πολίτες που έχουν προοδευτική κατεύθυνση και στα 3,5 εκατομμύρια πολιτών που δεν ψηφίζουν εδώ και καιρό γιατί δεν έχουν τι να ψηφίσουν.

Να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρότασης αρχών και πολιτικών διακυβέρνησης για όλα. Αυτή θα τεθεί σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο μέσα στην κοινωνία με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ.

Και υπάρχουν δυνάμεις που θα αγκαλιάσουν αυτή την πρωτοβουλία  και πολίτες που θα προσπεράσουν τις ηγεσίες άλλων κομμάτων που θα επιμείνουν στην άρνηση για να διατηρήσουν την κομματική τους εξουσία.

 

 

-Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να χαράξει αυτόνομη πορεία ή θα συζητήσει για μια συνεργασία με την ευρύτερη κεντροαριστερά;

Όσοι μιλούν για αυτόνομη πορεία γενικώς και αορίστως, εννοούν κατά βάση ένα συμβιβασμό με τη λογική ενός μικρομεσαίου κόμματος του 13%.  Εγώ δεν συμβιβάζομαι με αυτή τη λογική.

Η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ δεν αναιρεί την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα δώσει ελπίδα στους πολίτες και θα κερδίσει τις εκλογές.

Κάποιος πρέπει να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Και αυτός θα είναι το ΠΑΣΟΚ, με πολιτικές που θα θυμίζουν και θα είναι ΠΑΣΟΚ.

 

 

-Ενδεχόμενο προσέγγισης με την ΝΔ , ειδικά σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας βλέπετε;

Όσοι προωθούν αυτό το σενάριο, συνήθως το επενδύουν με το δήθεν αθώο επιχείρημα ΄΄ να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη’’.

Δηλαδή, το να μην αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη σημαίνει για κάποιους την να παραμείνει ως Πρωθυπουργός ο κ.Μητσοτάκης, σημαίνει να αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ τη διάλυση της δημόσιας υγείας, την καρτελοποίηση και τα ολιγοπώλια στην οικονομία, τη διάλυση και εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου, τις υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα, να αποδεχτούμε την αντίληψη ότι οι εθνικοί και οι ευρωπαϊκοί πόροι είναι για τους λίγους και τους ισχυρούς;

Γιατί αυτό σημαίνει μια συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και τον κ.Μητσοτάκη που έχουν  κάνει τις επιλογές τους, οι οποίες  δεν έχουν καμία σχέση με τις δικές μας επιλογές, με τις ανάγκες των πολιτών και της χώρας.

Εγώ είμαι πολύ μακριά από αυτές τις λογικές.

 

-Αυξήσεις πάλι στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος , επιστροφές επιδοτήσεων ρεύματος που ζητάει η Κυβέρνηση από μικρομεσαίες επιχειρήσει.Πόσο αντέχει πλέον ο πολίτης και ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας; Έχει το ΠΑΣΟΚ  εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στο ρεύμα;

Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και η κυβέρνηση είναι πολλαπλώς εκτεθειμένη. Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια τροφοδοτούν την ακρίβεια και επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα καρτέλ που διαμορφώνει μόνο του τις τιμές, δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα.

Ας μας εξηγήσει κάποιος τι συμβαίνει ή ας απαντήσει σε μια απλή και  αυτονόητη ερώτηση: όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει μειωθεί κατά 28,5% και όταν φέτος έχουμε περισσότερες ΑΠΕ σε σχέση με πέρυσι, πως γίνεται να αυξάνονται οι τιμές;

Σε αυτό το ερώτημα, η κυβέρνηση δεν έχει απάντηση.

Υπάρχει βέβαια και το ερώτημα γιατί δεν ενεργοποιούνται τα εργοστάσια λιγνίτη για να παράγουμε φθηνή ενέργεια. Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι γιατί μετά,  το καρτέλ αυτό δεν θα μπορεί να καθορίζει αυτές τις υψηλές τιμές μέσα από το φυσικό αέριο.

Βλέπουμε ότι αυτό που μας έλεγαν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών, δεν ισχύει. Έγινε το ακριβώς αντίθετο, ούτε ανταγωνισμός υπάρχει ούτε τίποτα.

Η κατάσταση αυτή δημιούργησε ολιγοπωλιακές καταστάσεις και καρτέλ. Το 2022 οι 4 μεγαλύτεροι Όμιλοι που παράγουν και δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας είχαν καθαρά κέρδη πάνω από 1,6 δις ευρώ. Και εισέπραξαν σε δύο χρόνια μόνο από επιδοτήσεις 8,2 δις ευρώ.

Είναι καιρός να γίνει σαφές ότι τα κόμματα δεν υπάρχουν για να εξυπηρετούν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Πρέπει να μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά ρεύματος, να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στο Χρηματιστήριο Ενέργειας που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό.

 

 

 

Πέρα από το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος έχουμε συνεχώς κύματα αυξήσεων και ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα ; Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση;

Μέχρι πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση έριχνε την ευθύνη για τις αυξήσεις στο ρεύμα και στα τρόφιμα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Διαψεύδεται όμως από την Τράπεζα της Ελλάδας , που σε έκθεση της επισημαίνει ότι ότι οι Έλληνες πληρώνουν τα τυποποιημένα προϊόντα έως και 10% υψηλότερα , και σε ορισμένα έως 100%, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Στην ευρωζώνη υπάρχει ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και δεν υπάρχουν εμπορικοί περιορισμοί ούτε και ζήτημα συναλλαγματικών ισοτιμιών, έχουμε το ίδιο νόμισμα όλοι. Άρα πως εξηγούνται όλα αυτά; Πως εξηγείται ότι η χώρα μας έχει διπλάσιο πληθωρισμό στα τρόφιμα από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Λύσεις υπάρχουν, το δρόμο τον έδειξε η Ισπανία με τη μείωση ή και το μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής. Λύσεις υπάρχουν με την λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά, με επιβολή πλαφόν σε περιθώρια κέρδους, με ένα ολιστικό σχέδιο που θα διασφαλίζει τη διατροφική επάρκεια της χώρας γιατί σήμερα εισάγουμε προϊόντα που άλλοτε η Ελλάδα είχε σε αφθονία, όπως φρούτα και λαχανικά.

 

-Το θέμα των υποκλοπών και πάλι στην επικαιρότητα μετά τις αποκαλύψεις για κοινές παρακολουθήσεις από ΕΥΠ και pretador . Υπάρχουν ακόμα πολιτικά ή νομικά εργαλεία ώστε να αποκαλυφθεί το τι πραγματικά συνέβη; 

Ο κ.Μητσοτάκης αισθάνεται ασφαλής και ανεξέλεγκτος μέσα από πρακτικές και μεθοδεύσεις συγκάλυψης.

Δεν είναι όμως έτσι. Υπάρχει ένα απόστημα με το οποίο δεν μπορεί να ζήσει για πολύ καιρό ακόμα η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία. Και υπάρχουν τρόποι αλλά και άνθρωποι με αποφασιστικότητα που θα αγωνιστούν για την αποκάλυψη της αλήθειας.

Υπάρχουν πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που δεν θεωρούν κανονικότητα τις υποκλοπές , μια ανεξέλεγκτη πολιτική εξουσία που παρακολουθεί όποιον θέλει και παραβιάζει το Κράτος Δικαίου. Και αυτές οι δυνάμεις μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε κοινοβουλευτικό, θεσμικό επίπεδο, στη Δικαιοσύνη αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο