Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Με ευχολόγια δεν λύνονται τα προβλήματα στη χώρα μας-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ”Η ΡΟΔΙΑΚΗ”
Πώς κρίνετε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και ειδικότερα τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων; Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα;
Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη μέρα, με δεδομένα τα βάρη που έχουν συσσωρευθεί μετά από δέκα χρόνια κρίσης και δυο lockdown. Γιατί, σίγουρα, οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα εξαφανιστούν ως διά μαγείας με τη νέα χρονιά, όπως πιστεύει η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή, όπου προβλέπει αυξημένα έσοδα για το 2021, ακόμα και στο πρώτο δίμηνο με την αγορά ανοικτή-κλειστή!
Η μικρομεσαία επιχείρηση είναι ο μεγάλος ασθενής των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, με τη ρευστότητα να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο και για το 2021. Το 2020 ήταν μια χρονιά με μειωμένους τζίρους, και αυξημένα χρέη, την ίδια στιγμή που τράπεζες έδωσαν ελάχιστα δάνεια στις επιχειρήσεις, παρότι η ρευστότητά τους είναι εγγυημένη από το δημόσιο και αγγίζει τα 40 δισ. Δεν τα λέω αυτά με εύκολη αντιπολιτευτική διάθεση, είναι η εικόνα που έχω διαμορφώσει από τον κόσμο της αγοράς, με τον οποίο μιλάω καθημερινά.
Η κυβέρνηση έκανε πολύ λίγα για να αντιμετωπίσει αυτή την πραγματικότητα και να στηρίξει τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. Αν η επιστρεπτέα προκαταβολή δεν επεκταθεί στα 5,5 δις την επόμενη χρονιά με το μεγαλύτερο τμήμα της να αποτελεί ενίσχυση και όχι δάνειο, τα μαζικά λουκέτα και οι απολύσεις θα είναι η νέα πραγματικότητα για τις μικρές επιχειρήσεις. Γι’ αυτό, ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε ζητήσει να επιδοτηθούν οι εισφορές για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, για να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην ανεργία, μέχρι να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν.
Σωστά μετατέθηκαν οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για τα τέλη Απριλίου. Όμως, πώς θα μπορέσουν οι επαγγελματίες να τις πληρώσουν όλες μαζί τον Μάιο, όταν έχουν τόσο καιρό κλειστά τα μαγαζιά τους και παραμένει ακόμα άγνωστο το πότε θα ξανανοίξουν; Με το click away; Ας μην εθελοτυφλεί άλλο η Κυβέρνηση. Όπως δεν υπάρχουν «λεφτόδεντρα» όταν το κράτος πρόκειται να δώσει, έτσι δεν υπάρχουν και όταν πρόκειται να εισπράξει. Που θα βρεθούν τα 9,35 δισ. έσοδα που έχει προϋπολογίσει για το πρώτο δίμηνο του 2021; Για αυτό εμείς λέμε ότι χρειάζονται δραστικά και γενναία μέτρα, όπως η ρύθμιση για τις 120 δόσεις σε όλες τις οφειλές με διαγραφή του 30% του συνολικού ποσού για όσους πληρώσουν κανονικά τις δόσεις τους.
Από τις αρχές του 2020, στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη, ζούμε στον αστερισμό του covid. Σήμερα, σε ποιο σημείο θεωρείτε ότι βρισκόμαστε και πώς βλέπετε να εξελίσσεται ο σχεδιασμός;
Η κυβέρνηση τους δέκα μήνες της πανδημίας πορεύεται χωρίς στρατηγική, εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι το «Βλέποντας και κάνοντας» αποτελεί σχέδιο. Το θέμα είναι εξαιρετικά ευαίσθητο, αφορά τη δημόσια υγεία και την ίδια την ανθρώπινη ζωή. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος όταν η Κυβέρνηση αναλώθηκε σε πανηγυρισμούς εκπέμποντας μηνύματα χαλαρότητας, αντί να φροντίσει να θωρακίσει τη χώρα εγκαίρως. Και έχει τεράστιες ευθύνες γι’ αυτό.
Σήμερα έχουμε ένα μεγάλο όπλο στα χέρια μας, το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ένα σπουδαίο επιστημονικό επίτευγμα που έχει φτάσει και στη χώρα μας. Βέβαια, έχουμε έχουμε ακόμα δρόμο μπροστά, οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Ο μαζικός εμβολιασμός είναι η μοναδική διέξοδος για να νικήσουμε το φόβο και να ξανακερδίσουμε τις ζωές μας. Είναι θέμα ευθύνης, ατομικό και συλλογικό. Η κυβέρνηση οφείλει να προγραμματίσει έγκαιρα τις σχετικές διαδικασίες για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού και διαγκωνισμού για το ποιος θα προηγηθεί.
Απαραίτητη προϋπόθεση, να προηγηθεί μια σοβαρή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Και σε αυτό είμαστε όλοι μαζί.
Πέρα από την υγεία και την οικονομία, η πανδημία έχει επηρεάσει καθοριστικά την καθημερινότητα. Πώς αποτιμάτε συνολικά τη στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό;
Η καθημερινότητα έχει αλλάξει σε όλα τα πεδία: εργασία, διαχείριση του χρόνου, ψυχαγωγία, ενδοοικογενειακές σχέσεις, εκπαίδευση. Το νιώθουμε όλοι και όλες. Και ενώ αλλάζουν όλα, η αδράνεια της κυβέρνησης είναι εμφανής σε όλο το εύρος της καθημερινότητας: από το δίκτυο που σέρνεται και τις εκκλήσεις του αρμόδιου Υπουργού να μη μπαίνουμε… όλοι μαζί στο facebook και το instagram, μέχρι την πανάκριβη χρέωση των δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, η χρήση των οποίων έχει αυξηθεί λόγω των συνθηκών, με το κόστος να είναι 60% υψηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Από τις καταχρηστικές χρεώσεις των τραπεζών – με τις οποίες η Κυβέρνηση αποφάσισε να ασχοληθεί μόλις πριν λίγες μέρες, έπειτα από σειρά ερωτήσεων και ενεργειών του Κινήματος Αλλαγής και αυστηρή σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέχρι την τηλεκπαίδευση στα σχολεία, με χιλιάδες μαθητές να μη διαθέτουν Η/Υ ή tablet για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.
Για ποιο λόγο έπρεπε να φτάσουμε μέσα Δεκεμβρίου για να πάρει η Κυβέρνηση την απόφαση να επιδοτήσει την αγορά υπολογιστή για μαθητές και φοιτητές, όταν οι ελλείψεις ήταν γνωστές από την πρώτη φάση; Ο υπολογιστής είναι στοιχειώδες εργαλείο εν μέσω πανδημίας, κάτι σαν αλφαβητάρι του 21ου αιώνα για την εκπαίδευση, τη μάθηση, τη γνώση, αλλά και την επικοινωνία, την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση, τις συναλλαγές. Τι άλλο μπορεί να δείχνει αυτό, εκτός από αδιαφορία για τις οικονομικά αδύναμες οικογένειες που στερούνται την πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης;
Σας ρώτησα μέχρι τώρα για την κυβέρνηση, θέλω όμως να έρθουμε και «στα του οίκου σας», στο Κίνημα Αλλαγής δηλαδή. Ποιες είναι οι βασικές προτεραιότητες της πολιτικής σας; Πώς αξιολογείτε την απήχηση της στην κοινωνία και πώς σχολιάζετε τις χαμηλές επιδόσεις που καταγράφει στις δημοσκοπήσεις;
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα, προτεραιότητα για όλους μας στο Κίνημα Αλλαγής είναι η υπεύθυνη αντιπολίτευση, με ρεαλιστικές προτάσεις που απαντούν στα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών. Η πολιτική μας θέλει να συνδυάσει τη βελτίωση της καθημερινότητας, την κοινωνική ευαισθησία, την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και τη διασφάλιση της αξιοπρεπούς εργασίας.
Σας θυμίζω τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει για την υγεία και την οικονομία, καθώς και την καθημερινή κοινοβουλευτική μας παρουσία. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων δεν μας ικανοποιούν, και είμαστε οι πρώτοι που το λέμε. Είμαι όμως, και είμαστε αισιόδοξοι, ότι αυτή η υπεύθυνη αντιπολίτευση –σκληρή όπου χρειάζεται, αλλά μακριά από εύκολες πλειοδοσίες και δημαγωγία– θα αποδώσει καρπούς σύντομα και δημοσκοπικά και πολιτικά.
Κάνουμε ένα μεγάλο άνοιγμα στον προοδευτικό και δημοκρατικό κόσμο, καθώς και στους πολίτες που αισθάνονται ότι αδικούνται και περιθωριοποιούνται. Εμείς ακούμε τους πολίτες και θέλουμε και πάλι να τους εκφράσουμε αυθεντικά. Να τους στηρίξουμε με έργα και πολιτικές, όπως έκανε πάντα το ΠΑΣΟΚ και άλλαξε τη ζωή τους. Και αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν παραχαράσσεται, πάρα τις όποιες προσπάθειες έγιναν για πολλά χρόνια και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία.
Φέτος ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό σε όλη την Ελλάδα. Η Ρόδος και τα Δωδεκάνησα το έζησαν έντονα αυτό, με πολύ μεγάλη πτώση των αφίξεων και του τζίρου. Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους;
Το καλοκαίρι ήταν πράγματι πολύ δύσκολο και μερικές φορές εξουθενωτικό, ειδικά για τις τοπικές οικονομίες που δραστηριοποιούνται έντονα στον τουρισμό, όπως στα Δωδεκάνησα και τη Ρόδο.
Οι επαγγελματικοί φορείς του νησιού, όπως γνωρίζω, έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις. Ανάμεσά τους, η μείωση των εισφορών, η επιδότηση της εργασίας, η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, η προστασία της επαγγελματικής στέγης, διευρυμένοι διακανονισμοί οφειλών. Ακόμα –και έχει μεγάλη σημασία αυτό– η δημιουργία εξειδικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων ρευστότητας, στα οποία η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έδειξε αυξημένα αντανακλαστικά, σε σχέση με την κεντρική διοίκηση.
Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην κατεύθυνση αυτή και όχι να συνεχίσει με ευχολόγια. Αν θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας πρέπει να στηριχτεί αποφασιστικά.
Εμείς ως Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζουμε σταθερά, και θα το κάνουμε και τώρα, όλα τα δίκαια αιτήματα του κλάδου του τουρισμού και των εργαζόμενων στον τουρισμό. Πρόσφατα καταθέσαμε τροπολογία για μειωμένο ΦΠΑ 6% στη διαμονή και την εστίαση το 2021, η οποία απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.
Προσωπικά έχω ασχοληθεί πολλές φορές με το ζήτημα των ασφυκτικών όρων και προθεσμιών που θέτει ο εκκαθαριστής της συνεταιριστικής τράπεζας Δωδεκανήσου, με τους πιο πολλούς από τους δανειολήπτες να είναι επαγγελματίες του τουρισμού. Για τους εργαζόμενους και εποχικά εργαζόμενους, έχουμε καταθέσει σειρά τροπολογιών και ερωτήσεων ώστε να τους καταβληθεί το επίδομα χωρίς τις αυστηρές αρχικές προϋποθέσεις.
Μέτρα όπως τα παραπάνω είναι αναγκαία, και για να ανακουφίσουν όσους έχουν πληγεί, αλλά και για να τους δώσουν προοπτική στη δύσκολη σεζόν που έρχεται. Πρέπει να δοθούν κίνητρα και σοβαρή στήριξη, ώστε η άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021 να είναι η αρχή της ανάκαμψης.