Τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, αποτελούμενο από τον υπεύθυνο…
Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει επείγουσα δράση για τα δάση
Προτάσεις- Δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η οικονομική κρίση που απειλεί την Ελλάδα έχει ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ήδη πενιχρής χρηματοδότησης που διατίθεται για δασική διαχείριση και προστασία.
Οι μνήμες, όμως, του τραγικού καλοκαιριού του 2007, τότε που χάθηκαν 80 συνάνθρωποί μας και περισσότερα από 270 χιλιάδες εκτάρια πολύτιμων Μεσογειακών δασών κάηκαν, πρέπει να μας διδάξει ότι το κόστος της πρόληψης και ολοκληρωμένης διαχείρισης είναι πάντα μικρότερο και πιο αποτελεσματικό από το πραγματικό κόστος των περιβαλλοντικών κρίσεων, όπως οι δασικές πυρκαγιές.
Ήδη σήμερα, ο κόσμος συγκλονίζεται από τη δριμύτητα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Τα δάση συγκαταλέγονται μεταξύ των φυσικών οικοσυστημάτων που υφίστανται τις χειρότερες επιπτώσεις, καθώς απειλούνται από μεγα-πυρκαγιές που σύντομα γίνονται ανεξέλεγκτες και καταστρέφουν εκατομμύρια εκτάρια πολύτιμης δασικής γης.
Σύμφωνα με το WWF Ελλάς, η κλιματική αλλαγή, μαζί με τη συνεχή αποσύνθεση των εθνικών συστημάτων δασοπροστασίας, αποτελεί θανάσιμο συνδυασμό που απειλεί τα ευαίσθητα δάση περισσότερο από ποτέ.
Καθώς η ζωτική σημασία των δασών στον παγκόσμιο αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής θεωρείται πλέον δεδομένη, οι ενεργοί πολίτες απευθύνουμε επείγουσα έκκληση για προστασία τους. Η έκκληση απευθύνεται τόσο στη διεθνή κοινότητα, όσο βεβαίως και σε κάθε κράτος ξεχωριστά.
Γι’ αυτό ακριβώς, τόσο σε επίπεδο εθνικών Κυβερνήσεων όσο και κυριότερα σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών είναι αναγκαίο και επιτακτικό να υπάρξουν κοινές και συντονισμένες δράσεις:
– Η εθνική δασική νομοθεσία είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί διεξοδικά και να δημιουργηθούν δασικοί χάρτες σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επειγόντως τα εξαιρετικά σοβαρά κενά και παραθυράκια που υπάρχουν στη νομοθεσία μας. Τα δάση πρέπει να υπόκεινται σε διαχείριση και προστασία πρωτίστως ως ευαίσθητα οικοσυστήματα που είναι πολύτιμα για την ανθρώπινη επιβίωση και όχι να αντιμετωπίζονται σαν οικονομική αξία διαθέσιμη για εύκολο κέρδος.
– Τα εθνικά συστήματα δασοπροστασίας πρέπει να τύχουν άμεσης ενίσχυσης και στήριξης. Οι υπηρεσίες δασικής διαχείρισης και δασοπυρόσβεσης είναι υποστελεχωμένες και λειτουργούν με μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κρίση.
– Έμφαση πρέπει να δοθεί στην πρόληψη και όχι την καταστολή. Η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασών ως δυναμικών οικοσυστημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι πιο αποτελεσματική και οικονομικά πιο συμφέρουσα, από τη διατήρηση και λειτουργία του στρατού, εναέριων και επίγειων συστημάτων δασοπυρόσβεσης που είναι πλέον απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν μεγάλες πυρκαγιές.
– Η κοινωνική συμμετοχή και συνεχής εγρήγορση είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τα δάση. Οι εθελοντικές ομάδες δασοπυροσβεστών και η οργανωμένη κοινωνική κινητοποίηση έχει σε πολλές περιπτώσεις αποτρέψει δασικές καταστροφές.
Περαιτέρω, η υιοθέτηση βιώσιμων χωροταξικών ρυθμίσεων, η κίνηση των αναγκαίων μηχανισμών για την επίτευξη των κριτηρίων του Κιότο, η μέγιστη προσπάθεια για ανακύκλωση των απορριμμάτων και δημιουργίας σύγχρονων χώρων υγειονομικής ταφής είναι κάποια από τα πρώτα και άμεσα βήματα, τα οποία είναι αναγκαίο να προωθηθούν άμεσα στη χώρα μας για την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής και την αποτροπή των δραματικών συνεπειών της.