Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες της Ηλείας αντιμετωπίζουν μειωμένες τιμές, αλλά και αδράνεια απο την κυβέρνηση -ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού επιβάλλουν στην κυβέρνηση να λάβει άμεσα αποφάσεις στήριξης του πρωτογενούς τομέα, πριν να είναι αργά» δήλωσε ο βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του σε κτηνοτροφικές και μεταποιητικές μονάδες του νομού.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε πως οι κτηνοτρόφοι, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αναγκάστηκαν να πουλήσουν σε πολύ χαμηλές τιμές φέτος αρνιά και κατσίκια, κρατώντας αρκετά από αυτά απούλητα στο στάβλο, χωρίς οι καταναλωτές να δουν μειωμένες τιμές στην αγορά κρέατος. Ταυτόχρονα, υπέστησαν αιφνίδια μείωση 8-10 λεπτών στην τιμή πώλησης του γάλακτος, ενώ η ζήτηση παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η τιμή για τον καταναλωτή παραμένει αναλλοίωτη. Μεγάλο είναι το πλήγμα και για τη χοιροτροφία, η οποία πλήττεται από τα κλειστά μαγαζιά, χωρίς να δικαιούται καμία ενίσχυση στο πλαίσιο της ΚΑΠ.
Όπως ανέφερε ο Ηλείος βουλευτής, ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί πρώιμης πατάτας, αφού η κρίση του κορωνοϊού σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Πολωνία (που αποτελούν και τις δυναμικές αγορές αυτή την περίοδο), αλλά κυρίως η διαταραχή της μεταφορικής αλυσίδας με μειωμένα δρομολόγια στο εξωτερικό, οδηγεί σε μείωση σχεδόν 50% της τιμής που πουλάει ο παραγωγός στο χωράφι, με πάνω από 100.000 τόνους πρώιμης πατάτας στην Ηλεία να είναι έτοιμες για συγκομιδή μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ανάλογα προβλήματα θα αντιμετωπίσει σύντομα και το καρπούζι με πολύ μικρότερο περιθώριο συγκομιδής στο χωράφι.
Ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής επανέφερε την πρόταση για προκαταβολή του 50% της επιδότησης από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τον Μάιο, καθώς και την ένταξη αγροτών και κτηνοτρόφων στις φορολογικές και ασφαλιστικές απαλλαγές και αναστολές δανειακών υποχρεώσεων για όσο ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα.
Ταυτόχρονα, ο βουλευτής ζήτησε την ενεργοποίηση του de minimis και άλλων ευρωπαϊκών πόρων με ενίσχυση 15ευρώ ανά θηλυκό ζώο για τα αιγοπρόβατα και 100 ευρώ ανά χοιρομητέρα, για να κρατηθούν ζωντανοί οι κτηνοτρόφοι της Ηλείας.
Επίσης, πρότεινε ότι για τη στήριξη των αγροτικών προϊόντων που πρέπει να διακινηθούν στις ευρωπαϊκές αγορές αυτό το διάστημα (πατάτα, καρπούζι) και με δεδομένη την άρση των περιορισμών στο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, δόκιμη θα ήταν η επιδότηση μεταφορικών δικτύων για αγροτικά προϊόντα, ώστε να διακινηθούν οι μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες στις καλύτερες δυνατές τιμές.
Ο κ. Κατρίνης υπενθύμισε ότι κατόπιν δικής του εισήγησης το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τροπολογία για την προστασία μέρους της γεωργικής γης από την εκποίηση από τις τράπεζες σε περίπτωση χρεών, ώστε να μπορούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να εξασφαλίζουν τα προς το ζην από το αγροτικό τους εισόδημα.
Τέλος, ο βουλευτής ανέφερε ότι «οι αγρότες δεν έχουν δει κανένα μέτρο ελάφρυνσης από την κυβέρνηση, ενώ αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα από τις χαμηλές τιμές, την ίδια στιγμή που απειλούνται με κατασχέσεις από τις τράπεζες και τα funds. Η Ηλεία είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας στην αγροτική εξειδίκευση (στοιχεία EUROSTAT) και πολλά προϊόντα της υπέστησαν (φράουλα) ή υφίστανται (πατάτα) τις συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Αν δε στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας, κινδυνεύει η διατροφική επάρκεια της χώρας και απειλείται με ερήμωση η ύπαιθρος». «Το έχει καταλάβει αυτό η κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε με νόημα ο κ. Κατρίνης.