Το ζήτημα της εξαγωγής οπλικών συστημάτων από τη Γερμανία προς την Τουρκία θέτει ο βουλευτής…
Το επίπεδο ζωής των ΑμΕΑ είναι το επίπεδο του πολιτισμού μας
Η 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία, βρήκε χιλιάδες συμπολίτες μας να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο της αξιοπρέπειας και της τιμής υπενθυμίζοντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: Το δικαίωμά τους στην επί ίσοις όροις συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.
Είναι βέβαια γεγονός ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια πρωτοβουλίες και δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο φιλοδοξούν να βελτιώσουν την κατάσταση αποδίδοντας στα άτομα με αναπηρία τα απαράγραπτα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πολίτες. Αποκορύφωμα η αποδοχή από την Ευρωπαϊκή Ένωση της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία αλλά και πολλές θεσμικές παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της προσβασιμότητας.
Αλλά οι παρεμβάσεις αυτές χρειάζονται οπωσδήποτε συνέχεια. Το κράτος, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο ιδιωτικός τομέας, πρέπει να μεριμνούν συνεχώς ενισχύοντας το κανονιστικό πλαίσιο αλλά και προχωρώντας πολύ περισσότερο από τα όσα επιτάσσει η νομοθεσία, εξασφαλίζοντας στα άτομα με αναπηρία την ανεμπόδιστη κίνηση, την ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες, την ποιοτική εκπαίδευση, την εργασία, την απρόσκοπτη άσκηση όλων ανεξαιρέτως των δικαιωμάτων των συμπολιτών μας.
Όμως, σημαντικότερη από όλα είναι η θεώρηση της ίδιας της κοινωνίας. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι την κοινωνία αυτή την συναποτελούν ισότιμα και οι συμπολίτες μας με αναπηρία. Ότι τα όσα οφείλουν να απολαμβάνουν δεν βασίζονται στη φιλανθρωπία αλλά στη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στις θεμελιώδεις αρχές της ισότητας και της αξίας του ανθρώπου που αποτελούν το θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της πολιτείας μας. Ότι οι προκαταλήψεις είναι κοινωνικές κατασκευές που δεν έχουν θέση σε μια σύγχρονη ανθρώπινη κοινωνία.
Η στάση, η καθημερινή συμπεριφορά, η νοοτροπία του κάθε ενός από εμάς μπορεί να συμβάλει στην ολοκληρωτική άμβλυνση των εμποδίων και στην ολοκληρωτική άρση της διακριτικής μεταχείρισης που δεν αποτελεί τιμή για κανέναν. Μόνο έτσι θα αποκτήσουν ουσιαστικό νόημα η ίση μεταχείριση και οι ίσες ευκαιρίες και θα καταπολεμηθεί χωρίς συμβιβασμούς ο κοινωνικός αποκλεισμός.
Το υπερήφανο και δυναμικό αναπηρικό κίνημα με το δυναμισμό του παραδίδει μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας. Οι αγώνες του πρέπει να αποτελούν παράδειγμα αλλά και να μας βρίσκουν συμμάχους και συμπαραστάτες. Πρέπει να γίνει συνείδηση του πολιτικού κόσμου και όλων των φορέων της κοινωνίας ότι οι συμπολίτες μας με αναπηρία δεν είναι μόνοι τους, ότι οι αγώνες τους είναι και δικοί μας αγώνες. Πέρα από τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες κατακτήσεις, η ελληνική ανθρωποκεντρική παράδοση δεν επιτρέπει καμία παρέκκλιση: αν θέλουμε να την επικαλούμαστε οφείλουμε να κάνουμε τις προσπάθειες του αναπηρικού κινήματος δικές μας προσπάθειες.
Πολύ δε περισσότερο, οφείλουμε όλοι να καταστήσουμε την κοινωνική, την οικονομική, την πολιτική ζωή της χώρας ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες. Γιατί από το επίπεδο της ζωής των ΑμΕΑ κρίνεται το επίπεδο του πολιτισμού μας, κρίνεται το επίπεδο της δημοκρατίας μας.
Δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες: Πρώτη