Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Συνέντευξη στο ραδιόφωνο “Βήμα FM”
Στο ραδιοφωνικό σταθμό “Βήμα FM” και στην εκπομπή των δημοσιογράφων Γιώργου Κακούση και Δημήτρη Πετρόπουλου φιλοξενήθηκε ο βουλευτής Ηλείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχάλης Κατρίνης.
Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η κοινωνική και οικονομική επικαιρότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται, ενώ στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εσωκομματικές διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ.
Το πλήρες κείμενο της ραδιοφωνικής συνέντευξης είναι το ακόλουθο:
Ερ: Κύριε Κατρίνη, αν έρθει στη Βουλή μια νομοθετική ρύθμιση για την περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα εσείς θα την ψηφίσετε;
Απ: Θέλω να πιστεύω και νομίζω βλέποντας αυτές τις εξελίξεις ότι δεν θα έρθει αυτή η ρύθμιση στη Βουλή. Τόσο εγώ όσο και άλλοι συνάδελφοι έχουμε διαμηνύσει σαφώς και το επαναλαμβάνω και σε σας ότι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μείωση του κατώτατου μισθού και βεβαίως δεν μπορούμε να συναινέσουμε, να ψηφίσουμε περικοπή του 13ου και 14ου . Νομίζω ότι είναι θέμα αξιοπρέπειας πλέον του πολιτικού συστήματος απέναντι στους συμπολίτες μας. Από τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής δεν έχει φανεί ότι οι μειώσεις που έχουν γίνει να έχουν βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και θεωρώ ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι ήδη από χθες συζητούνται εναλλακτικά σενάρια περί μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, δηλαδή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ως αντιστάθμισμα για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. Πράγμα που θεωρώ ότι είναι και πιο λογικό.
Ερ: Καλά κάνουμε και τα συζητάμε εμείς, για να έρθει η Τρόικα την επόμενη εβδομάδα να μας πει τι θα γίνει…
Απ: Η Κυβέρνηση βλέπω ότι το συζητάει και αναφέρεται σε αυτή τη συζήτηση.
Ερ: Σύμφωνοι. Πάντως έβλεπα πριν από λίγο τον κύριο Χρυσοχοΐδη στην τηλεόραση του Αντ1 ο οποίος έλεγε ότι όλο αντιδρούν, όλοι ασκού κριτική, αλλά τελικά όλοι τα ψηφίζουν τα μέτρα…
Απ: Νομίζω ότι και ο κύριος Χρυσοχοΐδης εξέφρασε πρόσφατα μια πολύ σκληρή και μετωπική κριτική απέναντι συνολικά στο κυβερνητικό έργο, ως υπουργός της Κυβέρνησης. Πόσο μάλλον και κάποιοι βουλευτές, οι οποίοι δεν είχαν και την ευθύνη της χάραξης πολιτικής. Νομίζω πως σε κάποια πράγματα υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Σε κάποια πράγματα υπάρχουν σημεία στα οποία δεν μπορείς να υποχωρήσεις. Νομίζω ότι όταν τα αποτελέσματα παρόμοιων πολιτικών και πρακτικών δεν έχουν αποδώσει αποτελέσματα αναμενόμενα -δημοσιονομικά ή και ανταγωνιστικότητας. Θεωρώ πως δεν έχει κανένα νόημα να επιμένεις σε μείωση των μισθών και ειδικότερα όταν η αγοραστική δύναμη μειώνεται και τα κόστη δεν πέφτουν.
Ερ: Πάντως λέει μια αλήθεια ο κ. Χρυσοχοΐδης, ότι μέχρι τώρα τα ψηφίζατε όλα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια τώρα υπάρχει μια ιδιομορφία, ότι πια πάμε σε εκλογές…
Απ: Ψηφίζαμε σε κρίσιμες ψηφοφορίες, όπως το μνημόνιο ή όπως το μεσοπρόθεσμο όπου παιζόταν η οικονομική σωτηρία της χώρας και η δυνατότητά μας να μπορούμε να υπάρξουμε έστω και με αυτή τη μειωμένη οικονομία. Νομίζω ότι είναι άλλου τύπου ψηφοφορία, με το να ψηφίζουμε μέτρα τα οποία εκ του αποτελέσματος δεν μας δίνουν οφέλη και δεν βοηθάνε προς αυτήν την προσπάθεια. Είναι τελείως διαφορετικό. Και είμαστε απελπιστικά μόνοι ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και απελπιστικά μόνοι σαν βουλευτές, ο καθένας ξεχωριστά. Όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι στη Βουλή κατανοώντας ή μη την αναγκαιότητα λήψης αυτών των μέτρων, προτιμούσαν να βγάζουν τον εαυτό τους απέξω σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και βεβαίως επειδή οι αποφάσεις έπρεπε να παρθούν για να μπορούμε σαν Κυβέρνηση να είμαστε αξιόπιστοι στους εταίρους μας, αυτό το βάρος το σηκώναμε μόνοι μας.
Ερ: Κύριε Κατρίνη υπάρχει ένα σενάριο το οποίο λέει ότι ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο μπορεί να παραιτηθεί ο κ. Παπανδρέου…
Απ: Αυτό το Σαββατοκύριακο πιστεύω ότι γίνεται η πιο κρίσιμη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον από το ’96 και μετά και θεωρώ ότι τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας βεβαίως από τον Πρόεδρο τον κ. Παπανδρέου, θα πρέπει να αναλάβουν και την ιστορική ευθύνη αλλά και να αντιληφθούν και την σημασία της συγκυρίας, πάνω στη δυνατότητα του ΠΑΣΟΚ να μπορεί να έχει την υπόσταση και να διατηρήσει την επιβίωσή του με όρους αξιοπρέπειας.
Ερ: Πιστεύετε ότι πρέπει να παραιτηθεί ή να μείνει στη θέση του για αργότερα;
Απ: Νομίζω ότι ο κύριος Παπανδρέου, ως νυν πρόεδρος, ότι έχει δικαίωμα εάν ο ίδιος επιθυμεί να είναι υποψήφιος να θέσει υποψηφιότητα. Πιστεύω όμως ότι ο ίδιος, έχοντας συναίσθηση της ευθύνης του και πράττοντας παραίτηση από Πρωθυπουργός, πόσο μάλλον από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και βλέποντας πλέον ότι πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή, πρέπει να πάμε σε μια άλλη ηγεσία και να αλλάξουμε σελίδα στο ΠΑΣΟΚ. Ήταν κάτι το οποίο έγινε και το 2004 και το 1996 και νομίζω ότι όλα τα στελέχη, τα κορυφαία του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας από τον κ. Παπανδρέου θ’ αντιληφθούν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, στο παρελθόν της παράταξης αυτής και κυρίως στο μέλλον, το οποίο βλέπουμε ότι συρρικνώνεται δραματικά και το ΠΑΣΟΚ καταγράφει πρωτοφανή ποσοστά μεταπολιτευτικά, αλλά αυτό δεν είναι μόνο το ποσοστό της δημοσκόπησης. Το βλέπουμε και όλοι εμείς στην επαφή μας με τους πολίτες.