Skip to content

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει Kίνημα-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ POLITICAL.GR

Θεωρείτε ότι η παρούσα πολιτική συγκυρία είναι η τελευταία ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ  ώστε να αποκτήσει  και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο;

Ναι, και το είπα ξεκάθαρα στην ομιλία μου στην Κεντρική Επιτροπή.

Το ΠΑΣΟΚ έχει μια μεγάλη και ταυτόχρονα μια τελευταία ευκαιρία, να διαμορφώσει τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης , που θα προκύψει με πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με άνοιγμα σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Αν δεν αλλάξουμε, αν δεν αντιληφθούμε ότι το αίτημα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας είναι η Μεγάλη Παράταξη, τότε σε ένα χρόνο το πολύ θα βρισκόμαστε στην ίδια κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

Να συζητάμε δηλαδή τι φταίει και ορατό τον κίνδυνο να βρεθούμε σε πιο δυσμενή κατάσταση, αφού οι πολίτες δεν θα μας περιμένουν για πολύ ακόμα.

Το κενό που δημιουργείται από τη δική μας αδυναμία θα καλυφθεί από κάποιους άλλους , που μπορεί να προέρχονται από το φάσμα της ακροδεξιάς και του λαϊκισμού. Το έχουμε δει ήδη να συμβαίνει σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

 

 

-Εάν σας δοθεί η εντολή να αναλάβετε το πηδάλιο του Κινήματος, ποιες θα είναι οι πρώτες αλλαγές που θα κάνετε ;

Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναγίνει Κίνημα. Έχω 4 βασικούς στόχους:

1ον) Τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ από ένα κομματικό γραφειοκρατικό μηχανισμό σε κόμμα ενεργών μελών και πολιτών που θα συμμετέχουν με την ψήφο τους και διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας στη λήψη τωναποφάσεων.

2ον) Τη λειτουργία Τομέων που θα είναι ανοιχτοί στην κοινωνία και θα παράγουν πολιτική . Οι Τομείς θα είναι συνδεδεμένοι με τις παραγωγικές τάξεις, τους φορείς και την κοινωνία των πολιτών ενώ θα υπάρχει αξιολόγηση για τη λειτουργία τους.

3ον) Τη διαμόρφωση προγραμματικής πρότασης που θα τεθεί σε ευρύ κοινωνικό διάλογο και θα αποτελέσει την πλατφόρμα και το προγραμματικό πλαίσιο της Μεγάλης Παράταξης.

4ον) Την επιστροφή και εφαρμογή στην πράξη, από την κοινοβουλευτική ομάδα έως τις οργανώσεις, εννοιών όπως η συλλογικότητα και η συντροφικότητα. Με θεσμούς και κανόνες. Και κυρίως με λειτουργία των οργάνων και όχι με αδρανοποίηση τους, όπως συμβαίνει σήμερα.

 

 

 

– Υπάρχουν “κέντρα” που επιδιώκουν να χειραγωγήσουν την εκλογική διαδικασία ;

Είναι δεδομένο ότι υπάρχει ενδιαφέρον ιδιαίτερα από αυτούς που θέλουν να διατηρηθεί το σημερινό πολιτικό σκηνικό του ενάμιση κόμματος, χωρίς αντιπολίτευση και χωρίς εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Ο κ.Μητσοτάκης βρίσκεται σε κατάσταση διαρκούς και μη αναστρέψιμης φθοράς, αναζητά ήδη κυβερνητικό εταίρο στα δεξιά του, φοβούμενος τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει ένα ολόκληρο πλέγμα συμφερόντων που φοβάται πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ που θα οδηγήσουν σε μια μεγάλη παράταξη, γιατί δεν θα μπορέσουν να ελέγξουν μετά τις εξελίξεις.

Και φυσικά όσοι μιλούν για Μεγάλη Παράταξη καθίστανται στόχος, όπως εγώ. Γνωρίζω ότι έχω στοχοποιηθεί, το βλέπω από τις δημοσκοπήσεις. Συγκέντρωσα 14.000 υπογραφές, κάνω μεγάλες και μαζικές συγκεντρώσεις αλλά για κάποιους προέχει να με ΄΄κοντύνουν΄΄ με κάθε τρόπο.

Το είπα και στην Κεντρική Επιτροπή και το εννοώ απολύτως: η ψήφος στις 6 Οκτωβρίου δεν είναι μόνο μια ψήφος για τη αναγέννηση και για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Παράταξης που θα κυβερνήσει αυτοδύναμα τη χώρα.

Είναι και μια ψήφος για την υπεράσπιση της αυτονομίας της πολιτικής από εξωθεσμικά κέντρα και συμφέροντα. Και μαζί και της αυτονομίας του ίδιου του ΠΑΣΟΚ.

 

 

-Πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η διεύρυνση του ΠΑΣΟΚ σε ένα πραγματικό δυναμικό κοινό ;

Το έχω πει και πάλι ξεκάθαρα. Υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες, η ανάπτυξη και τα κέρδη για τους λίγους, με τους 20 μεγαλύτερους ομίλους να έχουν διπλασιάσει τα κέρδη τους στην πενταετία Μητσοτάκη.

Με υπερκέρδη για τράπεζες, εταιρείες τροφίμων, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών και το κράτος να έχει απωλέσει τον ρυθμιστικό του ρόλο.

Υπάρχουν οι  λογικές της υποτέλειας, οι λογικές που λένε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει φωνή αλλά να εξυπηρετεί τις απαιτήσεις του ξένου παράγοντα.

Υπάρχει η αντίληψη  που θέλει να υπάρχουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που θέλει τους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους να τους νέμονται 5 οικογένειες.

Με αυτές τις λογικές και καταστάσεις καλούμαστε να αναμετρηθούμε και να συγκρουστούμε.

Πρέπει όμως να μιλήσουμε συγκεκριμένα, να παρουσιάσουμε μια πρόταση ρήξης με αυτές τις λογικές και ταυτόχρονα μια πρόταση ελπίδα ς με συγκεκριμένες προγραμματικές δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα.

Όσο δε μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών , δεν πρόκειται να έρθουν κοντά μας οι πολίτες.

 

 

Όλοι οι υποψήφιοι είστε πολύ προσεκτικοί στο να ανοίξετε τα χαρτιά σας γύρω από το ενδεχόμενο  πολιτικών συνεργασιών. Ποια είναι η θέση σας ;

Το λάθος είναι ότι κάποιοι προσπαθούν να περιορίσουν τη συζήτηση για τις συνεργασίες σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ ομάδων και ομαδαρχών.

Είναι λάθος, οι συνεργασίες χτίζονται στη βάση, μέσα στην κοινωνία.

Υπάρχουν βεβαίως και κάποιοι άλλοι που γενικώς και αορίστως μιλούν για συνεργασίες με τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου , αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία.

Φαντάζομαι ότι δεν χρειάζεται να υπενθυμίσω ότι είμαι ο μοναδικός που που αποκλείω ρητά και κατηγορηματικά, το ενδεχόμενο να αποτελέσει το ΠΑΣΟΚ τον κυβερνητικό εταίρο που θα διατηρήσει τον κ.Μητσοτάκη στη θέση του Πρωθυπουργού και τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία.

 

Ο νύν Πρόεδρος του κόμματος μιλώντας στην Κ.Ε. υποστήριξε πως  “Στις 19:00 έκλεισαν οι κάλπες των Ευρωεκλογών. Στις 19:10 κάποιοι έθεσαν θέμα ηγεσίας”. Σας αγγίζει αυτός ο ισχυρισμός του;  Πιστεύετε ότι υπονομεύτηκε;

Δεν με αφορά η συγκεκριμένη αναφορά.

Πρώτον γιατί όλοι γνωρίζουν ότι πήγα σε όλη την Ελλάδα την προεκλογική περίοδο δίνοντας τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ αλλά και δεύτερον γιατί στο νομό μου , στο νομό Ηλείας . ήρθε δεύτερο κόμμα καταγράφοντας το εντυπωσιακό ποσοστό 22,7%, πολύ πάνω από το πανελλαδικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ.

Ενδεχομένως θα πρέπει ο κ.Ανδρουλάκης να αναζητήσει  ευθύνες σε αυτούς που αντί να τρέχουν για το ΠΑΣΟΚ έτρεχαν για τους ίδιους και τις υποψηφιότητές τους..

Σε κάθε περίπτωση το πρόβλημα δημιουργήθηκε από την ίδια την πραγματικότητα, από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Γιατί όταν η Νέα Δημοκρατία φθείρεται με ταχύτατους ρυθμούς , ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και το ΠΑΣΟΚ δεν καταφέρνει να αναδειχθεί σε εναλλακτικό πόλο, τότε υπάρχει πρόβλημα.

 

 

 

-Υπάρχει η πολιτική ωριμότητα ώστε την επόμενη μέρα να διαφυλαχθεί η ενότητα;

Νομίζω ότι αυτό αποδείχθηκε στις ομιλίες των υποψηφίων στην Κεντρική Επιτροπή, όπου κρατήθηκε ένα επίπεδο σε σχέση με αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν σε άλλα κόμματα.

Έχω πει ότι δεν με ανησυχεί ο κίνδυνος να διαρραγεί η ενότητα του ΠΑΣΟΚ. Με ανησυχεί να μη συνηθίσουμε σε ποσοστά ενός μικρομεσαίου κόμματος ,να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει ως στόχο είτε τη δεύτερη θέση ή να μετατραπεί σε μικρό και βολικό κυβερνητικό εταίρο για να συνεχίσουν να κυβερνούν η Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκης.

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο