Skip to content

Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα κυβερνήσει. Πώς, με ποιους και για ποιους; Άρθρο στο documento

Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα μου στη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου , ήμουν αποφασισμένος για δύο πράγματα:

-Να μην συμβιβαστώ με την εικόνα ενός μικρομεσαίου κόμματος του 13 και του 15% που θα έχει ως στόχο τη δεύτερη θέση.

-Να μιλήσω ξεκάθαρα και ανυποχώρητα για μια μεγάλη παράταξη που θα είναι κόμμα εξουσίας και θα κυβερνήσει.

Είμαι ίσως ο μόνος που μιλάει ξεκάθαρα για όλα αυτά. Γεννήθηκα όμως μέσα στο ΠΑΣΟΚ, όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας, ένα κίνημα που εξέφραζε μεγάλες και υπαρκτές κοινωνικές δυνάμεις.

Είναι δεδομένο ότι η συζήτηση για μια Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη δεν αρέσει σε κάποιους.

Ποιοι είναι αυτοί;

-Είναι αυτοί που θέλουν να συντηρηθεί το πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος και να διατηρηθεί η παραμονή του κ.Μητσοτάκη στην εξουσία.

-Είναι αυτοί που θέλουν να συντηρούν ένα μικρόκοσμο κομματικής γραφειοκρατίας και εξουσίας σε ένα μικρομεσαίο κόμμα και κάπου-κάπου να λένε ότι θα κερδίσουν τον κ.Μητσοτάκη ( στα λόγια βεβαίως)

-Είναι αυτοί που φλερτάρουν με τον κ.Μητσοτάκη και ότι αυτός εκπροσωπεί και αποπνέει και θεωρούν φυσιολογική τη συνεργασία μαζί του.

Κόμματα διαμαρτυρίας, κόμματα καταγραφής και μικρομεσαία κόμματα δεν συνιστούν απειλή για τη Νέα Δημοκρατία.

Πιστεύει κανείς ότι κόμματα του 13 και του 15% μπορούν να απειλήσουν τον κ.Μητσοτάκη; Μπορούν να εμπνεύσουν τους πολίτες ;

Λέει σε κάποιους τίποτα το γεγονός ότι το 60% και πλέον του Ελληνικού Λαού, δεν ψήφισε γιατί δεν είχε τι να ψηφίσει;

Ελπίδα και προοπτική μπορεί να υπάρχει μόνο με μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα είναι ικανή να κυβερνήσει, θα είναι κόμμα εξουσίας.

Η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης θα φύγουν όταν αποκτήσει πολιτική έκφραση η μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που έστειλε ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές.

Όλοι αυτοί δεν θα ψηφίσουν αυτόματα το νέο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , όποιος και αν είναι. Έχουν απαιτήσεις, αυστηρό κριτήριο. Για να έρθουν κοντά μας πρέπει να δουν τρία πράγματα: σοβαρότητα, αξιοπιστία και μια συγκροτημένη πρόταση διακυβέρνησης.

Πως θα δημιουργηθεί όμως η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη; Με τεχνητές συγκολλήσεις;

Όσοι αντιλαμβάνονται τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης ως άθροισμα πολιτικών κομμάτων, δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Αντίθετα πιστεύω στη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής  πλειοψηφίας.

Η νέα αυτή δημοκρατική και κοινωνική πλειοψηφία θα χτιστεί στη

βάση, χωρίς αθροίσματα και συνιστώσες. Και στις σημερινές συνθήκες, αυτό δεν μπορεί να το κάνει από μόνο του κανένα κόμμα.

‘Αρα προχωράμε στο ερώτημα με ποιους και πως θα χτιστεί αυτή η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.

Και η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι με ανοιχτές πρωτοβουλίες, μέσα στην κοινωνία και όχι μέσα σε κλειστά γραφεία. Να απευθυνθούμε στους δημοκρατικούς πολίτες και κυρίως στα εκατομμύρια των πολιτών που δεν ψηφίζουν εδώ και καιρό γιατί δεν έχουν τι να ψηφίσουν.

Να καταθέσουμε μια  ολοκληρωμένη πρόταση αρχών και πολιτικών διακυβέρνησης για όλα. Αυτή πρέπει να τεθεί σε ανοιχτό δημόσιο διάλογο μέσα στην κοινωνία με πρωτοβουλία ΠΑΣΟΚ, να συνδεθεί με μαζικές και συμμετοχικές διαδικασίες με τη συμμετοχή των πολιτών που θα προτείνουν, θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν.

Πεποίθηση μου είναι ότι  υπάρχουν δυνάμεις που θα την αγκαλιάσουν  αυτή την πρωτοβουλία και πολίτες που θα προσπεράσουν τις ηγεσίες  κομμάτων που θα επιμείνουν στην άρνηση για να διατηρήσουν την κομματική τους εξουσία σε ένα μικρομεσαίο κόμμα.

 

https://www.documentonews.gr/article/dialogos-documento-gia-tin-kentroaristera-katrinis-h-megali-dimokratiki-parataxi-poy-tha-kyvernisei-pos-me-poioys-kai-gia-poioys/

 

 

 

 

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο