Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Εντατικοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών για τον έλεγχο της κερδοσκοπείας και της νοθείας στα καύσιμα
Με νέα δυναμική παρέμβαση ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, ζητά την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει στις ελεγκτικές υπηρεσίες ο νέος φορολογικός νόμος από τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), προκειμένου να ελεγχθεί η κερδοσκοπία και η νοθεία στην αγορά καυσίμων ενόψει και της νέας αύξησης του Φ.Π.Α. το προσεχές διάστημα.
Ο κ. Κατρίνης τόνισε την σημασία που έχει στον ευρύ κοινό η εμπέδωση της φορολογικής δικαιοσύνης αλλά και κυριότερα η αίσθηση ότι πλέον οι κερδοσκόποι, αυτοί που αισχροκερδούν και πλήττουν το εισόδημα των πολιτών θα τιμωρηθούν, καθώς το μεγαλύτερο μέρος από τα πρόστιμα, που επιβάλλονται για παραβάσεις νοθείας δεν αποδίδονται από τους υπευθύνους.
Μεγάλη αναστάτωση και αίσθηση αδικίας επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό μετά τα δημοσιεύματα εφημερίδων αλλά και τις επίσημες εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες ούτε το ένα τρίτο από τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παραβάσεις νοθείας καυσίμων από τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπαίνει στα ταμεία του κράτους.
Από τα συνολικά 14,3 εκατ. ευρώ των προστίμων που επέβαλαν κατά την εξαετία 2003- 2009 σε πρατηριούχους τα συνεργεία του πρώην υπουργείου Ανάπτυξης -νυν υπουργείο Περιβάλλοντος- εισπράχθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόνο τα 3,8 εκατομμύρια, δηλαδή, το 27%.
Επίσης αίσθηση προκαλεί και το γεγονός ότι ούτε μία από τις 174 παραβάσεις νοθείας, για τις οποίες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από το 2003 μέχρι σήμερα, δεν έχει τελεσιδικήσει στα δικαστήρια, καταδεικνύοντας το ναυάγιο του σημερινού μοντέλου επιβολής και είσπραξης προστίμων, το οποίο κατέρρευσε με την εγκληματική αδράνεια των Κυβερνήσεων της προηγούμενης Κυβέρνησης.
Ενώ ο νόμος ορίζει προθεσμία εκδίκασης εντός τετραμήνου μετά την άσκηση αίτησης αναστολής του ελεγχόμενου, αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη και απαιτείται η πάροδος ενός και πλέον χρόνου- στην καλύτερη των περιπτώσεων.
Ακόμη, όμως, και το ποσό των 3,8 εκατ. ευρώ που είχε εισπραχθεί- σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- δεν μπήκε στα κρατικά ταμεία, καθώς κάποιοι παραβάτες έκαναν χρήση της δυνατότητας που τους δίνει το θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με την οποία προκειμένου κάποιος να προσφύγει δικαστικά κατά της απόφασης οφείλει πρώτα να έχει καταβάλει στην Εφορία το 20% της επιβληθείσας ποινής.
Με αυτήν την δεδομένη κατάσταση, όμως, και τα κρατικά έσοδα συνεχώς μειώνονται αλλά κυριότερα εντείνεται το αίσθημα αδικίας και ατιμωρησίας, το οποίο διακατέχει τους πολίτες ιδιαίτερα σε μία δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά συγκυρία, που το καταναλωτικό κοινό τα «βγάζει δύσκολα πέρα».
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Με ποιους τρόπους προτίθεται η Κυβέρνηση να καταπολεμήσει τη νοθεία στα καύσιμα.
2. Με ποιους μηχανισμούς και μεθόδους θα εισπράξει η Κυβέρνηση τα οφειλόμενα αυτά πρόστιμα.
3. Προτίθεται η Κυβέρνηση να αλλάξει το νομικό πλαίσιο, προκειμένου τέτοιες παραβάσεις και προσφυγές- κυρίως φορολογικές- να εκδικάζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα από τα Διοικητικά μας Δικαστήρια.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: Πατρίς