Skip to content

Νέες διαχωριστικές γραμμές-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Καταστροφικές πυρκαγιές, κατάρρευση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με δεκάδες περιστατικά σε ολόκληρη την Ελλάδα, ανεξέλεγκτη ακρίβεια και χαρακτηριστική ανεπάρκεια των μηχανισμών ελέγχου, πλήρης αδυναμία στοιχειώδους προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με δεκάδες περιοχές χωρίς νερό  για ύδρευση και άρδευση σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Αυτή είναι η καλοκαιρινή εικόνα του κ.Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.

Αν, όμως, ψάξουμε λίγο πιο βαθιά από την τρέχουσα καλοκαιρινή επικαιρότητα, η κυβερνητική πολιτική αυτή καθαυτή είναι που λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των προβλημάτων της καθημερινότητας όλων μας.

Και αυτό γιατί είναι ακριβώς η πολιτική που εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση που οδηγεί στην υποχώρηση του κράτους και την αποδιοργάνωση του δημοσίου τομέα, έναντι των ιδιωτικοποιήσεων και της παράδοσής του κράτους στην ανεξέλεγκτη αγορά των λίγων ισχυρών φίλων και συμμάχων του κ. Μητσοτάκη.

Σε αυτή του την υπόσχεση ο σημερινός πρωθυπουργός – σε αντίθεση με όλες τις άλλες – ήταν και είναι απολύτως συνεπής. Μικρός και άκρως πολιτικά ελεγχόμενος δημόσιος τομέας και πλήρης παράδοση των υπηρεσιών του στους μεγάλους και ισχυρούς ιδιώτες που λειτουργούν μονοπωλιακά ως εντολοδόχοι ενός ανίσχυρου κράτους, ενός κράτους που όταν το χρειάζεσαι, απλώς δεν υπάρχει.

Στις φωτιές, την υγεία, τη διαχείριση της ενέργειας, τη στεγαστική πολιτική, τη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μια πολιτική που λειτουργεί, τελικώς, εις βάρος της ανθεκτικότητας της χώρας και της επιβίωσης των πολιτών της. Μια πολιτική αντίθετη στην κοινωνία της αλληλεγγύης που αναπαράγει και εμβαθύνει τις ανισότητες, τους μεγάλους ταξικούς διαχωρισμούς και την φτωχοποίηση μεγάλου μέρους των πολιτών που χάνουν ευκαιρίες και δικαιώματα.

Ακριβώς εδώ βρίσκονται οι νέες πολιτικές και ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές που πρέπει να αναδείξει η δημοκρατική παράταξη και με ένα συνεκτικό πρόγραμμα ανόρθωσης της χώρας,ώστε να πείσει τους πολίτες για την ανάγκη ανατροπής των πολιτικών συσχετισμών.

Είναι ανάγκη να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στους πολίτες, να τους εξηγήσουμε γιατί η νέα κανονικότητα που υποσχέθηκε απλόχερα και ανέξοδα ο κ.Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν σημαίνει επιστροφή σε ένα παρελθόν προμνημονιακής ευμάρειας και ασφάλειας που υπονόησε, αλλά συνεπάγεται ένα δυστοπικό και υποθηκευμένο μέλλον, στο οποίο δεν χωρά η μεσαία τάξη, τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα της κοινωνίας και αυτοί που «ζουν με τους μισθούς τους», όπως έχει πει παλιότερα ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Με αυτό το σκεπτικό, είναι πρώτη μας προτεραιότητα η πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που μπορεί να ανατρέψει αυτήν την πολιτική, που να μπορεί όχι μόνο να κερδίσει τις εκλογές αλλά να έρθει σε ρήξη με το νέο συντηρητικό κατεστημένο που προσπαθεί να «χτίσει» με απόλυτη συνέπεια έργων, δράσεων και παραλείψεων η Νέα Δημοκρατία, τραυματίζοντας τους θεσμούς και το κοινωνικό σώμα.

Υπάρχει, ήδη, μια μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που μπορεί να αντιδρά και να κινητοποιείται. Την είδαμε στα Τέμπη, τις πυρκαγιές, τις δράσεις αλληλεγγύης, τις υποκλοπές και την υπεράσπιση των θεσμών.

Τώρα, που είναι σε όλους ορατή η μη ανατρέψιμη φθορά του κ.Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του, είναι η ώρα για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής δημοκρατικής πρότασης εξουσίας που θα ενώσει δυνάμεις και προοδευτικά σχήματα σε ένα σχέδιο ανόρθωσης της χώρας και αξιοπρεπούς επιβίωσης των Ελλήνων που υποφέρουν.  Αν όχι τώρα, πότε;

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο