Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
“Το Κίνημα Αλλαγής Με Δυναμική Και Προγραμματική Αντιπολίτευση Φέρνει Ξανά Την Ελπίδα Στην Κοινωνία”-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ THE SOCIALIST.GR
- Κύριε Κατρίνη, καθότι αυτή είναι η πρώτη σας συνέντευξη στο THE SOCIALIST μετά τις εσωκομματικές εκλογές, πείτε μας, τι σηματοδοτεί η νέα εποχή της ανανέωσης, της πολιτικής αυτονομίας και της ενότητας για την παράταξη;
Η νέα εποχή που ξεκίνησε για το Κίνημα Αλλαγής μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες για την εκλογή αρχηγού, σηματοδοτεί την επιστροφή της δημοκρατικής παράταξης σε ρόλο πρωταγωνιστή
Η συμμετοχή των πολιτών ήταν η πρώτη νίκη, θα ακολουθήσουν και άλλες. Οι χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στην εκλογή Προέδρου, σε μια δύσκολη εποχή και συγκυρία,, πήραν την υπόθεση της ανανέωσης στα χέρια τους και την έκαναν πράξη,
Μας έδωσαν ισχυρή εντολή για μια αυτόνομη πορεία. Το Κίνημα Αλλαγής δεν προσφέρεται για ‘’βολικός’’ κυβερνητικός εταίρος και ιδιαίτερα όταν το περιεχόμενο της διακυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με τις ιδέες και τις αρχές μας και δεν απαντά στις αγωνίες και στις ανάγκες των πολιτών.
Αυτό είναι ένα μήνυμα προς όλους, ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής και η άσκηση δυναμικής και προγραμματικής αντιπολίτευσης είναι αδιαπραγμάτευτες.
- Εσείς υπό το “πόστο” του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τι μπορείτε να πείτε για τις “μάχες” που ήδη βλέπουμε να δίνετε τόσο εσείς όσο και η Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ; Να περιμένουμε “σκληρό ροκ” σε κάθε περίπτωση;
Να περιμένετε αυτό που είπα πριν. Μια δυναμική και προγραμματική αντιπολίτευση για να καλυφθεί το κενό που υπάρχει σήμερα, για να αποκτήσουν πάλι ελπίδα και σημείο αναφοράς οι δημοκρατικοί πολίτες.
Αντιπολίτευση δεν γίνεται με κραυγές και με ακραίες συμπεριφορές, ούτε με ατεκμηρίωτες προτάσεις. Αυτό έκανε ο Σύριζα, αυτό θέλει ο κ.Μητσοτάκης για να έχει έναν εύκολο αντίπαλο.
Αντιπολίτευση σημαίνει επιχειρήματα, τεκμηριωμένες θέσεις και κυρίως ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο. Προτάσεις που συνιστούν λύσεις στα προβλήματα.
Ο κ.Μητσοτάκης δεν θα παίζει μόνος του πλέον. Αυτό όλοι το έχουν καταλάβει, το έχει καταλάβει και ο ίδιος και για αυτό δεν κρύβει την ενόχληση του.
Για μένα ήταν ιδιαίτερα τιμητική η πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και η ομόφωνη στήριξη μου από την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Είναι μεγάλη τιμή για μένα να εκπροσωπώ τη δημοκρατική παράταξη στη Βουλή.
- Οι δημοσκοπήσεις δίνουν σταθερά διψήφιο ποσοστό για το Κίνημα Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, παρά τον μόλις 1 μήνα από τις εσωκομματικές, αναδεικνύεται σε 2ο σε δημοφιλία Έλληνα πολιτικό, είναι η πολιτική ανατροπή εφικτή; Μπορούμε να δούμε ξανά την δημοκρατική παράταξη σε ρόλο πρωταγωνιστή;
Η δημοκρατική παράταξη δεν έχει συνηθίσει να παίζει συμπληρωματικό ρόλο, ιστορικά και πολιτικά διεκδικούσε πάντα το ρόλο του πρωταγωνιστή των εξελίξεων και των μεγάλων αλλαγών.
Στις δημοσκοπήσεις δεν καταγράφεται μόνο η ανοδική τάση του Κινήματος Αλλαγής. Καταγράφεται η αγωνία και η ελπίδα των πολιτών που αναζητούν διέξοδο, είναι έτοιμοι να στηρίξουν μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
Η χώρα δεν μπορεί να έχει ως επιλογές είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε το Σύριζα. Υπάρχει και άλλη επιλογή. Η επιλογή μιας σοβαρής , προοδευτικής πρότασης . Η επιλογή ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου για τη χώρα, η επιλογή των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.
Αυτή την επιλογή φιλοδοξούμε να εκφράσουμε.
- Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόσφατα, ζήτησε εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραπέμπει στο “τέλος της 4ετίας”, εσείς είστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο;
Ο κ.Τσίπρας οφείλει να προβληματιστεί για το γεγονός ότι ο Σύριζα, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν και είναι ανύπαρκτος και αναξιόπιστος. Είναι πρωτοφανές η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο να μην εισπράττει από τα λάθη και τη φθορά της κυβέρνησης αλλά να παρουσιάζει φθορά και η ίδια.
Προφανώς το αίτημα για εκλογές με 100 νεκρούς την ημέρα, δεν αντιστοιχεί σε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό αίτημα. Γίνεται για εσωκομματικούς λόγους και υπό την πίεση της ανόδου του Κινήματος Αλλαγής.
Όσο για τον κ.Μητσοτάκη είναι βέβαιο ότι στο σχεδιασμό του υπάρχουν οι πρόωρες εκλογές. Ότι και αν λέει. Γιατί η αποτυχία της κυβέρνησης του και τα αδιέξοδα που συσσωρεύονται, τον ωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Μαζί βεβαίως με τον κίνδυνο αλλαγής των συσχετισμών αφού ούτε ο κ.Μητσοτάκης θέλει την ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής.
Εμείς θα είμαστε έτοιμοι όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.
- Με την πανδημία να “κοχλάζει” και δεκάδες χιλιάδες κρούσματα ημερησίως, στην κυβέρνηση δηλώνουν πως όλα είναι “υπό έλεγχο” και ανακοινώνουν μέτρα ενώ την ίδια στιγμή στα ΜΜΜ και τα σχολεία ο συνωστισμός είναι καθημερινό φαινόμενο, πως κρίνετε την στάση της κυβέρνησης απέναντι στο 5ο κύμα; Πιστεύετε πως “ξεμπερδεύουμε” σιγά-σιγά με την πανδημική κρίση;
Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών διαπιστώνει , από την ίδια την πραγματικότητα, ότι η κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας.
Η Ελλάδα έχει μία από τις χειρότερες επιδημιολογικές εικόνες στην Ευρώπη και αυτό δεν είναι τυχαίο. Ας αναζητήσει κανείς τις αιτίες στις παλινωδίες, στους αυτοσχεδιασμούς, στην καλλιέργεια ενός κλίματος εφησυχασμού από τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς του μέσω αντιφατικών μηνυμάτων, που το ένα αναιρούσε το άλλο, ενώ όλοι μαζί αλληλοσυγχαίρονταν.
Αντί να διαχειριστούν την πανδημία , έκαναν διαχείριση του πολιτικού κόστους.
Περιθωριοποίησαν τους επιστήμονες, υπουργοί παρίσταναν τους λοιμωξιολόγους, δεν πήραν εγκαίρως τα μέτρα που έπρεπε, υπονόμευσαν την εμβολιαστική προσπάθεια, δεν ενίσχυσαν το δημόσιο σύστημα υγείας.
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε διαρκώς διαγγέλματα χωρίς περιεχόμενο, κύρηξε τη λήξη της πανδημίας , δημιουργώντας ένα κλίμα χαλαρότητας και εφησυχασμού.
Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω, να βγουν οι επιστήμονες μπροστά. Αυτοί πρέπει να ενημερώνουν τον κόσμο γιατί η κυβέρνηση έχει διαρρήξει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
Η υποχώρηση και ο έλεγχος της πανδημίας αφορά όλη την κοινωνία. Το μόνο όπλο που έχουμε είναι η επιστήμη και η ατομικη και συλλογική ευθύνη.
- 135% αύξηση των τιμών στο αέριο, 45% στον ηλεκτρισμό και 35% στα είδη πρώτης ανάγκης, αυτά μεταξύ άλλων αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ ενώ την ίδια στιγμή η ανεργία στους νέους αγγίζει το 40% , κι όμως, ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για ανάπτυξη και η κυβέρνηση επαίρεται για τα μέτρα…. Πως κρίνετε τις εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού από Μάιο;
Τελικά ούτε η ακρίβεια, ούτε ο πληθωρισμός είναι παροδικά φαινόμενα, όπως προσπαθούσαν να μας πείσουν τον Σεπτέμβριο οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης, οι οποίοι μάλιστα διαβεβαίωναν ότι θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση μέχρι τα Χριστούγεννα.
Καμία εκτίμηση τους δεν επαληθεύτηκε γιατί πολύ απλά έκαναν τις επιθυμίες τους εκτιμήσεις, χωρίς να κάνουν τίποτα άλλο.
Η ακρίβεια είναι μια ζοφερή πραγματικότητα, όταν οι εργαζόμενοι έχουν χάσει το 13,7% της αγοραστικής τους δύναμης , η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να παρακολουθεί αμέτοχη και να περιμένει από την αγορά να αυτορυθμιστεί.
Οι προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, της μείωσης του ΕΦΚ στα καύσιμα, των εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά και των παραδειγματικών προστίμων, προκειμένου να αποτραπούν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αποτελούν τη βάση μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ανατιμήσεων.
Σε ότι αφορά στην κυβερνητική εξαγγελία για αύξηση του κατώτατου μισθού …από το Μάιο και μετά, εμείς απαντούμε «πολύ λίγο, πολύ αργά».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, στην Χ. Τρικούπη ετοιμάζεται “task force” που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι η ευκαιρία της χώρας μας για να βγει από την πανδημική κρίση και να αντιμετωπίσει εκ νέου ένα χρέος στο 250% του ΑΕΠ;
Και τα απίστευτα πρωτογενή ελλείμματα (7,1% το 2020, 7,3% το 2021), που είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχω να συμπληρώσω.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου για τη χώρα.
Το σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα έπρεπε να αποτελεί προϊόν εθνικής συναίνεσης και να έχει εθνικά χαρακτηριστικά. Με ευθύνη όμως της κυβέρνησης δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν υπήρξε καμία συνεργασία, ούτε καν με τους ανθρώπους της εργασίας και της επιχειρηματικότητας ενώ υποβαθμίστηκε ο ρόλος του κοινοβουλίου.
Το σχέδιο που διαμόρφωσε η κυβέρνηση αφορά μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους του εξωτερικού, αφού οι συγχρηματοδοτούμενες από το κράτος ιδιωτικές επενδύσεις θα δανειοδοτούνται αποκλειστικά με βάση αυστηρά τραπεζικά κριτήρια, αποκλείοντας πάνω από το 90% των ελληνικών επιχειρήσεων , που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και δε διαθέτουν ούτε ρευστότητα ούτε κεφαλαιακή επάρκεια, λόγω της κρίσης.
Ουσιαστικά επιχειρείται μια βίαιη μετάλλαξη της δομής της ελληνικής οικονομίας. Για την κυβέρνηση δεν πρέπει να υπάρχουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά μόνο μεγάλες,