Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Ο πρωτογενής τομέας σε ‘’καθίζηση’’, εξαιτίας της κυβερνητικής αδράνειας-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τις καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα από την κυβερνητική αδράνεια και την επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας αναδεικνύει με ερώτηση του σε τέσσερεις συναρμόδιους Υπουργούς, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, μαζί με άλλους βουλευτές του κόμματος.
Παράλληλα, ο κ. Κατρίνης αναφέρεται:
- Στους φετινούς ανοιξιάτικους παγετούς, οι οποίοι προκάλεσαν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών, όχι μόνο στην ετήσια παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
- Στην ακαρπία που σε διάφορες καλλιέργειες ήταν το πιο συχνό φαινόμενο, ενώ οι δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου, για αποζημιώσεις εντός του έτους 2021, ειδικότερα για την βρώσιμη ελιά, δεν υλοποιήθηκαν.
- Στη μη υλοποίηση κορωνο-ενισχύσεων πάλι για τη βρώσιμη ελιά για προηγούμενα καλλιεργητικά έτη, η οποία παρότι έχει πολλές φορές εξαγγελθεί …ακόμη αναμένεται.
- Στις αμφίβολες και δυσανάλογες αποτιμήσεις των καταστροφών του φυτικού κεφαλαίου, για πληθώρα αγροτικών προϊόντων, εξαιτίας του αναχρονιστικού κανονιστικού πλαισίου του ΕΛΓΑ.
- Στις επιπλέον αυξήσεις πετρελαιοειδών, φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων και ζωοτροφών που επιδεινώνουν το ήδη βαρύ οικονομικό κλίμα του πρωτογενούς τομέα και οδηγούν για πρώτη φορά τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη καλλιεργειών λόγω υπερβολικού κόστους.
- Στις ανεξέλεγκτες αυξήσεις πετρελαιοειδών και ενέργειας οι οποίες επιβαρύνουν το κόστος αγοράς και εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν το 50%.
- Στις υπέρογκες αυξήσεις στις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την ρήτρα αναπροσαρμογής, οι οποίες ήρθαν να αποτελειώσουν στην κυριολεξία τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια ήδη δύσκολη καλλιεργητική χρονιά.
- Στις ανελαστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών της β’ δόσης για τους νέους αγρότες που έχουν ενταχτεί στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020, όπως και τις διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης, που προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα ρευστότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής ρωτά τους τέσσερεις συναρμόδιους Υπουργούς, πως σκοπεύουν να θεραπεύσουν τις αστάθειες που έχουν προκληθεί στον πρωτογενή τομέα και αποθαρρύνουν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους γεωργούς ή κτηνοτρόφους, καθώς και αν διαθέτουν σχέδιο εναλλακτικών και άμεσων τρόπων οικονομικής αποσυμφόρησης του πρωτογενούς τομέα, με αναπτυξιακό πρόσημο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: 1) τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό
2) Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκουρα
3) Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Α. Γεωργιάδη
4) Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκα
Θέμα: Καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα από την κυβερνητική αδράνεια και την επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων από την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή κρίση και την πανδημία».
Στα μόνιμα και κυρίαρχα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, όπως το εξαιρετικά ασταθές οικονομικό περιβάλλον, οι πολλές αβεβαιότητες στην αγορά, η συνεχή πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, η έντονη έλλειψη ρευστότητας και το πρόβλημα επισφαλειών οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ήλθαν να προστεθούν αυτά της πανδημίας, της κλιματική αλλαγής και της ενεργειακής κρίσης.
Οι φετινοί ανοιξιάτικοι παγετοί, όπως είναι γνωστό, προκάλεσαν ολοκληρωτικές καταστροφές στις καλλιέργειες αρκετών περιοχών, όχι μόνο στην ετήσια παραγωγή αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, με τους παραγωγούς να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Η ακαρπία σε διάφορες καλλιέργειες ήταν το πιο συχνό φαινόμενο, ενώ οι δεσμεύσεις του αρμόδιου Υπουργείου-κατόπιν Επίκαιρης Ερώτησής μας στο κοινοβούλιο- για αποζημιώσεις εντός του έτους 2021, ειδικότερα για την βρώσιμη ελιά, δεν υλοποιήθηκαν. Η κορωνοενίσχυση επίσης για τη βρώσιμη ελιά για προηγούμενα καλλιεργητικά έτη, η οποία έχει εξαγγελθεί, ουκ ολίγες φορές, από θεσμικούς και όχι μόνο φορείς ακόμη αναμένεται. Οι δε αποτιμήσεις των καταστροφών του φυτικού κεφαλαίου, όπως τα μήλα Τριπόλεως, τα κεράσια κλπ, οι οποίες καθίστανται αμφίβολες και δυσανάλογες σε σχέση πάντα με τα πραγματικά κόστη αποκατάστασης, ακολουθούν το αναχρονιστικό κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ.
Οι αυξήσεις επιπλέον σε πετρελαιοειδή, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, λιπάσματα και ζωοτροφές , ήρθαν να επιδεινώσουν το ήδη βαρύ οικονομικό κλίμα του πρωτογενούς τομέα και οδηγούν για πρώτη φορά τους παραγωγούς σε εγκατάλειψη καλλιεργειών λόγω υπερβολικού κόστους που τις καθιστά ζημιογόνες.
Παράλληλα, η μείωση του Φ.Π.Α. στις ζωοτροφές στο συντελεστή του 6% και η αύξηση του κόστους παραγωγής σε σχέση με τις πενιχρές ή και ανύπαρκτες αυξήσεις των παραγόμενων προϊόντων, έχει προκαλέσει ποικίλα προβλήματα και στην αγορά αλλά και στους κτηνοτρόφους.
Οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις πετρελαιοειδών και ενέργειας με τις επόμενες αυξήσεις των υλικών κατασκευής των αρδεύσεων, έχουν προκαλέσει αύξηση στο κόστος αγοράς και εγκατάστασης αρδευτικών συστημάτων, που σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν το 50%.
Επιπροσθέτως, μεγάλη αναστάτωση προκάλεσε στον αγροτικό κλάδο η απόφαση της κυβέρνησης για χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία αλλά μέχρι και στους ΟΤΑ, σύμφωνα με απαντητικό mail του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), προς αιτούντα αγρότη, να τους αποτάξει από μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος με άμεσο αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, με χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/MWH απεμπολώντας τη δυνατότητα της μειωμένης χρέωσης των 9,01 ευρώ/ MWH. Παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που έχουμε υποβάλλει, οι υπέρογκες αυξήσεις στις καταναλώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με την ρήτρα αναπροσαρμογής, ήρθαν να αποτελειώσουν στην κυριολεξία τους οικονομικούς προϋπολογισμούς των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σε μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά αφού τόσο το ύψος όσο και η περίοδος εφαρμογής από Σεπτέμβριο έως Δεκέμβριο του 2021 είναι εκτός πραγματικότητας.
Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν ανελαστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και κωλυσιεργίες με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών της β’ δόσης για τους νέους αγρότες που έχουν ενταχτεί στο Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020, ενώ οι διαδικασίες ελέγχων των εγκεκριμένων φακέλων σχεδίων βελτίωσης προχωρούν με υπερβολικά αργούς ρυθμούς, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη ρευστότητα τόσο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων όσο και των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα. Οι καθυστερήσεις στις αγροτικές άδειες γεωτρήσεων και τις άδειες χρήσης νερού, δοκιμάζουν τις αντοχές και την υπομονή όλων των ιδιοκτητών αρδευτικών γεωτρήσεων.
Επειδή οι εξαγγελίες για επιστροφή ή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μόνο σε μέλη συνεργατικών ομάδων αποκλείει χιλιάδες παραγωγούς από την οποιαδήποτε οικονομική ελάφρυνση, καθιστώντας τους μη ανταγωνιστικούς στην ίδια τους τη χώρα και δημιουργεί διαχωρισμούς πολιτών στον ίδιο παραγωγικό τομέα.
Επειδή η αστάθεια που έχει προκληθεί στον πρωτογενή τομέα αποθαρρύνει και αποκαρδιώνει ακόμη και τους πιο αισιόδοξους δυνητικούς γεωργούς ή κτηνοτρόφους.
Επειδή οι αγρότες με εκκρεμείς φορολογικές και ασφαλιστικές και δημοτικές εκκρεμότητες, κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021 και έτσι δεν γίνεται σαφής η διάκριση των κακοπληρωτών από τους οικονομικά ασθενέστερους
Επειδή η μείωση του Φ.Π.Α. σε ένα είδος πρώτης ανάγκης για τους κτηνοτρόφους, δεν μπορεί να ισοσκελίσει τις υπέρογκες αυξήσεις σε ζωοτροφές , πετρελαιοειδή και ενέργεια
Επειδή πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικοί και άμεσοι τρόποι οικονομικής αποσυμφόρησης του πρωτογενούς τομέα που θα έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί :
- Σκοπεύετε να προχωρήσετε άμεσα σε τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ με σκοπό την άμεση διαδικασία αποπληρωμής των πληγέντων παραγωγών που εκκρεμούν για πάνω από δύο χρόνια;
- Προτίθεστε να προβείτε σε άμεση ουσιαστικής βελτίωσης της νομοθετικής ρύθμισης για την ενίσχυση του ενεργειακού κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων;
- Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για την εξισορρόπηση και την εξομάλυνση των τιμών των φυτοπροστετυτικών προϊόντων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών με μοναδικό σκοπό την διατήρηση της υφιστάμενης παραγωγικής ικανότητας και της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων;
- Προτίθεστε να νομοθετήσετε άμεσα την γραφειοκρατική απλούστευση των διαδικασιών εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων των θεμάτων που άπτονται του πρωτογενούς τομέα;