Ανησυχίες για το σχέδιο που περιλαμβάνει κλείσιμο στρατοπέδων και μείωση προσωπικού στο πλαίσιο της «Ατζέντας…
Παρέμβαση στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τα πυρηνικά
Στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης , ο Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης απηύθυνε καίρια ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Βουλγαρίας κ. Mladenov σχετικά με την πρόθεση αναθεώρησης της πυρηνικής της πολιτικής, όπως έχουν κάνει άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία).
Η ερώτηση έγινε σε συνέχεια της παρέμβασης του κ. Κατρίνη με τον Κ. Καρτάλη προς τους αρμόδιους Έλληνες Υπουργούς, διερευνώντας το ενδεχόμενο να αναλάβει η Ελλάδα διεθνή πρωτοβουλία προτείνοντας στην Ε.Ε. έναν νέο οδικό χάρτη για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ορμώμενος από τη δημοσιοποίηση της απόφασης της Βουλγαρικής Κυβέρνησης να συνεχίσει τη λειτουργία του κολοσσιαίου πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι ως το 2030 καθώς και την κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε με δυο αντιδραστήρες ισχύος (1000 MW έκαστος) που θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2013, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Φουκοσίμα, ο κ. Κατρίνης έθεσε το θέμα της ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από τη λειτουργία του εν λόγω σταθμού.
Ο Βούλγαρος Υπουργός απάντησε πως ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί με βάση διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, ενώ έχει περάσει από προσομοίωση ακραίων καταστάσεων. Επίσης, εξήγησε πως παρότι το ερώτημα του κατά πόσον μια χώρα συνεχίζει να δέχεται πυρηνική ενέργεια διχάζει ορισμένες χώρες, η Βουλγαρία έχει στραφεί σε τρόπους διαφοροποίησης των ενεργειακών της πηγών, στις εντάσσει και την πυρηνική ενέργεια.
Παρά τον αυξημένο κίνδυνο από τη χρήση πυρηνικών, σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αρκετές γειτονικές μας χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβενία, αποφάσισαν να συνεχίσουν τη λειτουργία πυρηνικών σταθμών ή και να τους επεκτείνουν. Η πολιτική αυτή βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις αποφάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, η οποία έχει ταχθεί κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Προτάσσοντας την ανάγκη για ασφάλεια.