Με την ευκαιρία της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων, ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής…
Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου- ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ”iEIDISEIS.GR”
Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη χώρα και την οικονομία το επόμενο-μετά την πανδημία- διάστημα, αφού από την επιτυχή ή όχι διαχείρισή του θα κριθούν όχι μόνο τα λουκέτα στις επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν αλλά και οι περιουσίες εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.
Το ιδιωτικό χρέος σήμερα ξεπερνά κατά πολύ τα 240 δις ευρώ
- Πάνω από 130 δις τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια σε τράπεζες, funds, PQH και σε κάρτες καταναλωτικών δανείων που ενώ έχουν ‘’διαγραφεί’’ από τις τράπεζες, αναζητούνται από τους servicers
- 108 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα στην εφορία
- 38 δις ευρώ ληξιπρόθεσμα στα ταμεία
Τι έκανε η κυβέρνηση για αυτό μέσα στην πανδημία;
- Ενεργοποίησε εκ νέου την ένταξη στις 120 δόσεις για όσους είχαν ήδη υπαχθεί αλλά για κάποιο λόγο έχασαν τη ρύθμιση
- Εφάρμοσε ρύθμιση 12-24 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας
Το οικονομικό αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, για το 2020, ήταν:
- Πάνω από 7 δις ευρώ επιπλέον ληξιπρόθεσμα σε εφορία-ταμεία
- 14 δις ευρώ υστέρηση εσόδων, η οποία συνεχίζεται για το 2021 (812 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο)
Άρα, το κράτος δεν εισπράττει, αφού ο πολίτης δεν πληρώνει
Άρα, ο πολίτης που δεν έχει, δεν ξεχρεώνει αφού το κράτος δεν τον διευκολύνει
Τι προτείνει η κυβέρνηση για το 2021;
- Προτείνει ρύθμιση 24-48 δόσεων για τα χρέη της πανδημίας και πιθανότατα για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος που έμειναν απλήρωτα μέσα στην πανδημία, τα οποία θα πληρωθούν από 1/1/2022
Υπάρχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: Αυτή η ρύθμιση αφορά το πολύ 2 δις από τα συνολικά 146 δις ιδιωτικού χρέους σε εφορία-ταμεία…
Για τα υπόλοιπα; Στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού στο πλαίσιο του νέου πτωχευτικού
Τι προτείνει το Κίνημα Αλλαγής; Ρύθμιση 120 δόσεων για όλες τις οφειλές σε εφορία-ταμεία με ‘’κούρεμα’’ 30% της οφειλής, όταν τηρείται η ρύθμιση.
Με αυτό τον τρόπο και ο πολίτης θα μπορέσει να απλώσει το χρέος του σε πολλές, μικρότερες δόσεις και να ανταποκριθεί, έχοντας το κίνητρο για μείωση 30% του συνόλου της οφειλής και το κράτος θα αρχίσει να εισπράττει, βελτιώνοντας την εικόνα των εσόδων. Win-win δηλαδή.
Την ίδια στιγμή, οι αναστολές δανείων ξεπάγωσαν και οι τράπεζες επιστρέφουν (μαζί με τα funds) ζητώντας το 50% των δόσεων προ πανδημίας, από επιχειρήσεις που είναι κλειστές και εργαζόμενους που ζουν-επί μήνες-με 534 ευρώ, ίσως και χωρίς αυτά.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως η κουλτούρα πληρωμών θριαμβεύει και έχουν γίνει 400.000 ρυθμίσεις δανείων επί Νέας Δημοκρατίας, αφού το 55% των μικρών επιχειρηματικών δανείων στις τράπεζες ήταν ήδη ‘’κόκκινα’’ προ πανδημίας. Αν συνυπολογίσουμε και αυτά που πουλήθηκαν στους servicers…το ποσοστό εκτοξεύεται.
Δε λέει, όμως, η κυβέρνηση ότι 6 στα 10 ρυθμίσεις που γίνονται με τις τράπεζες ξανακοκκινίζουν εντός τριμήνου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Για τους servicers, δεν υπάρχουν στοιχεία.
Προφανώς, η αθέτηση της ρύθμισης συμβαίνει όχι γιατί έγιναν όλοι ξαφνικά μπαταχτσήδες αλλά γιατί πολύ απλά δεν μπορούν να πληρώσουν τις ρυθμίσεις που προτείνουν τράπεζες και funds.
Μήπως γιατί η πτώση τζίρου έφτασε τα 42 δις ευρώ το 2020 και χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν επί μήνες με 534 ευρώ ή κάποιο επίδομα ανεργίας ή δεν έχουν καθόλου εισόδημα; Προφανώς…
Όσοι δε ρυθμίσουν τις οφειλές τους απευθείας με τράπεζες και funds, θα πρέπει να καταφύγουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, στα πλαίσια του νέου πτωχευτικού.
Τι προτείνει το Κίνημα Αλλαγής; Αναστολή καταβολής δόσεων για τις πληττόμενες επιχειρήσεις για 4 μήνες μετά το άνοιγμα της αγοράς, αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους δανειολήπτες με επαναφορά του Ν.3869/10 με επικαιροποιημένα κριτήρια, καθώς και εξάντληση του αριθμού των δόσεων (240) για τις ρυθμίσεις που θα προταθούν από τράπεζες και servicers.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει δικαίωμα αγοράς του δανείου από τον οφειλέτη πριν μεταπωληθεί από την τράπεζα στον servicer (Η τιμή πώλησης κινείται περίπου στο 20-25% της αξίας του δανείου), σε τιμή μεγαλύτερη από την τιμή πώλησης.
Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ανώτατο περιθώριο κέρδους για τις εταιρείες-servicers για κάθε δάνειο που αποκτούν, το πολύ στο τριπλάσιο της αξίας απόκτησης του δανείου.
Με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, όλες πρακτικά οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές (σε τράπεζες, εφορία και ταμεία) θα ‘’ρυθμιστούν’’ στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού
Είναι ο ίδιος εξωδικαστικός που απέδωσε 2268 ρυθμίσεις σε 3,5 χρόνια λειτουργίας, αφού οι ρυθμίσεις που προτάθηκαν μάλλον δεν ήταν και τόσο βιώσιμες…
Είναι η πλατφόρμα που θα καθοδηγείται από το βασικό πιστωτή, τις τράπεζες και τους servicers, με την οποία όσοι δε ρυθμίσουν…θα εκκαθαριστούν βάσει του νέου πτωχευτικού κώδικα, ρευστοποιώντας το σύνολο της περιουσίας τους.
Το ερώτημα είναι αμείλικτο: Θα γίνουν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις ώστε να δοθεί μια πραγματική ευκαιρία στους δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις να σώσουν τις περιουσίες τους ή θα προταθούν (από τράπεζες και servicers) σφιχτές και μη βιώσιμες ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πτωχεύσεις και πλειστηριασμούς; Η απάντηση, προσεχώς.
Σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση κορυφαίου τραπεζικού στελέχους που ηγείται πλέον εταιρίας-servicer, τα επόμενα 5 χρόνια θα ολοκληρωθούν 250.000 πλειστηριασμοί…
Εάν σήμερα δεν αρθρωθεί μια σοβαρή πολιτική ρύθμισης και εξυγίανσης του ιδιωτικού χρέους, θα ζήσουμε μια τεράστια και βίαιη αναδιανομή πλούτου με ό,τι αυτό σημαίνει για την οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας.
Αλήθεια το πολιτικό σύστημα και κυρίως αυτοί που κυβερνούν έχουν αντιληφθεί το βάθος και το εύρος των επιπτώσεων;