Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Παρέμβαση για μειώσεις τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης καθώς και σε προϊόντα πολυεθνικών
Με νέα του παρέμβαση στη Βουλή και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο βουλευτής του Νομού μας, Μιχάλης Κατρίνης, έθεσε το ζήτημα της άμεσης μείωσης των τιμών σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης καθώς και σε προϊόντα, τα οποία πωλούνται από πολυεθνικές κατά 50% ακριβότερα από ότι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ενόψει της δημοσιονομικής κρίσης και ύφεσης- σχολίασε ο βουλευτής Ηλείας- θα πρέπει να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Γι’ αυτό και οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι πολυεθνικές και τα μεγάλα super- markets είναι αναγκαίο να προβούν σε άμεσες και δραστικές μειώσεις τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στο καταναλωτικό κοινό. Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης έχει ως εξής:
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αλλά και εκτιμήσεις οικονομολόγων στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο, καθώς την ώρα που επιδόματα και μισθοί στο Δημόσιο καταργούνται, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα, και οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ψαλιδίζονται από την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, οι πολυεθνικοί όμιλοι που ελέγχουν την ελληνική αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών εξακολουθούν να πουλάνε τα προϊόντα τους ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ειδικότερα, έρευνα τιμών που πραγματοποιήθηκε σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες -Βέλγιο, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και στην Ελλάδα- δείχνει ότι σε αρκετά προϊόντα- κυρίως πολυεθνικών εταιρειών- τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στο καλάθι των Ελλήνων καταναλωτών, οι διαφορές τιμών σε σχέση με το κόστος σε άλλες χώρες είναι πολύ μεγάλο.
Η πρακτική που ακολουθούν σε αρκετές περιπτώσεις πολυεθνικές εταιρείες, είναι να μην ανταγωνίζεται η μια θυγατρική τους- που, για παράδειγμα, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα- μια άλλη θυγατρική που δραστηριοποιείται σε άλλη χώρα της Ε.Ε., και αυτό επιτυγχάνεται με τη δέσμευση των λιανεμπόρων να μην πραγματοποιούν μόνοι τους εισαγωγές της πολυεθνικής από άλλη χώρα σε χαμηλότερες τιμές. Οι ρήτρες απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, λοιπόν, αποτελούν σημαντική παράβαση, με πολλαπλές επιπτώσεις στην αγορά και στην «τσέπη» των καταναλωτών.
Και αυτό γιατί η ελληνική αγορά βασικών καταναλωτικών αγαθών παραμένει μη ανταγωνιστική, με ολιγοπωλιακή δομή στους βασικούς κλάδους της που ελέγχονται κυρίως από πολυεθνικές εταιρείες, γεγονός που τους επιτρέπει να πουλάνε ακριβότερα από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Από την άλλη, οι κλιμακωτές αυξήσεις σε βασικά προϊόντα και η συνεχής αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού έχει οδηγήσει τον πληθωρισμό – επισήμως – στο 4%, αφού οι ανατιμήσεις καταλήγουν στον καταναλωτή και στα είδη της καθημερινότητας.
Σε πολιτικό επίπεδο στην Ελλάδα φαίνεται ότι η μείωση ισχύει μόνο για τους μισθούς και τις συντάξεις και όχι για τις τιμές των προϊόντων, καθώς δεν μπορεί να ελέγξει τους κερδοσκόπους και τα καρτέλ των μεγάλων «super markets».
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ελληνική οικονομική αλυσίδα στο σύνολό της εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα στο ΔΝΤ ότι “εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε ακριβοί, άρα μη ανταγωνιστικοί, άρα δεν θα αναπτυσσόμαστε, άρα δεν είναι σίγουρο ότι θα τα πάρετε τα λεφτά που μας δίνετε
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ κ. ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Με ποια μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να ελέγξει τις ολιγοπωλιακές αυτές πρακτικές, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα και να προστατευθούν σε τελική ανάλυση οι καταναλωτές.
2. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο με ποια μέτρα προτίθεται η Κυβέρνηση να προωθήσει το ζήτημα των ρητρών απαγόρευσης παράλληλων εισαγωγών, το οποίο επιβαρύνει και άλλες μικρές χώρες της Ε.Ε.
Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Πατρίς, Πρώτη, Πρωινή, Ενημέρωση