Τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο…
Ο Μιχάλης Κατρίνης μιλά στην ΝΕΑ ΣΠΑΡΤΗ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε ο Μιχάλης Κατρίνης στην ΝΕΑ ΣΠΑΡΤΗ.
Πώς κρίνετε τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού; Θεωρείτε ότι πήρε εγκαίρως όλα τα μέτρα για να περιοριστεί η επέκταση του ιού;
Η κυβέρνηση υιοθέτησε τις εισηγήσεις των επιστημόνων, όπως έπρεπε να κάνει. Και καλά έκανε αφού με τον τρόπο αυτό περιορίστηκε η διασπορά του κορωνοϊού σε χαμηλά επίπεδα. Δε νομίζω ότι χρειάζονται θριαμβολογίες όταν γίνονται τα αυτονόητα, χωρίς να υποτιμώ τη σημασία των έγκαιρων αποφάσεων που πήρε η κυβέρνηση.
Aυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να οργανωθεί η ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, που θα πρέπει να γίνει με σύνεση και εφόσον έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Επίσης, η ενημέρωση και η προετοιμασία των πολιτών για πιθανό νέο κύμα της πανδημίας μετά από λίγο καιρό αλλά και η υγειονομική θωράκιση του πληθυσμού. Ακούω με ενδιαφέρον την πρόταση του καθηγητή Μόσιαλου να αγοράσει η Ελλάδα τις πατέντες για εμβόλια κατά του κορωνοϊού.
Ποιες πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία; Είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση;
Είναι δεδομένο ότι η οικονομία έχει μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια, θα υπάρχει ύφεση που κανείς δεν ξέρει το ακριβές της μέγεθος μαζί με απώλεια θέσεων εργασίας και αδυναμία λειτουργίας επιχειρήσεων. Ο ΟΟΣΑ μάλιστα εκτίμησε το μέγεθος της ύφεσης για το 2020 στο 35%! Ελπίζω να διαψευστεί, για το καλό όλων μας.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν εξαγγείλει μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας τους, που αντιστοιχούν στο 20% του ΑΕΠ τους, όπως η Ισπανία. Αυτή τη στιγμή δε διασφαλίζεται η συνέχιση λειτουργίας των επιχειρήσεων τη δύσκολη επόμενη ημέρα από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για να ενισχυθεί η ρευστότητα. Πρόσβαση στη ρευστότητα, μέσω χαμηλότοκου δανεισμού, πρέπει να έχει η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες βγήκαν τραυματισμένες από τη δεκαετή κρίση. Να θέσει και το κράτος κριτήρια για τη χρηματοδότηση και όχι μόνο οι τράπεζες. Και να προχωρήσει η κυβέρνηση σε δυναμικές κινήσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, σε αναλογία με τις υπόλοιπες χώρες και με τα δικά μας οικονομικά μεγέθη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1 δις ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής, που ουσιαστικά είναι χρήματα που όσοι πάρουν θα πρέπει να τα επιστρέψουν έντοκα, αντιστοιχεί σε 600.000 επιχειρήσεις, δηλαδή η υποτιθέμενη ρευστότητα που αντιστοιχεί σε κάθε επιχείρηση είναι 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο.
Επισημαίνω, επίσης, ότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κανένα μέτρο για τον τουρισμό, που συνεισφέρει άμεσα ή έμμεσα στο 20% του ΑΕΠ, ενώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μένουν εκτός της παράτασης καταβολής του επιδόματος ανεργίας! Μπορούμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη φετινή χρονιά λόγω της καλής υγειονομικής εικόνας της χώρας, αλλά ο τουρισμός θα υποστεί σοβαρό πλήγμα και πρέπει να στηριχθεί ανάλογα. Είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας με μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Το ΚΙΝΑΛ τι προτείνει για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων;
Το ΚΙΝΑΛ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις που περιλαμβάνουν κρατική εγγύηση δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενέσεις ρευστότητας με επιδοτήσεις βάσει τζίρου των τελευταίων 2 ετών, κάλυψη με το επίδομα όλων των εργαζομένων για την περίοδο ισχύος των περιοριστικών μέτρων , παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, άμεση καταβολή των συντάξεων που καθυστερούν, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στη διαμονή για να στηριχθεί ο τουρισμός , με παράλληλη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για την χορήγηση στους εργαζόμενους του κλάδου, του επιδόματος ανεργίας κατά τους χειμερινούς μήνες. Ζητήσαμε να στηριχθούν οι μακροχρόνια άνεργοι, αφού τη στιγμή που μιλάμε σχεδόν 500.000 συμπολίτες μας δεν έχουν κάποιο εισόδημα ή προοπτική εύρεσης εργασίας για να διασφαλίσουν τα προς το ζην.
Θα ήθελα επίσης να τονίσω ότι για εμάς δεν θα πρέπει να γίνει καμία συζήτηση για μείωση μισθών και συντάξεων, ενώ και η ΠΝΠ με τη μείωση της εργασίας και των μισθών κατά 50% εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ζητήσαμε την άμεση απόσυρσή της,
Από την κρίση αυτή όμως πλήττεται και η αγροτική οικονομία. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση πιστεύετε ότι συνιστούν μια προσωρινή ανακούφιση;
Νομίζω ότι είναι αστείο να συζητάμε για μέτρα ύψους 150 εκ.ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία δεν αποτελούν ούτε καν ασπιρίνη. Χρειάζονται μέτρα τόνωσης της ρευστότητας για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν, να παράγουν και να τροφοδοτήσουν την εσωτερική αγορά και να ενισχύσουν τον εξαγωγικό τους προσανατολισμό.
Οι αγρότες δεν έχουν τύχει φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών ή ρυθμίσεων των δανείων, ενώ περιμένουν τις επιστροφές ΦΠΑ και μείωση του κόστους παραγωγής ( ρεύμα, πετρέλαιο), αλλά και γρήγορη καταβολή των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
Η κυβέρνηση δείχνει να υποτιμά τόσο τα προβλήματα όσο και τη σημασία του πρωτογενούς τομέα στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της οικονομίας αλλά και στη μάχη για τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας, με δεδομένο ότι ζούμε έναν πρωτόγνωρο διατροφικό εθνικισμό με κλείσιμο των συνόρων σε πολλές χώρες για τη διακίνηση πρώτων υλών και τροφίμων
Στη Λακωνία υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για τη χαμηλή τιμή του ελαιολάδου. Υπάρχει τρόπος για να αλλάξει αυτή η εικόνα και να αποκτήσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα οι ελαιοπαραγωγοί;
Οι τιμές στις οποίες οι ελαιοπαραγωγοί αναγκάζονται να πουλήσουν το λάδι είναι οι χαμηλότερες της τελευταίας πενταετίας. Το υψηλό κόστος παραγωγής και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, επιδεινώνουν την κατάσταση.
Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την προώθηση ενός προϊόντος με υψηλή προστιθέμενη αξία ενώ η απουσία ελέγχων στην αγορά, οδηγεί στη διάθεση εισαγόμενου λαδιού, χαμηλής ποιότητας και σε χαμηλότερες τιμές σε συνδυασμό με το χαμηλό ποσοστό τυποποίησης του προϊόντος.
Η αλήθεια είναι ότι η Λακωνία είναι μία από τις πρωτοπόρες περιοχές στη διαχείριση και εμπορία ελαιολάδου, με ισχυρό εξαγωγικό προφίλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίσταται τις συνέπειες της γενικότερης κατάστασης.
Χρειάζονται μεγάλες και βαθιές αλλαγές, όπως η τυποποίηση με τη δημιουργία μεταποιητικών μονάδων από ομάδες παραγωγών και οι εντατικοί έλεγχοι στην αγορά για να παταχθεί το φαινόμενο της διάθεσης ‘’ελληνοποιημένου’’ λαδιού στην αγορά, που προέρχεται από εισαγωγή από άλλες χώρες.
Ζητήσαμε συγκεκριμένα μέτρα από την κυβέρνηση για να στηρίξει το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών και να ελέγξει τις ‘’ελληνοποιήσεις’’, αλλά δυστυχώς δεν έγινε κάτι συγκεκριμένο, όπως και με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Επίσης η κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποζημιωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που υπέστησαν από αιτίες που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και για να στηριχθεί η τιμή του ελαιόλαδου.