Skip to content

Υπάρχει λύση-ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Στο ερώτημα πως κερδίζουμε τη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκη, η απάντηση πρέπει να είναι σαφής:

Να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να εκφραστεί η μεγάλη κοινωνική, προοδευτικήπλειοψηφία. Η κοινωνική αντιπολίτευση, την οποία τρέμει η Νέα Δημοκρατία και αναζητά πολιτική έκφραση.

Στο ΠΑΣΟΚ οφείλουμε, με την βαριά μας ιστορία και την πείρα μας, να γίνουμε οι επισπεύδοντες των εξελίξεων σε ολόκληρη την δημοκρατική παράταξη.

Στρατηγική επιλογή πρέπει να είναι η προγραμματική συζήτηση με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και τουςανένταχτους προοδευτικούς πολίτες που αναζητούν έκφραση, ρεαλιστική αντιπρόταση, αλλά…απέχουν συνειδητά.

Στο ΠΑΣΟΚ πρέπει να υπάρξουν καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο.

Γρήγορα, αλλά όχι βιαστικά, με χρονοδιάγραμμα πολιτικών σταθμών και διαδικασιών.

Να βάλουμε μπροστά την πολιτική και μετά τις όποιες φιλοδοξίες μας, θεμιτές ή αθέμιτες.

Οφείλουμε να αντιληφθούμε την αγωνία των πολιτών, όχι μόνο αυτών που μας ψήφισαν, αλλά και αυτών που μας ακούν και σκέπτονται για το παρόν και το μέλλον τους.

Να διαβάσουμε το καθαρό και ηχηρό μήνυμα που έστειλαν στις ευρωεκλογές.

Δεν στηρίζουμε την αλαζονική διακυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά θέλουμε κυβερνητική λύση και προοπτική εκτός της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια κυριαρχίας στην Ελλάδα,  η Νέα Δημοκρατία έχασε το 1/3 της δύναμής της. Η εξέλιξη αυτή δεν αρκεί από μόνη της να αλλάξει το μοντέλο  διακυβέρνησης της χώρας, ενώ είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εγκλωβιστεί ολόκληρη η προοδευτική παράταξη σ΄ ένα τρίγωνο μεταξύ κεντροδεξιάς- δεξιάς και ακροδεξιάς.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κανένα λόγο να μη θέλειτον διάλογο, τις προγραμματικές συγκλίσεις, τις συνεργασίες. Το έκανε ήδη στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας και έφερε αποτέλεσμα.

Διαθέτει και το πολιτικό περιεχόμενο και το πολιτικό προσωπικό και τις διαχρονικές αρχές και αξίες του που αποτελούν σημείο αναφοράς. Έχει και την πολιτική εμπειρία για να ανταπεξέλθει στα δύσκολα θέματα της εφαρμοσμένης πολιτικής και της ευθύνης της διακυβέρνησης.

Πρέπει και μπορεί να αποτελέσει τον βασικό και αναντικατάστατο πυλώνα της εναλλακτικής προοδευτικής κυβερνητικής πρότασης.

Σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια, πρέπει να αντιληφθούμε όλοι ότι μεγάλος μας εχθρός είναι ο χρόνος.

Οι Έλληνες πολίτες αγωνιούν και δεν θα μας περιμένουν για πολύ. Ψάχνουν μια παράταξη, η οποία μπορεί όχι μόνο να αντισταθεί στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά μπορεί να τη νικήσει.

Η εκλογική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης δεν πρέπει να μετατραπεί σε πολιτική, κοινωνική και θεσμική κρίση.

Οι πολιτικές εξελίξεις ενδέχεται να μην είναι γραμμικές. Η δημοκρατική παράταξη, εκ των πραγμάτων, θα τεθεί απέναντι σε ισχυρά διλλήματα.

Είναι στο χέρι μας να πούμε στους πολίτες ότι υπάρχει λύση. Αρκεί να το πιστέψουμε και να αγωνιστούμε συλλογικά, με το βλέμμα στο μέλλον.

Eleni Padazopoulou

Back To Top
Μετάβαση στο περιεχόμενο