Skip to content

Το ‘’επιτελικό κράτος’’ του Μαξίμου βλάπτει πολύ σοβαρά την Ηλεία-ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ηλεία έχει αδικηθεί, διαχρονικά και κατάφωρα, από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Ένας τόπος που βρέθηκε στη δίνη της πιο μεγάλης περιβαλλοντικής και ανθρώπινης τραγωδίας, άξιζε και αξίζει καλύτερης τύχης.

Η Ηλεία αποκλείστηκε από τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, με αναπτυξιακό και παραγωγικό πρόσημο.

Ο δρόμος ‘’Πάτρα-Πύργος’’ έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και καιρό. Οι ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης είναι δεδομένες, ως πότε όμως θα λειτουργούν ως εύκολο άλλοθι για τη σημερινή κυβέρνηση;

Ιδίως όταν δεν υπάρχει ακόμα έγκριση της Ε.Ε στο σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την υλοποίηση του έργου 1 χρόνο πριν.

Στην ίδια κατεύθυνση της ματαίωσης και της υποβάθμισης, κινείται και ο πρωτοφανής αποκλεισμός της Ηλείας από το χάρτη της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, αφού η περιβόητη πανελλαδική αξιολόγηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης…εξαντλήθηκε στην κατάργηση των 2 τμημάτων της Ηλείας!

Οι  ευθύνες δεν περιορίζονται μόνο στο Υπουργείο Παιδείας σε ότι έχει σχέση με την κατάργηση των τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας ή στο Υπουργείο Υποδομών για το δρόμο ‘’Πάτρα-Πύργος’’ ή στο Υπουργείο Οικονομικών για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αυτοί που έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη , κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Αναφέρομαι στο σοβιετικού τύπου μοντέλο διακυβέρνησης του κ.Μητσοτάκη που έχει καταργήσει ουσιαστικά την εκτελεστική και νομοθετική διαδικασία και παίρνει όλες τις σοβαρές αποφάσεις. Συχνά, με αυθαίρετο τρόπο που αποπνέει ένα νέο καθεστωτισμό.

Η πρόταση για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης σχηματοποιήθηκε από το ‘’επιτελικό κράτος’’, από τους 2-3 ανθρώπους που κυβερνούν τη χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κανένας ουσιαστικός διάλογος δεν έγινε με την κοινωνία, τις παραγωγικές τάξεις, τα πολιτικά κόμματα.

Η καθυστέρηση στο έργο του δρόμου ‘’Πάτρα-Πύργος’’ είναι αδικαιολόγητη, 2 χρόνια μετά τη δέσμευση Μητσοτάκη στην Ανδραβίδα για ‘’μία από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης’’. Πρώτης προτεραιότητας αποδείχθηκε ο ΒΟΑΚ (Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης) για τον οποίο αρχικά δεσμεύτηκαν οι επιστροφές κερδών από τα SMPs και τα ΑNFAs (ομιλία Μητσοτάκη στον προϋπολογισμό 2020) και όταν το σενάριο αυτό δεν ευδοκίμησε, το συγκεκριμένο έργο προτάθηκε και εντάχθηκε στα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Για το ‘’Πάτρα-Πύργος’’ ακόμα περιμένουμε την έγκριση της Ε.Ε. …

Ο ‘’ξαφνικός θάνατος’’ για τα τμήματα Μουσειολογίας και Γεωπονίας που εδρεύουν στην Ηλεία, ήταν απόφαση αυτού του συστήματος. Ο ρόλος του ‘’εκτελεστή’’ ανατέθηκε στο Υπουργείο Παιδείας, που ‘’υπέδειξε’’ στο Πανεπιστήμιο Πατρών την οριστική του εισήγηση για κλείσιμο των δύο τμημάτων την ίδια την ημέρα της οριστικής ανακοίνωσης. Η ουσία όμως είναι ότι για όλους αυτούς η σχέση της Ηλείας με τον πολιτισμό και τη γη δεν υπάρχει, η Ηλεία για αυτούς δεν μπορεί να έχει πανεπιστημιακά τμήματα.

Αποφασίζουν δύο ή τρεις άνθρωποι για το αύριο αυτής της χώρας αλλά και για το μέλλον και την προοπτική της Ηλείας.

Δύο ή τρεις άνθρωποι…

Πολύ φοβάμαι ότι είναι πλέον δυσδιάκριτη η διαφορά ανάμεσα στο δήθεν επιτελικό κράτος και στο παράλληλο και μονοπρόσωπο κράτος που έχει εγκατασταθεί στο Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η λειτουργία αυτού του ‘’κράτους’’ του κ. Μητσοτάκη βλάπτει πολύ σοβαρά την Ηλεία, υποτιμά τους πολίτες της Ηλείας και την αντίδρασή τους.

 

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο