Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Απαιτείται εκ νέου παρέμβαση της κυβέρνησης για την αντιμετωπιση της άυξησης των ακάλυπτων επιταγών και των δανείων σε καθυστέρηση
Με νέα του παρέμβαση στη Βουλή ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, θέτει εκ νέου το ζήτημα της δραματικής αύξησης των ακάλυπτων επιταγών και των δανείων, που βρίσκονται σε καθυστέρηση, καθώς οι Τράπεζες ολοένα εντείνουν τις πιέσεις τους προς τους δανειολήπτες την ίδια στιγμή δε απορρίπτουν την συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων για χορήγηση νέων δανείων.
Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε την δραστική μείωση στην χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών από τους συναλλασσομένους και τις τράπεζες όπως επίσης και επιβολή φόρου κεφαλαίου στις τράπεζες ως μέτρα για πιο εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν- σύμφωνα με επίσημα στοιχεία- το πρώτο τρίμηνο του 2010 τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, καθώς πολλοί πολίτες δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους με τους όρους που ισχύουν σήμερα
Ταυτόχρονα, η κατάσταση στα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες περιγράφεται ως «τραγική», καθώς καθημερινά οι τράπεζες δέχονται αιτήματα για τη διευθέτηση οφειλών πελατών τους ή πελατών από άλλες τράπεζες, οι οποίοι επιθυμούν διακανονισμό των οφειλών τους που συχνά σε μηνιαία βάση φτάνουν να ξεπερνούν ακόμη και το 100% του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Οι περισσότεροι από τους πελάτες αυτούς με τεράστιο δείκτη δανειακής επιβάρυνσης αποκλείονται στην πράξη από τις ρυθμίσεις των τραπεζών, καθώς εμφανίζουν βεβαρημένο ιστορικό στα στοιχεία του Τειρεσία.
Αναχρηματοδοτήσεις και ρυθμίσεις δανείων έχουν φτάσει να αποτελούν σχεδόν την αποκλειστική δουλειά των τραπεζών, οι οποίες επιδιώκουν πάση θυσία να συγκρατήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκιά τους. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή δεν στέφεται πάντοτε με επιτυχία, καθώς η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δημιουργεί πρόβλημα ακόμη και στην εξυπηρέτηση δανείων που έχουν ήδη αναχρηματοδοτηθεί.
Όλη η παραπάνω κατάσταση ωθεί τις τράπεζες σε αλλαγή στάσης σε σχέση με τα χορηγούμενα δάνεια και τις κάρτες με αποτέλεσμα να μην χορηγούνται καθόλου δάνεια πλέον από τις Τράπεζες, γεγονός που κλείνει ακόμη πιο σφιχτά «την στρόφιγγα» του χρήματος στην αγορά.
Από την άλλη, τα κέρδη των τραπεζών παρουσιάζουν μείωση μέχρι και 90% σε σχέση με πέρσι και είναι πολύ πιθανό ζητήσουν εκ νέου βοήθεια από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημιουργήθηκε μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ λόγω της έλλειψης ρευστότητας.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κα ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
1. Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση για την όλο και μεγαλύτερη αύξηση, που παρατηρείται , στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Κυβέρνηση σχετικά με την δραματική αύξηση των ακάλυπτων επιταγών στην αγορά.
3. Με ποια μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να «ζωντανέψει» τις αγορές.
Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Πρωινή,Πρώτη