Ο Βουλευτής και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση έχει…
Μέτρα προστασίας από την ανεξέλεγκτη διακίνηση και τις «ελληνοποιήσεις» ξένης πατάτας – ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
To θέμα της λήψης μέτρων προστασίας παραγωγών και καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» και τη ανεξέλεγκτη διακίνηση ξένης πατάτας καλλιεργημένης με απαγορευμένα στην ΕΕ φυτοφάρμακα φέρνει στη Βουλή ο Μιχάλης Κατρίνης, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι χιλιάδες τόνοι πατάτας προερχόμενης από τρίτες χώρες και κυρίως από την Αίγυπτο εισέρχονται στην ελληνική αγορά και προκαλούν προβλήματα τόσο στους Έλληνες παραγωγούς, όσο και στους καταναλωτές.
Επικαλούμενος τις καταγγελίες των καταναλωτών αναφέρει ότι για την καλλιέργεια της πατάτας σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία, χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί ως επικίνδυνα εδώ και δεκαετίες στην χώρα μας και γενικότερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό σημαίνει ότι αυτές οι εισαγόμενες πατάτες εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ωστόσο, οι καταναλωτές αφενός δεν γνωρίζουν τις συνθήκες καλλιέργειας στις τρίτες χώρες όταν κάνουν την επιλογή τους, αφετέρου δεν γνωρίζουν, πολύ συχνά, ούτε και την πραγματική προέλευση του προϊόντος που αγοράζουν, λόγω των παράνομων «ελληνοποιήσεων».
Ταυτόχρονα, μεταφέροντας την εμπειρία των παραγωγών από την υπόθεση των παράνομων «ελληνοποιήσεων», τονίζει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να παραπλανηθούν τα ελεγκτικά κλιμάκια όταν, για παράδειγμα, επιχειρούν να προβούν σε εξέταση των παραστατικών στοιχείων που συνοδεύουν τα πωλούμενα προϊόντα, αφού συχνά ένα παραστατικό που αντιστοιχεί σε μία ποσότητα ελληνικού προϊόντος χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό για δεκαπλάσια ποσότητα εισαγόμενου.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αλλάξει η ακολουθούμενη μεθοδολογία και να υπάρχουν έλεγχοι καθ’ όλα τα στάδια της διακίνησης ενός προϊόντος «από το χωράφι στο ράφι», δηλαδή από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή.
Ο βουλευτής προσθέτει, επίσης, ότι ο υγειονομικός έλεγχος, μέσω του οποίου θα ανιχνεύεται η παρουσία υπολειμμάτων παράνομων φυτοφαρμάκων που είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούνται σε τρίτες χώρες, μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα στην ταυτοποίηση της προέλευσης των προϊόντων, σύμφωνα με την άποψη των παραγωγών.
Τέλος, αφού υπογραμμίζει ότι εκείνοι που αποκομίζουν τεράστια κέρδη εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών είναι ελάχιστοι μεγαλοεισαγωγείς και κάποια κυκλώματα που εμπλέκονται στη διαδικασία των παράνομων «ελληνοποιήσεων», ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
- Σε τι είδους ενέργειες και σε πόσους ελέγχους έχετε προβεί κατά το τελευταίο εξάμηνο α) για την αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων» πατάτας και β) για την ανίχνευση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων σε εισαγόμενες πατάτες; Τι αποτελέσματα είχαν αυτοί οι έλεγχοι;
- Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε στο εξής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παράνομων «ελληνοποιήσεων»;
- Προτίθεσθε να προχωρήσετε σε αλλαγές του σημερινού συστήματος ελέγχων, ώστε να ανιχνεύονται αποτελεσματικά αφενός τα «ελληνοποιημένα» προϊόντα και αφετέρου τα εισαγόμενα προϊόντα που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία;
- Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν ακολουθούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλλιέργειας, όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και του περιβάλλοντος;