Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Να οργανώσουμε την άμυνα μας απέναντι στον παιδικό καρκίνο -ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
15 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου. Μία μέρα που μας κάνει να σκεφτόμαστε ακόμα πιο έντονα ποιοι είναι οι πραγματικοί ήρωες σε αυτήν την ζωή. Οι αληθινοί μαχητές, που παρά την νεαρά και αθώα ηλικία τους, δίνουν καθημερινά έναν ύψιστο αγώνα απέναντι στον καρκίνο.
Υπολογίζεται ότι 300 παιδιά κάθε χρόνο νοσούν από νεοπλασματικές ασθένειες ενώ ο παιδικός καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θνησιμότητας στην παιδική ηλικία.
Αυτό που πρέπει όμως να γνωρίζουν όλοι είναι ότι κατά 70% ο παιδικός καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί ιατρικά και να θεωρηθεί ιάσιμος.
Ιδιαίτερα μάλιστα στις περιπτώσεις έγκαιρης διάγνωσης, το ποσοστό αυτό αυξάνεται.
Η σημερινή μέρα δεν έχει επετειακό χαρακτήρα. Αντίθετα, πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει ουσιαστικά.
Να στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτούς τους σύγχρονους ήρωες, τα παιδιά που δίνουν μια μάχη ζωής σε αυτή την τρυφερή ηλικία αλλά και τις οικογένειές τους. Γιατί αυτή τη μάχη τη δίνει όλη η οικογένεια.
Η Ελλάδα , δυστυχώς, δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου που να περιλαμβάνει ολοκληρωμένες και σύγχρονες δομές όχι μόνο στην κατεύθυνση θεραπείας και νοσηλείας αλλά και στον τομέα της ψυχολογικής υποστήριξης των παιδιών αυτών και των οικογενειών τους, που είναι εξίσου σημαντικός.
Σε διεθνές επίπεδο έχουν ενεργοποιηθεί και εφαρμόζονται Διεθνή Συνεργατικά Πρωτόκολλα Θεραπείας.
Τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα είναι προσαρμοσμένα στα πλέον σύγχρονα επιστημονικά ευρήματα για τη θεραπεία του παιδικού καρκίνου.
Η διάγνωση, η εξέλιξη και η θεραπεία της νόσου αποτελεί αντικείμενο συνεργασίας σε πραγματικό χρόνο με όλες τις συνεργατικές ομάδες που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Με αυτό τον τρόπο, μέσα από τη λειτουργία του συνεργατικού αυτού πρωτοκόλλου, καθορίζεται η θεραπεία η οποία επικαιροποιείται, αν χρειαστεί , ή αλλάζει σε πραγματικό χρόνο για κάθε ένα παιδί ξεχωριστά.
Με αυτό τον τρόπο, δεν χρειάζεται ελληνικές οικογένειες με παιδιά που νοσούν , να αναγκάζονται να πηγαίνουν στο εξωτερικό με ότι αυτό σημαίνει σε δαπάνες αλλά και σε ψυχολογική επιβάρυνση.
Ουσιαστικά με τη χρήση αυτών των πρωτοκόλλων, μπορούν να χρησιμοποιηθούν νέα φάρμακα αλλά και νέοι συνδυασμοί φαρμάκων που έχουν παράξει θετικά αποτελέσματα σε άλλες χώρες.
Στην Ελλάδα, η συμμετοχή της χώρας μας στα Διεθνή Πρωτόκολλα Θεραπείας του παιδικού καρκίνου, μπορεί να γίνει μέσα από την Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας.
Η παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου είναι μια ευκαιρία για να σταματήσουμε τα λόγια και να περάσουμε στα έργα και στις πράξεις. Το οφείλουμε σε αυτές τις παιδικές και αθώες ψυχές.