Ανησυχίες για το σχέδιο που περιλαμβάνει κλείσιμο στρατοπέδων και μείωση προσωπικού στο πλαίσιο της «Ατζέντας…
Άμεσα μέτρα για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας
Με παρέμβασή του στη Βουλή ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, αναφέρθηκε στην λήψη άμεσων μέτρων για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, ενός τομέα που έχει πληγεί κατά κόρον από την οικονομική κρίση και αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της οικονομίας μας. Η παρέμβαση της Κυβέρνησης δεδομένης της δημοσιονομικής κρίσης και των μέτρων θα πρέπει να συνδυάζει την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά μέσω χορηγήσεων δανείων από τις Τράπεζες αλλά και κυριότερα την δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, ιδιαίτερα από ξένους επενδυτές.
Βουτιά πωλήσεων κατά 50% παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην αγορά ακινήτων, καθώς εμφανίζεται εντελώς παγωμένη η οικοδομική δραστηριότητα ενώ δεκάδες χιλιάδες εργατοτεχνίτες υποαπασχολούνται ή βρίσκονται χωρίς δουλειά.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι εκατοντάδες χιλιάδες διαμερίσματα παραμένουν απούλητα – κολλημένα στα 150.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- η πτώση των τιμών περιορίζεται σε ένα 10%-15%, κι αυτό όχι παντού και σε εκτεταμένη κλίμακα.
Η μείωση δεν είναι ανάλογη του μεγέθους της κρίσης, ενώ η συνολική φετινή μείωση τιμών θα είναι 10%-15%, ενώ σύμφωνα με το κακό σενάριο, που συνδέεται με ραγδαία επιδείνωση των εξελίξεων στην οικονομία, θα υπάρξει γενικευμένη κατάρρευση τιμών που θα συνδυαστεί και με το «σκάσιμο» πολλών τραπεζικών δανείων.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους κόβουν τις λιγοστές ούτως ή άλλως αιτήσεις για στεγαστικά, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο αριθμός όσων νοικοκυριών δυσκολεύονται να πληρώσουν τη δόση τους.
Όσον αφορά την αντιπαροχή, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων έχουν περιορίσει σημαντικά τα συμβόλαια και αναμένουν πότε θα ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά την οικονομική κρίση, καθώς και αυτοί δεν έχουν ρευστότητα.
Εν κατακλείδι και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης, στην αγορά δεν υπάρχει κινητικότητα, τα δάνεια εκταμιεύονται με το σταγονόμετρο και τα μόνα που κάπως κινούνται είναι τα μικρά και μεταχειρισμένα σπίτια. Η οικοδομική δραστηριότητα ήταν στο τρίμηνο μειωμένη ενώ από την 1η Ιουλίου αυξάνεται σε 23% ο ΦΠΑ για την αγορά ακινήτου, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο το όλο κλίμα.
Στο Νομό Ηλείας αλλά και γενικότερα στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος το κλίμα είναι ακόμη πιο απογοητευτικό, καθώς τα προβλήματα στο κατασκευαστικό τομέα είναι οξύτερα και η έλλειψη ρευστότητας ακόμη μεγαλύτερη.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Με ποιους τρόπους προτίθεται να τονώσει η Κυβέρνηση τον τομέα των ακινήτων ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: Πρωινή,Πρώτη