Ο Βουλευτής και τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κυβέρνηση έχει…
Προβληματικός ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης
Με την απάντηση της αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στην σχετική ερώτηση που υπέβαλε ο βουλευτής κ. Μιχάλης Κατρίνης αναγνωρίζεται ο προβληματικός ρόλος των οίκων αξιολόγησης στην διαχείριση της κρίσης χρέους και δανεισμού των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην απάντηση τονίζεται ότι οι αξιολογήσεις της Ελλάδας είναι αδικαιολόγητες καθώς δεν λαμβάνουν υπόψη τις προσπάθειες εξορθολογισμού και τις συνεχείς αξιολογήσεις της τρόικας, ενώ γίνεται αναφορά στο νέο Κανονισμό που ετοιμάζει η Επιτροπή και στις επισημάνσεις της ελληνικής πλευράς για διαφάνεια και αυστηρή εποπτεία των οίκων.
Παρά τη θετική κατεύθυνση των κινήσεων, παραμένει ζητούμενο η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στο πρόβλημα των οίκων αξιολόγησης.
Γνήσιο δημιούργημα της σχολής σκέψης εκείνης που θέλει το δημόσιο να εκχωρεί θεσμική ισχύ στην αγορά και να ασκεί τη διακυβέρνηση από κοινού με τους εξωθεσμικούς μηχανισμούς, οι οίκοι αξιολόγησης αναδείχθηκαν μαζί με την απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών «προϊόντων» και την χαλάρωση των κανόνων εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όμως αυτό το σύστημα διακυβέρνησης έφτασε στα όριά του. Οι οίκοι αποτελούν κερδοσκοπικά «κέντρα» και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν ή να ανεχθούν να χάσουν έδαφος από κινήσεις των κρατών.
Ήδη, την κρίσιμη αυτή περίοδο, μέλη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών τονίζουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν είναι κράτη και ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των κρατών.
Η Ευρώπη και δη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει με δυναμισμό να αφαιρέσει από τους οίκους κάθε δυνατότητα αξιολόγησης των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οφείλει να αναζητήσει νομικούς τρόπους για την απαγόρευση αξιολόγησης και να προχωρήσει στη δημιουργία ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης, υπό τη δημόσια εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Και η ελληνική Κυβέρνηση, με τον ελληνικό λαό να υπόκειται σε θυσίες πρωτόγνωρες για ευρωπαϊκό κράτος που δεν συνάδουν με την ανθρωποκεντρική παράδοση της ηπείρου μας, πέρα από απλές δηλώσεις περί διακοπής της συνδρομής στους οίκους που πάντως αν υλοποιηθούν κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, μπορεί να σταθεί πιο δυναμικά ζητώντας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναδομήσει το μοντέλο διακυβέρνησης που πλέον έχει φτάσει στα όριά του.